Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Elämä

Tämä kiusallinen tilanne kassalla poistuu vähitellen S-ryhmän myymälöistä

Kassoilta poistuu eräs tilanne, joka on jakanut ihmisiä eriarvoiseen asemaan. Uutta maksutapaa on kokeiltu nyt Lahdessa.

Kuvituskuva. Nuori nainen pää painoksissa.
Kuvituskuva. Nuori nainen pää painoksissa.

Asiointi kassalla voi olla myös eriarvoistava kokemus. Kuvituskuva.

Teksti: Juho Kahilainen
Kuvat: 123RF, Juho Kahilainen
20.2.2025 | Päivitetty 20.2.2025

Kassalla asioidessaan moni tuntee jonottajien katseet niskassaan. Ostoskärry on tyhjennetty ja ostokset rullaavat hihnalla. Koittaa maksun hetki.

Tässä vaiheessa suurin osa asiakkaista kaivaa lompakostaan maksukortin ja tilanne on ohi hetkessä. On kuitenkin heitä, jotka joutuvat kaivamaan kassalla taskussa rypistyneen paperiarkin. He maksavat maksusitoumuksella, joita myöntävät muun muassa kunnat, seurakunnat ja Kela.

Yksi ongelma paperisissa maksusitoumuksissa liittyy siihen, että paperille merkitty summa on käytettävä yhdellä asiointikerralla.

”Kassatilanteet paperisen maksusitoumuksen kanssa ovat olleet sellaisia, että asiakas kysyy kassalla, mitä ostoksista täytyy jättää pois, että summa riittää. Lisäksi papereissa lukee kaikki syntymäajasta lähtien, joten niihin liittyy tietoturvariski”, Lahden Launeen seurakunnan johtava diakoniatyöntekijä Lotta Jensen pohtii.

S-Ostokorttia on kehitetty yhdessä hyvinvointialueiden, seurakuntien ja avustusjärjestöjen kanssa nämä tilanteet mielessä pitäen. Avun tarpeessa olevan on voitava maksaa kassalla kuten kenen tahansa muunkin.

Lahdessa Launeen seurakunnassa S-Ostokortti on ollut käytössä vajaan vuoden verran. Kokemukset asiakkailta ovat olleet positiivisia ja kassalla asiointi on sujuvampaa.

”Kortin kanssa näkee asioinnin päätteeksi paljonko saldoa jää jäljelle. Kaikkea ei ole pakko käyttää yhdellä kertaa vaan kortti on voimassa tietyn ajan”, Jensen kertoo.

Paperinen maksusitoumus edellyttää kassatyöntekijältä erityistä tarkkuutta, sillä maksusitoumukseen liittyy usein mm. tuoterajauksia.

Ihmiset saapuvat hakemaan apua seurakunnalta, kun elämä heilahtaa raiteiltaan. Tilanteita ovat esimerkiksi äkillinen työttömyys tai sairauspäivärahalta pois putoaminen. Tulot muuttuvat yllättäen.

”Äkillisen työttömyyden tapauksessa käsittelyajat voivat olla pitkiä. Tilanne on vaikea, jos ei ole säästöjä”, Jensen esimerkittää.

Seurakunnan myöntämässä avussa oleellista on, että apu menee tarpeeseen. Launeen seurakunnassa on varattu kuusi viikoittaista tapaamisaikaa.

”Keskustelemme henkilökohtaisesti, mitä henkilö tarvitsee. Jos vaikka on sattunut tulipalo eikä asiakkaalla ole mitään, voidaan kortille laittaa rahaa elintarvikkeisiin, kattilaan ja paistinpannuun. Ja jos tilanne on pitkittynyt, korttia voidaan ladata uudelleen.”

Kun henkilö ei enää tarvitse S-Ostokorttia, hän palauttaa sen seurakunnalle.

”Ihmiset ovat meille tuttuja ja palauttavat kortit sovitusti. Ne voidaan sitten tyhjentää ja antaa seuraavalle käyttäjälle”, Jensen kertoo.

Mikä on S-Ostokortti?

  • S-Ostokortti on paperisen maksusitoumuksen vastine, joka sujuvoittaa ja tasa-arvoistaa asiointia kassalla. S-Ostokortilla voi tehdä ostoja S-ryhmän kaupoissa.

  • S-Ostokorttia hallitaan Manager-palvelussa, jossa määritellään sallittu ostosumma, voimassaoloaika, sallitut tuoteryhmät sekä laskutustiedot.

  • Kortille ladattua summaa ei tarvitse käyttää yhdellä asiointikerralla.

  • Lisätiedot: www.s-ostokortti.fi