Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kasvimaan perustaminen

Teksti:
Yhteishyvä ja Marianne Blom-Salola
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 20.9.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Huolellinen perustaminen varmistaa sadon ja helpottaa kasvimaan hoitamista. Aloita perustaminen kääntämällä maa.

Huolellisesti perustettu kasvimaa tuottaa hyvin ja sitä on mukava hoitaa. Ruokapöydässä on ilo tarjota ruokaa suoraan omalta kasvimaalta.

Vinkkejä kasvimaan perustajalle

  • Viljelypenkistä kannattaa tehdä sen levyinen, että kitkemisen ylettyy tekemään helposti.
  • Kasvit on hyvä kylvää ja istuttaa niin, että taimiväli sopii kaikille kasvieille ja käytettäville työkaluille.
  • Käytävistä kannatta tehdä  riittävän leveitä. Kun kasvit kasvavat, ne rönsyilevät.
  • Käytävien pinnoittamisesta on etua. Materiaalina voi käyttää laattakiviä, lautaa tai vaikkapa puhdasta puun purua käytävien peittona. Kovalla ja kuivalla käytävällä on helppo kulkea. Hoitotyöt ja sadonkorjuu onnistuvat sadekausienkin aikana. Laatat voivat olla paikoillaan vuodesta toiseen. Puun purun voi sekoittaa jonkin vuoden kuluttua maanparannukseksi.

1. Maan kääntäminen

Pelto tai nurmikko alkavat jalostua kasvimaaksi, kun maa käännetään. Työ tehdään lapiolla tai puutarhatalikolla siivu kerrallaan. Valitse kasvimaalle aurinkoinen paikka.

2. Monivuotisten rikkakasvien poistaminen

Karistele multa irrotetuista ruohoturpeista ja kerää pois kaikki monivuotisten rikkakasvien juuret. Maan voi muokata myös jyrsimellä ja poistaa rikkojen juuret ja rikotut ruohoturpeet haravalla. Kannattaa jyrsiä ja haravoida useampaan kertaan. Nouki kylvöä ja haraamista haittaavat kivet pois.

3. Kalkitseminen

Muokkauksen jälkeen maa kalkitaan. Viljavuuspalveluun lähetetty maanäyte selvittää kalkin ja ravinteiden tarpeen tarkkaan, mutta apteekista saatavilla pH-liuskoilla voi myös itse tarkistaa tilanteen maan happamuuden osalta.

Puutarhakasveille sopiva happamuus eli pH on 6–7. Kalkilla ja tuhkalla on emäksinen vaikutus eli ne vähentävät happamuutta. Kun pH nousee, kasvien ravinteiden saanti ja vedenotto paranevat. Magnesiumia sisältävä, hienoksi jauhettu dolomiittikalkki on nopeavaikutteinen. Jos käytetät tuhkaa, sen pitää olla puhdasta puuntuhkaa.

Mikäli maata ei ole kalkittu aikoihin, kalkkia levitetään 50 kiloa 100 neliölle 2–3 perättäisenä vuotena, sen jälkeen 10–15 kiloa aarille 2–3 vuoden välein.

4. Maan rakenteen parantaminen

Levitä maan pintaan 10–15 sentin kerros hyvää kompostimultaa tai kasvuturvetta ja sekoitetaan se perusmaahan. Humuspitoinen aines tekee maasta pehmeää ja helposti muokattavaa. Pieneliötoiminta vilkastuu ja maa pidättää paremmin kosteutta.

Maan rakenteen parantamisen avulla kasvit kehittävät hyvän juuriston ja viihtyvät paremmin.

5. Lannoitus

Arvioi lannoitustarve ennen kylvöä tai istutusta. Kasvit ovat erilaisia. Jotkut tarvitsevat paljon ravinteita, toiset kasvavat vähemmällä. Lannoitepakkausten kyljessä on ohje eri kasviryhmien lannoittamisesta. Ylenpalttinen lannoittaminen vääristää kasvua aivan kuten ravinteiden puutoskin.

6. Kylväminen

Monien kasvien kehitys on niin nopeaa, että ne ehtivät antaa hyvän sadon suoraan kasvimaalle kylvettyinä. Voit kylvää esimerkiksi porkkanaa, hernettä, retiisiä, salaatteja, tilliä, avomaankurkkua, pensaspapuja, punajuuria, lanttua, naurista, kyssäkaalia ja pinaattia sekä monia upeita kukkia.

7. Istuttaminen

Esikasvateta pidemmän kasvuajan tarvitsevat kasvit sisällä sadon varmistamiseksi. Voit kasvattaa taimet itse tai ostaa valmiina. Tällaisia kasveja ovat esimerkiksi sellerit, tomaatit, paprikat, munakoisot, monet kaalit, purjo, jättisipuli, maissi, kurpitsat, ruohosipuli, monet yrtit ja kukat.

8. Kastelu

Kasvimaa tarvitsee kunnon kastelu heti kylvön tai istutuksen jälkeen. Kastelua ei saa unohtaa jatkossakaan.