Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

"Suunnitelmallisuus ja ison ruokasatsin valmistaminen kerralla säästävät niin rahaa kuin aikaakin", neuvoo S-kokeilukeittiön päällikkö Anne Ponkkonen.

Näin ruokabudjetti ja hävikki pysyvät kurissa – kotitalousopettajan vinkit arjen ruokarumbaan

Teksti:
Anu Vallinkoski
Kuvat:
Jenni Ankkuri
Julkaistu: 21.6.2022
|
Muokattu: 31.8.2022
Suunnitelmallisuudella voi järkeistää ajankäyttöä ja nipistää ruokakaupan laskusta. Resepteissä lyhyt ainesosalista merkitsee edullisuutta ja helppoutta.

S-kokeilukeittiön päällikkö ja kotitalousopettaja Anne Ponkkonen, itsekin kahden lapsen äiti, vannoo suunnitelmallisuuden nimiin.

”Tilaan kerran viikossa ison satsin ruokaa kotiin. Listalla on ainekset 3–4:ään ennalta mietittyyn arkiruokaan. Teen ruokaa kerralla reilusti niin, että syötävää riittää seuraavankin päivän lounaalle”, Ponkkonen selittää.

Suunnitelmallisuus ja ison ruokasatsin valmistaminen kerralla säästävät niin rahaa kuin aikaakin. Kun ostokset tekee ennalta mietityn listan mukaan, ei tule tehtyä turhia heräteostoja. Toisaalta hävikkiä syntyy vähemmän, kun kaikelle ostetulle ruoalle on ennalta pohdittu käyttöä.

”Itse tekemällä säästää. Valmisruoka nopeuttaa ruoanlaittoa, mutta verottaa enemmän kukkaroa."

"Hävikkiä syntyy vähemmän, kun kaikelle ostetulle ruoalle on ennalta pohdittu käyttöä."

Perheen ruokalistaa suunnitellessa voi hyödyntää Yhteishyvän verkkosivuilta löytyvää Ässäkokki-reseptisarjaa, jonne on kerätty helppoja, ilmastoystävällisiä lounas- ja välipalareseptejä.

Netistä ruokaostot tekevälle taas on tarjolla S-kauppojen sivuilla 25 erilaista arkireseptiä, joista voi klikata valitsemansa ohjeen kaikki tarvittavat ainesosat kerralla ostoskoriin.

Välipaloja miettiessä Ponkkonen kannustaa kurkkaamaan pakastimeen ja hyödyntämään jo tummuneet banaanit.

”Edellisvuoden pakastemarjoista syntyy käden käänteessä perinteinen kiisseli, jota voi halutessaan höystää vaikkapa myslillä. Tummuneista banaaneista taas syntyy maistuvia banaanilettuja. Taikinaan kaurahiutaleita lisäämällä ravintosisältö vain paranee.”

S-kokeilukeittiö laatii reseptejä moneen makuun

S-kauppojen sekä Yhteishyvän verkkosivujen uudet reseptit ovat Ponkkosen vetämän S-kokeilukeittiön suunnittelemia.

”Arkiruokaresepteissä suosimme kotimaisia raaka-aineita ja koetamme pitää ainesosaluettelot mahdollisimman lyhyinä. Lyhyt lista merkitsee edullisuutta ja helppoutta”, Ponkkonen sanoo.

Ohjeita suunnitellessa reseptisuunnittelijat miettivät myös ekologisuutta ja hävikkiä. Tavoitteena on, ettei jääkaappiin jäisi vajaita pakkauksia. Jos jotain jää yli, reseptin mukana on vinkki, miten ylijääneen aineksen voi hyödyntää.

Tavoitteena on, ettei jääkaappiin jäisi vajaita pakkauksia.

Ohjeista löytyy valinnanvaraa niin kiireisille lapsiperheille, uuden kokeilijoille, lähi- ja ekoruoan ystäville kuin ruoan korkeaa laatua arvostaville kokkaajille.

Innoitusta resepteihin kokeilukeittiöläiset ammentavat niin maailmalta kuin kotikulmilta.

”Etsimme jatkuvasti uusia makuja ja trendejä. Nyt nousussa on hummus, jota voi nauttia vaikkapa kauden kasvisten kanssa. Toinen trendiherkku on levykakku, jonka pohjana on täytekakkupohja. Pohjan päälle tehdään näyttävä pursotus ja koristellaan kakku kauden marjoilla”, Ponkkonen kertoo.

Reseptisuunnittelun lisäksi S-kokeilukeittiö vastaa tuotearvioinneista. Keittiö arvioi uusien tuotteiden makua, hajua, rakennetta ja ulkonäköä. Samoin se tarkistaa, ovatko pakkauksissa olevat valmistusohjeet kunnossa.

Kotimaista-merkin avulla helppo suosia suomalaista ruokaa

  • Koko Kotimaista-tuoteperhe täyttää Hyvää Suomesta- ja Sirkkalehti-merkkien kotimaisuusvaatimukset. Raaka-aineet ovat kotimaisia ja tuotteet myös valmistetaan Suomessa.
  • Tuoteperheeseen kuuluu noin 500 eri ruokatuotetta. Valikoima sisältää kaikki ruoanlaitossa tarvittavat perusraaka-aineet.
  • Sarjassa on paljon myös gluteenittomia ja laktoosittomia tuotteita.

Katso reseptivinkit