Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Keittiön säilytysratkaisut

Teksti:
Ilona Savitie
Asiantuntija:
keittiösuunnittelija Susan Laitinen Nokian Kodin Terrasta.
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 17.9.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Keittiötavarat, kuten kattilan kannet, lautaset ja maustepurkit, pysyvät järjestyksessä hyvin suunnitellussa keittiössä.

Keittiön säilytysratkaisujen suunnittelussa suositaan nykyisin laatikostoja. Alakaapistot korvataan usein reilunkokoisilla laatikoilla, joihin mahtuvat niin kattilat, lautaset kuin muutkin isot astiat. Myös kaappien sisään asennetaan vetolaatikot, jotka helpottavat tavaroiden esille ottamista.

Kaapiston alasokkeli on käytännössä tyhjää tilaa kaappien alla. Sokkeliin on mahdollista tehdä erillinen laatikko, jossa voi säilyttää esimerkiksi koiranruokakulhoja tai muuta pieneen tilaan mahtuvaa.

Maustepurkkien säilytys

Lieden yläpuolella oleva avohylly ei ole paras paikka maustepurkeille. Mausteet viihtyvät paremmin pimeässä ja pölyttömässä paikassa, vaikkapa matalassa vetolaatikossa työtason alla. Jos haluat pitää mausteet hyllyssä lieden päällä, asenna hyllyn eteen ovi. Maustepurkit eivät pölyynny, ja kokonaisuus on siistimpi.

Laatikosto alakaappien sijaan

Työtason alla oleva laatikosto on kätevä paikka säilyttää lautasia. Laatikkoon voi asentaa oman telineen, jossa lautaset seisovat kuin kuivauskaapin ritilässä. Toinen mahdollisuus on jakaa laatikkoa välilevyillä osiin, joissa lautaset pysyvät pinossa tukevasti ja huojumatta.

Pellit uunin alle vetolaatikkoon

Kun liesitaso ja kalusteuuni sijoitetaan erilleen, voidaan uuni sijoittaa perinteistä mallia korkeammalle kaapistoon, eikä ruoanlaittajan tarvitse kumartua aina uunia käyttäessään. Samalla integroidun kalusteuunin alle kannattaa varata tila peltilaatikolle.

Laatikostoon välikerroksia

Syvään laatikostoon voi tehdä kerroksia sisälaatikoiden avulla. Aterinlaatikon järjestyksessä pitoa auttaa lokerikko, jossa on siirreltävät välijakajat. Niiden avulla lokerot voi säätää sopivaksi ruokailuvälineiden mitan mukaan.

Kulmakaapin käyttöä helpottava mekanismi

Kulmakaappi on sellaisenaan hankala käytössä. Pyörivä kulmakaappihylly eli "kattilakaruselli" tai kulmakaapista kokonaan ulos tuleva kattilahylly helpottavat kaappitilan käyttöä. Kaapin tila tulee käytettyä paremmin hyödyksi, kun perimmäisetkin kattilat saa näppärästi ulos.

Säilytystä helpottavat

  • laatikostot astioille
  • säädettävät väliseinät laatikoihin
  • ulosvedettävä apteekkarinkaappi ruokatarvikkeille.

Korkea apteekkarinkaappi hyödyntää laatikoston etuja: kokonaan ulos vedettävä kaappi on jaettu hyllyiksi, jotka ovat molemmin puolin sivulta auki. Kaappi sopii hyvin ruokatarvikkeiden säilytykseen.