Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Miten ottaa perintöasiat puheeksi? – Asiantuntija neuvoo, miten perintöveroon voi varautua

Teksti:
Anne Ventelä
Kuvat:
Suvi Suitiala
Julkaistu: 19.2.2024
|
Muokattu: 19.2.2024
Perinnöstä kannattaa keskustella läheisten kanssa ajoissa. Se auttaa varautumaan mahdolliseen perintöveroon, joka voi tulla maksettavaksi jo ennen perinnönjakoa.

Läheisen kuolema on iso asia, joka vaatii käytännön järjestelyitä. Perunkirjoitus ja pankkiasioista huolehtiminen ovat surun hetkellä velvollisuuksia, joista täytyy huolehtia melko ripeässä aikataulussa.

”Siinä helpottaa se, jos läheisen varallisuudesta voidaan puhua yhdessä jo hänen elinaikanaan”, sanoo S-Pankin asiantuntija Emilia Simola.

Vuonna 2019 perintöveroa maksoi 57 000 suomalaista.

Tieto mahdollisesta perinnöstä voi olla hyödyllinen perintöveron kannalta. Vuonna 2019 sitä tuli Tilastokeskuksen mukaan maksettavaksi lähes 57 000 henkilölle, joiden omaiset jättivät jälkeensä arvokasta omaisuutta, kuten tilivaroja, rahasto-osuuksia, pörssiosakkeita tai kiinteistöjä: koteja, mökkejä, metsää, maata.

Joskus perintövero erääntyy ennen kuin perinnön saa muutettua rahaksi, ja siksi siihen olisi hyvä varautua.

Näin perintövero määräytyy

Kun henkilö kuolee, hänen omaisuutensa, velkansa ja perillisensä tulee selvittää perunkirjoituksella. Sen tekemiseen on aikaa kolme kuukautta.

Jos omaisuutta jää velkojen jälkeen jaettavaksi, lasketaan perunkirjoituksessa jokaiselle perilliselle kuuluva osuus perinnön arvosta. Jos oma osuus on 20 000 euroa tai sitä suurempi, tulee perinnöstä maksaa henkilökohtainen perintövero. Sukulaissuhde ja perintöosuuden arvo vaikuttavat perintöveron suuruuteen. Lähisukulaisilla veroprosentti on matalampi kuin kaukaisemmilla sukulaisilla.

Verohallinnossa perunkirjoituksen käsittelyyn menee keskimäärin puolesta vuodesta vuoteen, ja perintövero tulee yleensä maksettavaksi kolmen kuukauden kuluttua verotuspäätöksen tekemisestä.

”Jos perinnöksi jää esimerkiksi tilivaroja tai helposti rahaksi muutettavia sijoituksia, voi perintöveroa maksaa perinnöksi saaduilla varoilla”, Simola sanoo.

Joskus perintöveron maksaminen voi kuitenkin olla hankalaa. Simola antaa esimerkiksi tilanteen, jossa henkilö perii syrjäseudulta kiinteistön, jonka muuttaminen rahaksi vie aikaa, eikä omia säästöjä ole. Perintövero tulee siinäkin tapauksessa maksaa perunkirjoituksen valmistuttua. Tällaisten tilanteiden vuoksi on hyvä, jos mahdollisesta perinnöstä voi puhua läheisensä kanssa jo hänen elinaikanaan, Simola sanoo.

”Keskustelun voi aloittaa oman huolen kautta. Läheiselle voi sanoa, että perintöverosta selviytyminen mietityttää ja voin varautua siihen vain, jos tiedän suunnilleen, millaisen perinnön olen saamassa.”

Perintöveroon voi varautua

Perintöveroa varten voi säästää rahaa samaan tapaan kuin muihinkin muuttuviin elämäntilanteisiin, Simola sanoo. Jos puskuria säästää rahastoon, on hyvä tarkistaa, millaisia ehtoja rahaston lunastamiseen liittyy.

”Joitakin sopimuksia pystyy purkamaan päivissä, jolloin rahat saa nopeasti käyttönsä. Esimerkiksi joissakin erikoissijoitusrahastoissa lunastusajankohdat on kuitenkin määritelty erikseen, eikä niitä pysty muuttamaan rahaksi yhtä nopeasti.”

Perintöä voi järjestellä etukäteen verotusta silmällä pitäen.

Perintöä voi myös järjestellä etukäteen perintöverotusta silmällä pitäen. Jos esimerkiksi omilta vanhemmilta on jäämässä perinnöksi mökki ja itsellä on jo mökki, voidaan keskustella siitä, että mökki siirrettäisiin suoraan esimerkiksi lapsenlapsille, Simola sanoo.

Perintövero tulee joka tapauksessa perinnönsaajien, edellisen kaltaisessa tapauksessa lastenlasten, maksettavaksi. Jos perintö siirretään yhden sukupolven yli, vältytään yhden sukupolven perintöverolta. Ja jos perintöosuus jakautuu useamman lapsenlapsen kesken ja yhden osuuden arvo jää alle 20 000 euron, ei veroa tarvitse maksaa.

Veron voi maksaa väliaikaisesti lainalla

Perinnöstä voi luopua kokonaan, jos perintövero kuormittaa omaa taloutta liikaa. Ohjeet löytyvät Verohallinnon nettisivuilta.

Jos perinnöstä luopuu, se siirtyy lain mukaan seuraavana perintökaaressa tuleville henkilöille, kuten mahdollisille omille lapsille. Tällöinkin perintövero tulee heidän maksettavakseen, jos perintöosuuden arvo on yli 20 000 euroa.

Jos ensin ottaa perinnön vastaan ja sitten antaa siihen kuuluvaa omaisuutta eteenpäin, tulee itselle maksettavaksi perintövero ja lahjoituksen saajalle lahjavero.

Joissakin tilanteissa kannattaa harkita perintöveron maksamista pankkilainalla. Simolan mukaan lainaa kannattaa harkita, jos se ei kuormita omaa taloutta liiaksi tai jos perityn kiinteän omaisuuden pystyy kohtalaisessa ajassa muutamaan rahaksi, jolla lainan voi maksaa.

”Kulutusluotto voi olla selkeämpi ratkaisu kuin esimerkiksi sukulaisten kesken tehdyt sopimukset. Tällöin velan maksuehdot ovat selkeät ja virallisesti dokumentoidut”, Simola sanoo.

Kuinka paljon perintövero on?

Perintöveroon on kaksi veroluokkaa. Vero on pienempi ensimmäisessä veroluokassa, jossa perijöinä ovat esimerkiksi aviopuoliso ja lapset, lapsenlapset, vanhemmat ja isovanhemmat.

Oheinen taulukko koskee ensimmäistä veroluokkaa. Toisessa veroluokassa, jossa perijöinä ovat muut kuin lähimmät sukulaiset ja perheen ulkopuoliset henkilöt, veroprosentti on korkeampi.

Esimerkki: Saat 30 000 euron arvoisen perinnön. 20 000 eurosta vero on 100 euroa. 20 000 euron ylimenevästä osasta eli 10 000 eurosta vero on 7 prosenttia eli 700 euroa. Perintövero on yhteensä 800 euroa.

Lue myös

Lisää aiheesta