Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kannettava tietokone – ostajan opas

Teksti:
Lasse Talvitie ja Annette Saksman. Artikkelia on täydentänyt Saku Schildt 13.10.2016.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 13.10.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Läppäri tai tabletti voi tarjota viihdettä tai tunnollisen työkaverin. Kannettava tietokone kannattaa valita omien toiveiden ja tarpeitten mukaan.

Kannettavia tietokoneita on monenlaiseen käyttöön. Tabletti-laitteet ja minikannettavat kulkevat mukana helposti. Pienet koneet ovat yleensä pieniä joka suhteessa: näytöltään, teholtaan ja ominaisuuksiltaan.

Kookkaimmat koneet ovat sen sijaan niin isoja ja raskaita, että niitä on mukavinta käyttää työpöydän ääressä. Teholtaan ja ominaisuuksiltaan ne vastaavat usein pöytäkonetta.

Jotta kone palvelisi käyttäjäänsä, sen valinnan lähtökohtana tulee olla omat käyttötarpeet. Tarpeilla on taipumus ajan myötä kasvaa, joten hankinta on viisasta mieluummin yli- kuin alimitoittaa.

Tietokoneen käyttötarve

Oma käyttötarve on paras kriteeri koneen hankinnassa. Jos tarpeet ovat vähäiset, riittää pienitehoinen kone. Jos tarpeet ovat kattavat – koneella on esimerkiksi tarkoitus tehdä kuvankäsittelyä, harrastaa videoiden editoimista tai pyörittää suurikokoisia ohjelmia –, koneesta täytyy löytyä tehoa ja ominaisuuksia. Tehon ja ominaisuuksien parantuessa nousee myös koneen hinta.

Taulutietokoneet eli tabletit soveltuvat parhaiten monenlaiseen viihdekäyttöön: niillä voi käyttää internetiä, ottaa kuvia, kuunnella musiikkia, pelata yksinkertaisia pelejä sekä katsoa ja äänittää videoita. Mikäli tarvitsee työkäyttöön sopivan koneen, eli haluaa esimerkiksi käyttää tekstinkäsittely-, taulukkolaskenta- tai kuvankäsittelyohjelmia, kannattaa harkita tehokkaampaa ja kookkaampaa tietokonetta.

Sähköpostien lukeminen ja nettisurffailu

Pieni kannettava tai tabletti riittää perustarpeisiin ja on mukavan kevyt kanniskella mukana. Minikannettavat maksavat noin 200–500 euroa ja niitä tehokkaammat pienikokoiset koneet noin 500–1 000 euroa.

Taulutietokoneiden eli tablettien hinnat ovat noin 100–800 euroa. Niiden käyttöä kirjoittamiseen hankaloittaa oikean näppäimistön puute, mutta lisävarusteena on saatavilla erillisiä taulutietokoneisiin liitettäviä näppäimistöjä.

Sähköpostien lukemiseen ja netissä surffailuun riittää myös monipuolinen, minikannettavaa pienempi älypuhelin.

Kirjoittaminen ja muu hyötykäyttö

Kirjoittaminen sujuu parhaiten kookkaalla näytöllä ja näppäimistöllä. Raskaat toimisto-ohjelmat vaativat koneelta tehoa, joten ne eivät toimi kunnolla minikoneessa. Tehokkaat toimistokoneet maksavat noin 500–1 000 euroa.

Pelaaminen ja kuvankäsittely

Uusien, raskaiden pelien pelaaminen sekä kuvien ja videoiden editointi vaativat koneelta paljon tehoa. Koneessa pitää olla tehokas prosessori, riittävästi muistia ja pelaajilla myös näytönohjain. Isot kuva- ja videotiedostot vievät paljon kiintolevytilaa.

Pelaamiseen ja kuvankäsittelyyn riittävän tehokkaiden kannettavien koneiden hinnat alkavat noin tuhannesta eurosta.

Riittävän suuri näyttö

Näytön koko on tärkeä tietokoneen valintaperuste. Näytön on oltava käyttötarkoitukseen riittävän suuri. Näytön koko ja koneen paino kulkevat käsi kädessä.

