Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Marko Anttila joutuu työnsä takia matkustelemaan paljon ja viettää vapaa-aikansa mieluiten perheen kanssa touhuten.

Tällaista on jääkiekkotähti Marko Anttilan arki – "Pyykkiä en saa edes pestä, se on kielletty minulta"

Teksti:
Riina-Maria Metso
Kuvat:
Meeri Utti
Julkaistu: 24.3.2022
|
Muokattu: 24.5.2023
Jääkiekkoilija Marko Anttila miettii työnsä takia, mitä syö, mutta ei kiellä itseltään mitään. Hän kertoo, että kun ikää on tullut lisää, on entistä tärkeämpää pitää huolta omasta hyvinvoinnistaan. Tässä Anttilan arkisia oivalluksia.

Herään kotiaamuisin yleensä aina kahdeksalta. Syy siihen on 4-vuotias tyttäreni, jonka vien päiväkotiin, jos olen Suomessa. Ennen lapsen syntymää saatoin torkuttaa aamuherätystä. Nyt en tee sitä oikeastaan koskaan. Aamu on tehokkaampi, kun nousen saman tien ylös. Yritän olla mahdollisimman vikkelä, sillä muuten väsy tulee uudestaan.

Pelireissuilla aamupäivät ovat yleensä vapaita, joten saisin nukkua pidempään. Yritän kuitenkin herätä hotelliaamiaiselle kello 9–10, sillä haluan säilyttää hyvän rytmin.”

Ruoasta ei pidä stressata

”Aamuisin syön aina puuroa ja marjoja tai marjakeittoa. Hotellissa otan myös munakasta, kotona saan aamun proteiinin pähkinöistä. Aamiaiseeni kuuluu aina runsaasti appelsiinimehua.

Yritän olla stressaamatta ruoasta liikaa, vaikka tietenkin joudun sitä jonkin verran työni vuoksi miettimään. Yritän seurata, että saan ruoasta kaiken mitä tarvitsen. Painan yli sata kiloa ja olen yli kaksi metriä pitkä. Huomaan kyllä, jos en saa jotain ravintoainetta tarpeeksi. Kiinnitän huomiota etenkin siihen, että syön riittävästi. En kiellä itseltäni mitään, mutta en vedä övereitäkään. Se on toiminut minulla hyvin.”

Tukisukat ja vesi kuuluvat koneeseen

”Työni vuoksi olen yleensä viikon kotona ja viikon reissussa. Lennän kuukaudessa paljon, keskimäärin 6–10 lentoa. Päälle tulevat bussimatkat, jotka esimerkiksi Moskovassa saattavat kestää kolmekin tuntia yhteen suuntaan.

Matkustaminen on tehty meille kuitenkin helpoksi. Porukkamme on mukava, ja pelaamme koneessa korttia.

Kun ikää on tullut lisää, olen joutunut kiinnittämään enemmän huomiota urheilijana elämiseen. Kroppa vaatii enemmän aikaa, ja tukisukat ja kompressiohousut ovat käytössä. Lentäminen myös kuluttaa enemmän nesteitä, joten juomisesta on huolehdittava. Ruokaa on varattu lentokoneessa aina enemmän kuin on päitä, joten sitä on riittävästi, ja välipalatkin on ajateltu valmiiksi.”

Päiväunet keventävät kuormaa

”Työpäiväni ovat vaihtelevia – onneksi. Pelipäivä on aina juhlapäivä, sillä nautin edelleen jokaisesta pelistä. Myös treenaaminen vaihtelee kauden vaiheen mukaan. Suosikkejani ovat jäätreenit ja etenkin maalintekoharjoitukset. Pakkopullaa ovat aina olleet kovat juoksuvedot ja maksimaaliset maitohappohommat. Nekin on kuitenkin tullut tehtyä.

Kuorma KHL:ssa on kova, ja joudun huolehtimaan myös palautumisesta ja liikkuvuudesta. Päiväunet ovat tärkeä osa rentoutumista etenkin pelipäivisin. Saatan ottaa päiväunet kotonakin ennen kuin haen tyttären päiväkodista. Osaan kuunnella kroppaani tarkemmin kuin nuorempana. Silloin vain mentiin ja pitikin mennä.”

”Kotitöistä en älyttömästi nauti. Pyykkiä en saa edes pestä, se on kielletty minulta.”

Lukeminen auttaa rentoutumaan

”Vapaa-aikani vietän perheeni kanssa, koska joudun olemaan niin paljon poissa kotoa. Kuljetan tytärtäni uinti- ja tanssiharrastuksiin. Koko perheen kanssa käymme laskettelemassa ja hiihtämässä. Kesäisin pelaan padelia ja tennistä kavereiden kanssa. Harrastukset ovat aika liikuntapainotteisia.

Aiemmin tykkäsin lukea paljon kirjoja, mutta nyt lukutahti on vähän hidastunut. Luen kuitenkin pari kirjaa vuodessa. Lukeminen auttaa rentoutumaan. Sillä saa hyvin ajatukset pois jääkiekosta.”

Kaupassa voi käydä yksinkin

”Olen mielestäni tehokas kaupassa kävijä. Vaimoni viihtyy ostoksilla pidempään, joten käymme usein kaupassa erikseen. Laitan ruokaa aika harvoin, mutta jos kokkaan, teen yleensä pastaruokia kuten uunifetaa tai bolognesea. Uunilohi on myös bravuurini.

Kotitöistä en älyttömästi nauti. Pyykkiä en saa edes pestä, se on kielletty minulta. Olen vähän huolimaton, ja heittelen koneeseen mitä sattuu, eivätkä lämpötilatkaan aina ole kohdallaan. Ajattelen vähän niin, että vaatteet ovat vain vaatteita. Yritän kuitenkin parhaani mukaan imuroida ja täyttää tiskikonetta, kun olen kotona.”

Yhdeksän tuntia unta toimii

”Olen aina ollut hyvä nukahtaja. En tarvitse siihen mitään hokkuspokkus-konsteja. Vaikka pelireissuilla nukkumaanmeno helposti venähtää hyvinkin myöhään, saan helposti tarvittavan levon. Kotona menen nukkumaan yhdentoista aikaan illalla. Yhdeksän tunnin yöunilla toimin hyvin.

Iltapala on minulle tosi tärkeä. Syön muroja ja leipää, mitä en muuten päivän aikana syö. Lisäksi tarvitsen jotakin proteiinia, etten herää yöllä nälkään.”

Marko Anttila vaihtoi KHL-joukkue Jokereista Tampereen Ilvekseen helmikuun lopussa. Haastattelu on tehty ennen seuran vaihtoa.

Marko Anttila

Kuka? Jääkiekkoilija, pelaa Oulun Kärpissä

Muistatko? Marko ”Mörkö” Anttila toimi joukkueen kapteenina, kun Leijonat voitti jääkiekon maailmanmestaruuden vuonna 2019. Hän pelasi myös Suomen voittoisassa jääkiekkomaajoukkueessa Pekingin talviolympialaisissa.

Marko Anttila vaihtoi KHL-joukkue Jokereista Tampereen Ilvekseen helmikuun 2022 lopussa. Haastattelu on tehty ennen seuran vaihtoa.

Lue lisää arjen oivalluksia

Lisää aiheesta