Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Design ja löylyominaisuudet painavat nyt kiukaan valinnassa

Teksti:
Heidi Hänninen
Asiantuntija:
Valikoima-hankintapäällikkö Seppo Tarkkanen, SOK Rautakauppa
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 26.10.2015
|
Muokattu: 31.8.2020
Vaikka suomalaiset vannovatkin saunaperinteiden nimiin, ovat sauna- ja kiuastrendit muuttuneet viime vuosina. Uuden kiukaan on sovittava saumattomasti yhteen saunan muun sisustuksen kanssa.

"Saunan suunnitteluun panostetaan nykyisin huomattavan paljon, ja siitä halutaan tyylikäs spa-tyyppinen kokonaisuus. Tällöin kiukaalta vaaditaan aiempaa enemmän designia, eikä hinta ole määräävä tekijä", kertoo SOK Rautakaupan valikoima-hankintapäällikkö Seppo Tarkkanen.

Tarkkasen mukaan monet kuluttajat valitsevat kotiinsa nyt sähkökiukaan, joissa kivipinta on näyttävästi esillä. Usein nämä verkko- tai pilarikiukaat integroidaan löylyhuoneen lauteisiin erilaisten valojen kanssa.

"Tämän lisäksi kuluttajat suosivat yhä enemmän älykästä ohjauselektroniikka, jonka avulla saunan lämpötilaa voidaan säädellä tarkemmin", Tarkkanen toteaa.

Tarkkasen mukaan myydyistä kiukaista noin 60 prosenttia on sähkökiukaita ja 40 prosenttia puulämmitteisiä.

"Uusissa omakoti-, rivi- ja kerrostaloissa sähkökiukaat ottavat suurimman osan markkinoista, vapaa-ajan asunnoissa tilanne on päinvastainen. Lisäksi yhä useamman omakotitalonkin pihalla on nyt puulämmitteinen pihasauna, jota käytetään ympärivuotisesti."

Tarkkasen mukaan puukiukaissa niin sanotut tunnelimallin puukiukaat ovat lisänneet suosiotaan. Niissä kiuasta lämmitetään eri huoneesta kuin missä itse kiuas sijaitsee. Myös kiukaiden suojaetäisyyksien ja hyötysuhteen merkitys on kasvanut.

"Myös ekologiset arvot näkyvät saunoissa yhä enemmän", Tarkkanen lisää.

Kiuastrendien muutokset vaikuttavat myös käytettäviin kiuaskiviin. Kun aiemmin puukiukaisiin suositeltiin 5–10 sentin kokoisia kiviä, nykyisin ainakin osa toimittajista suosittaa suurempia, 10–15 sentin kokoisia kiviä. "Tällöin kiuas hengittää paremmin, lämpenee nopeammin ja kestää pidempään."

Keraamisilla kivillä on oma käyttäjäkuntansa ja pintakiviksi on tarjolla muun muassa valkoisia kiviä.

Neljä vinkkiä kiukaan valintaan:

  1. Huomioi, että kiuas on oikean kokoinen saunan tilaan nähden. Eristämättömät kivi- ja lasipinnat lisäävät merkittävästi tehon tarvetta.
  2. Tutustu sähkö- ja puukiukaiden suojaetäisyysvaatimuksiin.
  3. Jos hankit sähkökiuasta, tarkista, että kotisi sähkömittaritaulussa olevat sulakkeet riittävät.
  4. Mieti omia saunatottumuksiasi: saunotaanko päivittäin, viikoittain vai satunnaisesti? Muista, että liian pienitehoinen kiuas lämpenee hitaasti eikä kiuas jaksa tuottaa riittävästi lämpöä.