 • Näytön koko on tavallisesti 15,6 tuumaa. Tällöin koko kone painaa yleensä noin 2–3 kiloa ja on siten vielä miellyttävä kuljettaa mukana. Näyttö mahdollistaa helpon työskentelyn ja on riittävän kokoinen kuvien ja elokuvien katseluun.
 • Pienimpien kannettavien ja tablettien näytön koko on 7–11 tuumaa. Pienet koneet painavat keveimmillään kilon verran, tabletit noin puoli kiloa.
 • Kookkaimpien kannettavien näytöt ovat yli 18-tuumaisia. Isolla näytöllä varustettu kone painaa 3–4 kiloa. Tällainen kone on parhaimmillaan työpöydän ääressä, jossa se riittääkin useimmille korvaamaan pöytäkoneen. Tarvittaessa sen voi kuitenkin ottaa mukaan esimerkiksi kesämökille.

Näppäimistö

Pieni näppäimistö on hankala paljon kirjoittavalle tai isokätiselle. Kannettavaan voi liittää ison, erillisen näppäimistön.

Tableteissa näppäillään kosketusnäytön virtuaalinäppäimistöä. Se soveltuu parhaiten lyhyiden viestien kirjoittamiseen.

Akunkesto

Akkukesto on olennainen asia, jos konetta haluaa käyttää verkkovirran ulottumattomissa. Akun kesto on nykyisissä koneissa useimmiten neljästä tunnista ylöspäin. Uusimmat sekä pienet koneet toimivat akun varassa jopa yhdeksän tuntia.

Tehoa tarpeen mukaan

Koneen tehokkuus riippuu monista asioista.

 • Prosessorin tyyppi ja nopeus ovat keskeinen tekijä. Mitä tehokkaampi prosessori, sitä paremmin kone pystyy pyörittämään suurikokoisiakin ohjelmia.
 • Muistin määrä vaikuttaa koneen toimivuuteen. Mini- ja taulutietokoneissa muistia on tavallisesti vain 1 GB, mikä riittää nettisurffaamiseen ja perussovellusten käyttämiseen. 3–4 GB riittää jo useimpiin tarkoituksiin. Tehokäyttäjän koneessa voi olla muistia 8 GB.
 • Koneissa on erilaisia ja erikokoisia kiintolevyjä. Aiemmin tietokoneet käyttivät voittopuolisesti HDD-kovalevyjä (hard disk drive), mutta niiden rinnalle on tullut SSD-kovalevyJä (solid-state drive). SSD:t ovat nopeampia, kestävämpiä ja kalliimpia. Kovalevytilaa on useimmiten 500 gigabitistä ylöspäin. SSD-asemissa tilaa saattaa olla vähemmänkin.
Sopiva käyttöLaite Erityistä
Netti, sähköpostiTabletti

+ pieni ja kevyt
- oikean näppäimistön puute hankaloittaa kirjoittamista.

Netti, sähköposti, "muistikirja"Minikannettava+ pieni ja kevyt - näppäimistö, joka kuitenkin pieni - pieni näyttö, vähäinen teho ja muistin vähyys.
Kirjoittaminen, muu peruskäyttöPeruskannettava+ soveltuu tavallisten ohjelmien käyttöön - kookkaampi kuin minikone - teho ei riitä vaativimpien pelien pelaamiseen.
Pelaaminen, kuvankäsittelyTehokone+ pystyy samaan mihin tehokas pöytäkone vaikka on kannettava - kallis ja kookas.

Yhteydet ja liitännät

Riittävä määrä yhteys- ja liitäntätyyppejä monipuolistaa koneen käyttömahdollisuuksia.

 • Langaton WLAN (Wifi) -verkkoyhteys mahdollistaa netissä surffaamisen vaikka sohvalla, pihalla, kaupungilla ja matkoilla.
 • Langattomalla Bluetooth-yhteydellä koneeseen voidaan liittää muun muassa hiiri, näppäimistö ja puhelin.
 • Muistikortinlukijan avulla voidaan siirtää kuvia kamerasta tietokoneeseen.
 • Monissa kannettavissa koneissa on kiinteästi asennettu kamera, jota voi käyttää esimerkiksi videopuheluissa.
 • USB-liitäntöjä on oltava vähintään kaksi, mieluummin enemmän. Niihin voidaan liittää esimerkiksi erilliset hiiri ja näppäimistö, optinen levyasema, ulkoinen kiintolevy ja kamera.
 • HDMI-liitännällä kone voidaan kytkeä muun muassa televisioon, näyttöön tai videokameraan.
 • Mikrofoni- ja kuulokeliitännät ovat tarpeen esimerkiksi nettipuheluissa, musiikkia kuunneltaessa ja elokuvia katseltaessa.
 • Firewire-liitäntää löytyy tehokkaimmissa koneissa. Sitä käytetään yleensä videokameran liittämiseen koneeseen. Myös firewire-liitäntäisiä kiintolevyjä on olemassa.