Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Helmiemilia Malin haluaisi vegaanijuoksijana rikkoa käsityksiä siitä, ettei aktiiviurheilija voisi pärjätä kasvisruokavaliolla.

Helmiemilia, 16, uskoo, että juoksusta saa henkistä vahvuutta muillekin elämän osa-alueille

Teksti:
Kaisa Hako
Kuvat:
Lauri Rotko
Julkaistu: 24.9.2020
|
Muokattu: 24.9.2020
Heinolalainen Helmiemilia Malin treenaa 15–20 tuntia viikossa. Nuoret eri puolilta Suomea kertoivat, mikä on heidän elämässään tärkeä asia.

”Juoksemisesta tulee vapaa olo. Se on kuin terapiaa tai meditaatiota. Se koettelee paljon, mutta juuri se siinä koukuttaa.

Olen harrastanut urheilua monipuolisesti koko ikäni, ja yläasteella kestävyysjuoksu nousi tärkeimmäksi lajikseni. Juoksen radalla 800–2 000 metrin matkoja sekä kymmenen kilometrin kisoja maastossa. Treenaamiseen minulla menee 15–20 tuntia viikossa.

Tulevaisuudessa en näe itseäni ratajuoksijana, vaan maastojuoksijana – ehkä jopa ultrajuoksijana, jos fysiikkani kestää. Vegaanijuoksijana haluaisin rikkoa käsityksiä siitä, ettei aktiiviurheilija voisi pärjätä kasvisruokavaliolla. Ammattiurheilijaksi en tähtää, mutta juoksemista haluan ehdottomasti jatkaa koko elämäni, jos se vain on fyysisesti mahdollista.

"Tärkein asia, johon haluaisin vaikuttaa, on ilmastonmuutos."

Minusta tuntuu, että juoksusta saan henkistä vahvuutta muillekin elämän osa-alueille. Minulla on kova halu kehittää itseäni vahvemmaksi sekä fyysisesti että henkisesti. Luen myös paljon: runoja, novelleja ja romaaneja.

Aloitin tänä syksynä lukion Lahden Yhteiskoulun Yhteiskunta ja talous -linjalla, sillä olen pienestä asti ollut kiinnostunut politiikasta ja vaikuttamisesta. Aikuisena haluaisin toimia politiikassa. Tärkein asia, johon haluaisin vaikuttaa, on ilmastonmuutos. Olen herännyt tähän luonnossa liikkumisen myötä, sillä luonto on minulle sydämen asia. Jos jatkamme kuluttavaa elämää, meillä on edessämme tosi vaikeita aikoja. Toivoisin, että ihmiset ymmärtäisivät sen.”

Yhteishyvä nuorten asialla

Lisää aiheesta