Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sairastelukierre sekoitti Heidin perheen arjen ja talouden – Hopelta saatu apu tuo joulumielen äidille ja Elisa-tyttärelle

Teksti:
Iina Kansonen
Kuvat:
Sini Pirnes
Julkaistu: 22.11.2023
|
Muokattu: 22.11.2023
Pitkä sairastelukierre pisti Heidi Perttulan elämän uusiksi. Viime jouluna hänen oli pakko myöntää, että perhe tarvitsee apua. Hope ry antoi Perttulan Elisa-tyttärelle lahjaksi hartaasti toivotun Kimble-pelin.

”Ihanaa! Tätä mä oon toivonut!”

Huuto kaikui Pyhäjoella asuvien Perttuloiden kotona jouluaattona 2022, kun nyt kuusivuotias Elisa oli juuri avannut joulupukin tuoman paketin. Lahjakääreistä paljastui Elisan hartaasti toivoma Kimble-peli.

Peli pääsi käyttöön saman tien. Joulupäivän aamuna Elisa ei malttanut edes syödä aamupalaa ennen kuin ryntäsi Kimblen ääreen.

Joululahjatoiveen toteutuminen ei ollut itsestään selvää. Heidi Perttulan, 43, taloudellinen tilanne oli niin huono, ettei hän olisi välttämättä kyennyt toteuttamaan tyttärensä toivetta ilman apua. Siksi Perttula kääntyi syksyllä 2022 Hope ry:n puoleen.

Hope auttaa suomalaisia vähävaraisia lapsiperheitä ympäri vuoden vaate-, tavara- ja rahalahjoituksin. Joulu on yhdistyksessä kiireisintä aikaa. Perttula kuuli Hopesta ystävältä, joka tiesi perheen tukalasta tilanteesta. Avun hakeminen ei ollut helppoa.

”Etsin netistä tietoa Hopesta. Aloin monta kertaa kirjoittaa heille, mutta sitten poistin viestin. Viimein sain kerrottua tilanteemme. Vastaus oli aivan ihana. Elisa sai heti vaateapua ja leluja”, Perttula kertoo.

”Itkin, kun hain paketit”

Heidi Perttula sanoo, ettei olisi koskaan voinut kuvitella joutuvansa niin huonoon tilanteeseen kuin lopulta joutui. Pitkä sairastelukierre ja hoitovirhe veivät hänet huonoon kuntoon ja sairauslomalle. Perttula kärsi useista komplikaatioista, sairaalalaskuja kertyi ja voimat alkoivat olla vähissä.

”Olemme eläneet puolitoista vuotta päivä kerrallaan. Koetamme löytää suunnan ylöspäin. Usein kuitenkin tuntuu, ettei mikään riitä mihinkään”, hän sanoo.

Hopea Perttula kutsuu ”taivaan lahjaksi”.

”Sain aluksi kaksi isoa pakettia kaikenlaista, mitä tarvitsimme. Itkin, kun hain paketit.”

Kimblen ja Kuoma-kengät Perttula paketoi pukinkonttiin ja kirjoitti pakettien päälle Elisan nimen.

Perttula kertoo kokevansa syvää kiitollisuutta saamastaan avusta.

”Hakisin Elisalle vaikka kuun ja tähdet taivaalta, jos pystyisin. Minulle tärkeintä on se, että tyttö saa edes jotakin.”

Lahjatoiveet ovat arkistuneet

Hopen joulukeräys järjestetään tänä vuonna 13. kertaa. Hopen toiminnanjohtaja Eveliina Hostila kertoo, että tiukentunut taloustilanne näkyy lasten ja nuorten lahjatoiveissa.

”Toiveet ovat pienentyneet ja arkistuneet. Esimerkiksi ruokaa, alusvaatteita, pesuaineita ja hygieniatuotteita toivotaan entistä enemmän”, Hostila sanoo.

Jos perheessä on pulaa perustarpeista, ei lapsi tai nuori välttämättä edes uskalla unelmoida muista kuin arkisista asioista.

”Toiveilla ja toivomisella on lahjan saamista suurempi merkitys. Toiveiden kautta luodaan tulevaa. Haaveilu katoaa herkästi arkisen ruoka-, vaate- ja hygieniatarpeen alle.”

