Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Huonekasvien mullanvaihto

Teksti:
Satu Laatikainen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 4.2.2016
|
Muokattu: 9.1.2024
Mullanvaihto ja siirto suurempaan ruukkuun antaa huonekasville elinvoimaa, kun juuret saavat lisää kasvutilaa ja ravinteita.

Useimpien kasvien multa kannattaa vaihtaa vuosittain helmi-maaliskuusta alkaen. Hitaasti kasvaville kasveille riittää mullanvaihto joka toinen tai kolmas vuosi.

Istutuslapio on kätevä apuväline kookkaiden kasvien käsittelyssä.

Sopivan ruukun valinta

Jos kasvi on alkanut kasvaa ulos ruukustaan, ruukku kannattaa vaihtaa isompaan mullanvaihdon yhteydessä.

Kukkaruukku on sopivan kokoinen, kun juuripaakun ja ruukun seinämän väliin jää joka puolelta peukalon levyinen rako. Huonekasvien ruukun pohjassa on oltava reikä, josta ylimääräinen kasteluvesi pääsee valumaan pois.

Salaojita ruukku sirpaleilla tai soralla: laita ruukun pohjalle ruukun palasia, pieniä kiviä tai kevytsoraa, jotta ylimääräinen kasteluvesi valuu nopeammin pois ja juuret pysyvät ilmavina.

Mullanvaihdon yhteydessä voi muuttaa tavallisen umpiruukun helposti altakastelevaksi: Laita ruukun pohjalle kevytsoraa ja sen päälle suodatinkangas. Täytä lopputila ruukusta mullalla ja asenna mullan pinnasta sorakerrokseen ulottuva muoviputki. Kastele kasvia putken kautta.

Mullanvaihdon vaiheet

  • Kastele multa edellisenä päivänä, jotta kostea juuripaakku irtoaa helposti ruukusta.
  • Suojaa työalusta sanomalehdillä tai muovilla. Jos ihosi on herkkä, käytä suojakäsineitä.
  • Leikkaa vanhan ruukun pohjasta ulos kasvaneet juuret. Irrota kasvi varovasti tukemalla tyvestä ja multapaakusta.
  • Rapsuttele vanhaa multaa hieman irti paakusta käsin, istutuslapiolla tai vaikka haarukalla. Jos juuret ovat kasvaneet tiukkaan sumppuun, multapaakkuun voi tehdä pitkittäisiä viiltoja veitsellä.
  • Poista kuolleet juuret tarvittaessa saksilla tai veitsellä. Juuristoa voi haluttaessa pienentää leikkaamalla sitä tasaisesti.

  • Painele uutta multaa ruukun pohjalle ja aseta paakku ruukun keskelle. Täytä reunojen raot ilmavasti mullalla. Jätä päältä kasteltaviin ruukkuihin muutaman sentin kastelutila.

  • Istutuksen voi viimeistellä ruukkukatteella, joka vähentää kasvin kastelutarvetta.
  • Suojaa kasvi mullanvaihdon jälkeen auringonpaisteelta.
  • Sumuttele kasvia, mutta anna mullan pinnan kuivahtaa ja kastele vasta parin päivän kuluttua.
  • Lannoitus kannattaa aloittaa noin kuukausi mullanvaihdon jälkeen, sillä useimpiin multiin on lisätty lannoitetta.

Kasvin typistäminen

Versoja lyhentämällä eli typistämällä kasvin saa tekemään uusia, tuuheampia sivuversoja. Useimmat kasvit kasvattavat leikatun verson tilalle monta uutta versoa.

Huonekasvi kannattaa leikata, kun mullanvaihdosta on kulunut 2–3 viikkoa. Silloin kasvi on jo rauhoittunut ja tottunut uuteen kasvualustaansa. Verso leikataan lehden tai lehtiparin yläpuolelta

Lue lisää