Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Portaiden ja kaiteiden kunnostus

Teksti:
Hanna Saario
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 7.8.2012
|
Muokattu: 31.8.2020
Portaiden kunnostus tehdään hiomalla ja maalaamalla. Samalla omakotitalon hämärä eteistila muuttuu valoisammaksi. Portaiden helmenharmaa väri tuo eteiseen modernin ilmeen.

Vanhojen, lakattujen puuportaiden remontoiminen voi ensialkuun kuulostaa hurjalta urakalta, mutta kun työhön ryhtyy, homma sujuu yllättävän nopeasti. Kun vielä malttaa odottaa maalikerrosten kuivumista, lopputulos hivelee silmää vuosienkin kuluttua.

Kaiteet, listat ja reunukset

 1. Portaikon kaiteet, listat ja reunukset hiottiin himmeiksi, ja pöly puhdistettiin pois imurin harjasuuttimella.
 2. Hiotut pinnat maalattiin vesiohenteisella Helmi-pohjamaalilla.
 3. Kaiteet, listat ja reunukset maalattiin kahteen kertaan kiiltävällä Helmi-kalustemaalilla. Maalausten välissä tehtiin kevyt pintahionta.

Portaiden käsittelyvaihtoehdot

 • Porrasmaali

 • Porraslakka

 • Vaha

Vinkki! Jos portaat ovat käytössä päivittäin, maalaa ensin joka toinen porras.

Porrasaskelmat

 1. Vanha lakkapinta pestiin ensin maalipesulla ja hiottiin sen jälkeen hienolla hiekkapaperilla mattapintaiseksi. Hiominen oli käsityönäkin helppoa ja nopeaa. Hiomapöly imuroitiin pois pinnoilta ennen maalausta.
 2. Askelmien pintamaalina käytettiin vaaleanharmaaksi sävytettyä Betolux-lattiamaalia, jonka kanssa ei tarvita erillistä pohjamaalausta. Ensimmäisessä maalikerroksessa käytettiin ohenteena 25 prosenttia mineraalitärpättiä eli lakkabensiiniä. Maalin annettiin kuivua vuorokauden ajan.
 3. Ensimmäisen maalikerroksen kuivuttua porrasaskelmien pinnassa olevat virhekohdat pintahiottiin hienolla hiekkapaperilla. Toinen maalikerros maalattiin ohentamattomalla Betolux-maalilla, mutta niin ohuelti kuin mahdollista.
 4. Porraspinnoilla saattoi kävellä jo vuorokauden kuluttua maalauksesta. Kengillä kulkemista on kuitenkin vielä vältettävä, koska maalipinnan lopullinen lujuus saavutetaan vasta noin kahden viikon kuluttua maalaamisesta.

Maalinpoistoaine pehmittää pintakäsittelyä ja paksut tai erittäin vanhat maali- tai lakkakerrokset on näin helpompi saada pois.

 • Maalinpoistohyytelö levitetään pinnalle ja kaavitaan irtoava aines pois.
 • Maalinpoiston jälkeen tulee tehdä normaali pintahionta.
 • Maalatessa maalin päälle käsittelyä ei välttämättä tarvita.
 • Jos maalipintaa halutaan vaihtaa puunväriseksi tai lakkapinnaksi, tulee kaikki maalihiukkaset saada puun huokoisesta pinnasta pois.