Myös Hopen lokakuussa 2023 teettämässä asiakaskyselyssä näkyy se, että yhä useampi lapsiperhe on tiukilla nousseiden hintojen vuoksi. Vastauksissa toistuu pelko ja ahdistus. Moni kertoo joutuvansa miettimään, ostaako ruokaa vai lääkkeitä ja joutuvansa muuttamaan pienestä asunnosta entistä pienempään.

Tänä jouluna Hopen keräykseen voi lahjoittaa ympäri maan esimerkiksi marketeissa sijaitsevissa joululahjakeräyspisteissä tai Prisman verkkokaupassa. Hostila iloitsee, että lahjaksi voi nyt ostaa lähes mitä tahansa Prisman verkkokaupan valikoimasta löytyvää, myös esimerkiksi kosmetiikkatuotteita.

”Uudistus palvelee erityisesti nuoria. He toivovat usein hygienia- ja urheilutuotteita, joita ei ennen voinut lahjoittaa verkkokaupassa.”

Uutta on myös se, että keräyspisteistä löytyy tänä vuonna lahjakorttikeräyslippaita, jonne voi pudottaa lapselle tai nuorelle lahjaksi ostamansa lahjakortin.

Joulupukki saapuu tänäkin vuonna

Elisa Perttula ei ole ehtinyt kyllästyä Kimblen pelaamiseen, vaikka lahjan saamisesta on kohta vuosi. Hän on asettanut pelin keittiön pöydälle. Keltaiset nappulat ovat Elisan suosikkeja.

”Olen pelannut Kimbleä mummun, Taiston, äitin, ystävien ja isin kanssa”, hän luettelee.

Tänä vuonna Elisa kirjoitti joulupukille jo ennen marraskuun puoliväliä. Toivelistalla on muun muassa L.O.L.-nukkeja, digitaalinen lemmikki sekä lasten tiedesetti.

Joulupukki saapuu Perttuloiden perheeseen tänäkin vuonna. Heidi-äiti tietää jo, että ainakin yksi Elisan toive toteutuu. Jokin aika sitten Heidi sai Hopelta sähköpostin, jossa kerrottiin, että perhe saa apua joulun viettoon tänäkin vuonna. Tieto oli valtava helpotus.

Perttula kannustaa jokaista, jolla on mahdollisuus, ottamaan osaa Hopen joulukeräykseen.

”Joulu on lapsille maailman tärkein asia. Toivon, että ihmiset osallistuisivat keräykseen nimenomaan lasten takia.”

Hope ry:n Eveliina Hostila on samoilla linjoilla.

”Meidän kauttamme lapset ja nuoret saavat tarpeeseen tulevia lahjoja. Avun saaminen synnyttää positiivisia tunteita ja toiveikkuutta tulevaisuuden suhteen. Toisen ihmisen antama apu saa jaksamaan.”

Yhteistyötä lapsiperheiden hyväksi

  • Prisman verkkokauppa ja Hope ry tekevät tänä jouluna seitsemättä kertaa yhteistyötä vähävaraisten suomalaisten lapsiperheiden hyväksi.
  • Hope ry on kerännyt Prisman verkkokauppaan esimerkkejä tuotteista, joita eri-ikäiset lapset ja nuoret ovat toivoneet. Lahjoittaa voi kuitenkin monia muitakin Prisman verkkokaupasta löytyviä tuotteita. Samassa tilauksessa voi lahjoittaa niin monta lahjaa kuin haluaa ja omaan budjettiin sopii.
  • Verkkokaupasta ostetut joululahjat toimitetaan asiakkaan valitsemaan Hope ry:n toimipisteeseen, josta vapaaehtoiset toimittavat ne apua tarvitseville lapsiperheille. Asiakas voi valita 17 toimipisteen joukosta, mille paikkakunnalle hänen lahjoituksensa ohjautuu.
  • Joululahjatilauksia Hope ry:lle voi tehdä Prisman verkkokaupassa 10.12.2023 saakka.

Lue lisää

Lisää aiheesta