Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Miten teillä syödään? Inkaa, Nikoa ja Sirpaa yhdistää rakkaus kotiruokaan ja hävikin vähentämiseen

Teksti:
Sirkku Saariaho
Kuvat:
Jukka Koskinen
Julkaistu: 22.1.2024
|
Muokattu: 31.1.2024
Inka, 24, Niko, 39, ja Sirpa, 72, täyttävät jääkaappinsa eri budjetilla, mutta heille kaikille on tärkeää, ettei ruokaa mene hukkaan.

Inka Eerola, 24, Lappeenranta

Rahaa ruokaan 40–70 € viikossa.

”Olin ensin pari vuotta kasvissyöjä, kunnes seitsemän vuotta sitten tutkin erilaisia ruokavalioita ja ryhdyin vegaaniksi. Seurasin eläinoikeusasioita ja somessa ihailemiani urheilijoita, jotka olivat vegaaneja. Eläinten hyvinvointi, ilmastoasiat ja luonnon monimuotoisuus ovat minulle tärkeitä asioita.

Yksi tärkeimmistä asioista ruokavaliossani on myös terveellisyys. Harrastan kilpacheerleadingia, ja tarvitsen terveellistä, ravitsevaa ja puhdasta ruokaa, sillä laji on raskas. Treenaan neljä tuntia viikossa, ja harrastamme Jeti-koirani kanssa agilityä.

Tykkään laittaa ruokaa kotona. Olen tarkka kilohinnoista ja ravintosisällöistä. Kiinnitän huomiota erityisesti proteiinin määrään. Proteiineista käytän eniten tofua ja soijarouhetta. Syksyllä käyn sienestämässä. Jetikin opettelee etsimään kantarellit ja suppilovahverot. Marjat pakastimeen saan äidiltä ja tutuilta.”

Niko Hämäläinen, 39, Lemi

Rahaa ruokaan 100–150 € viikossa.

”Ruoka on minulle ja puolisolleni Kristiinalle nautinto ja harrastus. Pyrimme kokkaamaan monipuolisesti, mutta tunnustan, että ruoan terveellisyys ei aina ole meille se tärkein asia.

”Ruoan terveellisyys ei aina ole meille se tärkein asia.”

Harrastamme molemmat metsästystä. Tiedämme, mistä riista on tullut ja miten se on käsitelty. Pakastimessamme on syksyisin hirveä, peuraa ja pienriistaa. Teen lihasta toisinaan jauhelihaa, säilykkeitä ja leikkeleitä. Meille riista on sekä arkiruokaa että viikonlopun juhlaruokaa.

Asumme työni takia arkisin usein eri osoitteissa. Se lisää ruokahävikin vaaraa. Pyrimme vähentämään hävikkiä syömällä samaa ruokaa useamman kerran. Riistan käytämme aina viimeiseen palaan asti.

9- ja 11-vuotiaat lapseni asuvat luonamme joka toinen viikonloppu. Välillä on haastava löytää heille mieluisia ruokia. Pyrimme siihen, että teemme kaikille ruokaa samoista raaka-aineista. Hirven ulkofileestä lapset saavat lehtipihvit ja aikuiset paksumman pihvin.”

Sirpa Hanski, 72, Helsinki

Rahaa ruokaan n. 75 € viikossa.

Masa-puolisollani todettiin diabetes 2000-luvun alussa. Syömme yhä ravintoterapeutin ohjeiden mukaan viisi kertaa päivässä: aamiaisen, lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan.

Teen paljon ruokaan liittyviä arvovalintoja. Laitan tavallista sekaruokaa, mutta olen vähentänyt punaisen lihan käyttöä. Tykkään kovasti kasvisruoasta.

Broilerista innostuin niin paljon, että kesällä Masa pyysi, että pitäisimme siitä taukoa. Pidän kalasta, mutta ostan sitä nykyään harvoin, koska se on niin kallista.

Olen aina ollut arvoiltani hiukan vihertävä. Riisin käyttöä olen vähentänyt ilmastosyiden vuoksi. Ostan mielelläni kotimaista.

Kesällä syömme eri tavalla kuin talvella, mutta silti yhtä terveellisesti. Maalla sijaitsevalla mökillämme grillaamme ja savustamme paljon. Syömme oman maan kasviksia, ja lihaa on lautasilla vain harvoin. Ahvenia kalastamme järvestä, ja nokkosia poimimme pihalta.”

Lue myös nämä