Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Minja Askolinin puolalaiset laumanvartijakoirat viettävät ulkona noin 14 tuntia vuorokaudessa ja nukkuvatkin hangessa. Ne painavat täysikasvuisena noin 50 kiloa. Moska (vasemmalla) on 1,5-vuotiaan Jyrän isä.

Minja Askolin osti kertyneillä Bonuksilla koiranpennun

Teksti:
Kirsi Hemanus
Kuvat:
Mikko Hannula
Julkaistu: 7.4.2021
|
Muokattu: 26.10.2021
"Olen antanut Bonusten kertyä monta vuotta, enkä edes ajattele niitä", Askolin kertoo. Jyrä-koira vahtii nyt isänsä kanssa maatilaa Pornaisissa.

Kuinka paljon suutut, jos haen pojan kotiin?” kysyi Minja Askolin mieheltään syksyllä 2019, kun kasvattajalla oli myynnissä heidän Moska-koiransa pentuja.

Perheessä oli jo ennestään kaksi isoa puolalaista laumanvartijakoiraa, owczarek podhalanski -rotua. Ne oli tuotu Puolasta.

”Olin joutunut edellisellä kerralla puhumaan isännän ympäri, mutta nyt hän oli ehtinyt jo mielessään ihmetellä, että enkö otakaan uutta pentua”, kertoo Minja nauraen.

Tämä on Moskalle ensimmäinen kerta isänä. Minja oli paikalla, kun pennut pantiin alulle.

”Kävin monta kertaa katsomassa niitä. Aluksi ajattelin, etten ota pentua. Lopulta ymmärsin, että onhan se otettava. Jyrä tuli kotiin lokakuussa 2019.”

Eläimet ovat tärkeitä Askolinin perheelle, joka hoitaa vilja- ja metsätilaa Pornaisissa. Minjan täysihoitotallissa on parikymmentä hevosta, ja heillä on myös yksi pikkukoira ja muutama lehmä.

Koska koirat ovat työkoiria, niillä on työkalujen nimet. Moska ja Jyrä toimivat maatilalla aluevahteina. Ne pitävät huolta, etteivät ylimääräiset kulkijat eksy paikalle ja ajavat petoeläimet haukullaan pois.

”Täällä on nähty susia, villisikoja ja karhuja.”

Aktiivinen, ikuinen pentu

Isot koirat ovat hyvin aktiivisia ja tarvitsevat paljon tilaa ja liikuntaa. Jyrä kaipaa nuorempana myös ohjausta siihen, mihin sen kuuluu reagoida ja mihin ei. Esimerkiksi postilaatikolla käyvää naapuria ei haukuta.

”Moska ojentaa sitä isällisesti, ja Jyrä jumaloikin isäänsä. Se matkii sitä kaikessa, haukotteleekin samaan aikaan.”

Jyrä on Minjan mukaan hirmu kiva koira, iloinen ja reipas.

”Virta ei lopu siltä ikinä. Se on äärettömän aktiivinen, ikuinen pentu.”

Myös perheen 12- ja 13-vuotiaat lapset ovat innoissaan puolalaisista laumanvartijakoirista. Äitiä ei aina kehtaa halata, mutta ison nallekarhun voi ottaa kainaloon.

Ensimmäinen investointi Bonuksilla

Minja maksoi koko koiranpennun hinnan eli 1400 euroa bonustililtä ottamillaan rahoilla.

”Tämä oli ensimmäinen kerta, kun otin sieltä rahaa. Olen antanut Bonusten kertyä sinne monta vuotta, enkä edes ajattele niitä. Rahat ovat tilillä kuin pahan päivän varalle.”

Päivittäistavaraostokset on keskitetty S-ryhmän liikkeisiin juuri Bonusten takia. Nyt ne saavat taas kertyä tilille.

Minja on hankintaansa tyytyväinen.

”Jouduimme loppusyksystä luopumaan toisesta vanhemmasta koirasta terveysongelmien takia. Ilman Jyrää Moska joutuisi olemaan yksin töissä.”

Lue lisää Bonus-tarinoita

Lisää aiheesta