Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Laminaatti on käytännöllinen ratkaisu.

Lattiaremontin suunnittelu

Teksti:
Petri Görman
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 6.8.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Ennen remonttia on hyvä tarkistaa, että lattiapohja on ehjä. Materiaalivalinnoissa taas on otettava huomioon käyttökohde ja kulutukselle altistuminen.

Ennen lattiaremonttia on poistettava kaikki rikkinäinen materiaali pohjalta, sillä lattian tulee olla tasainen joka puolelta. Tämä pätee kaikkiin materiaaleihin: laminaattiin, muovimattoon, parkettiin ja kaakeliin.

Lattiaremontissa on varauduttava siihen, että alla olevaa rakennetta joudutaan korjaamaan. Rakenteissa voi olla kosteutta tai pintamateriaali voi olla epätasainen. Kosteus on pakko kuivattaa pois ennen lattiapintojen uudistamista. Lattian epätasaisuudet korjataan lattiatasoitteella, jota saa säkkitavarana hyvin varustetuista rautakaupoista. Remontissa oleva tila on pidettävä suljettuna muulta käytöltä koko prosessin ajan.

Laminaatti-, muovimatto- ja parkettilattiat ovat heti asennuksen jälkeen käyttövalmiita. Laattalattian kanssa on odotettava kunnes kiinnitys- ja saumalaasti ovat kuivuneet.

Lattia valitaan käyttökohteen mukaan

Suomalaisilla on paljon mökkejä, jotka ovat kylmänä osan vuodesta. Kesämökkikohteissa parketit ja puulattiat vaativat sen vuoksi harkintaa. Omakotitalossa lattiavalintaan vaikuttavat pitkälti talon pohjatyöt. Jos talossa on maavarainen betonilattia, niin silloin puupohjaisen lattian alla tarvitaan kosteussulkuja enemmän. Kerrostalokohteisiin soveltuvat kaikki lattiamateriaalit.

Kosteiden tilojen remonteissa pitää olla tarkkana vesieristysten kanssa. Myös kaadot on tehtävä tarkasti, jotta vesi viettää kohti viemäriä. Kaikki kosteissa tiloissa käytettävä materiaali pitää olla erityisesti kosteisiin tiloihin suunniteluja. Tällaisissa tiloissa tehdyt virheet kostautuvat myöhemmin ja niiden korjaaminen tulee kalliiksi. Tämän vuoksi kosteiden tilojen lattiaremonteissa kannattaa käyttää ammattilaista, jolla on sertifiointi märkiin tiloihin.

Valinta: laminaatti vai parketti?  Tarkasta kunkin materiaalin hyvät ja huonot puolet artikkelista Lattiamateriaalit – ostajan opas.

Useampi materiaali? 

Erilaisia lattiamateriaaleja voi yhdistellä asunnoissa mielensä mukaan, mutta jos asunnosta haluaa tyylikkään, ei kannata kokeilla kahta tai kolmea laatua enempää. Useampi laatu aiheuttaa visuaalista levottomuutta. Laatta-laminaatti tai laatta-parketti -ratkaisut toimivat hyvin myös käytännössä.

Yhä useammin lattiaremontin yhteydessä asennetaan lattialämmitys. Sen käyttökuntoon kytkemisestä vastaa sähkömies. Yksittäinen remonttimies ei saa ilman asianmukaisia lupia tehdä kytkentää.

Tiesithän: valtio kannustaa käyttämään ammattilaisten palveluja kotiremonteissa verohelpotusten avulla.

Muistilista remonttia suunnittelevalle

  • Lattiapohjalta poistetaan kaikki lika ja rikkinäinen materiaali.
  • Alkuun on tarkistettava, että lattia on kokonaisuudessaan ehjä.
  • Lankun tai vatupassin avulla katsotaan, että lattia on tasainen.
  • Mahdolliset epätasaisuudet tasoitetaan.
  • Asennus valmistellaan askeläänieristeillä ja tai huovalla.
  • Märkätiloissa kosteussulut alle.
  • Mahdollinen lattialämmitys asennetaan.
  • Pintamateriaali asennetaan paikoilleen.