Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kuinka siivottu koti pysyy siistinä?

Teksti:
Tiina Leppiniemi
Asiantuntija:
kehittämispäällikkö Teija Jerkku (kodintalous, kodinhoito), Marttaliitto
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 7.10.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Kodin viikkosiivous on askare, jonka tuloksista nauttiminen saisi kestää monen mielestä pidempään. Jotta kaaos ei jälleen valtaisi kotiasi, kokosimme sinulle kolme vinkkiä järjestyksen säilyttämiseen. Ota käyttöön ja kotisi pysyy siistinä nykyistä kauemmin!

1. Tuo tullessasi, vie mennessäsi

Kun näet ylimääräisen tavaran lattialla, nosta se ja vie paikoilleen. Jos ovessa on tahra, pyyhkäise se pois. Järjestyksen säilymistä auttaa, kun laitat tavaran heti takaisin paikoilleen, kun et enää tarvitse sitä. Mitä pidemmän aikaa annat tavaroiden levittäytyä pitkin kotiasi, sitä suurempi työ niiden järjestelyssä on.

2. Satsaa säilytysratkaisuihin

Monet tavarakasat johtuvat siitä, ettei tavaroille ole järkevää tai omaa säilytyspaikkaa. Mieti säilytysratkaisuja, jotka sopivat kaikille perheenjäsenille. Johtuvatko esimerkiksi eteisen lattialla olevat vaatekasat siitä, etteivät perheen lapset ylety laittamaan vaatteita naulakkoon?

Vinkki! Hanki kotiin laatikko, joka toimii ikään kuin aarrearkkuna. Kerää siihen tavaroita, joille ei tunnu löytyvän paikkaa. Kun laatikko täyttyy, on aika käydä sen sisältö läpi.

3. Varaa aikaa siivoukselle

Sopikaa ja varatkaa siivoukselle aikaa yhdessä perheen kanssa, aivan kuten varaatte aikaa ruokailulle ja harrastuksille. Kun kaikki tulevat paikalle ja osallistuvat, siivous tulee tehtyä.

Hyvästä työstä kannattaa myös aina palkita itsensä. Ja kun kotitöitä tehdään yhdessä, myös lapset oppivat pienestä pitäen tärkeitä arjen taitoja itsenäistä elämää varten.