Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Terassin rakentaminen

Teksti:
Osmo Päivinen, täydentänyt Annette Saksman, päivitetty 14.3.2016
Asiantuntija:
Teppo Pietarinen, P&R Arkkitehdit
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 14.3.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Kestopuu sopii hyvin terassin materiaaliksi, sillä se kestää hyvin lämpötilojen vaihtelua. Ristikkokaiteet kruunaavat terassin.

Terassin paikan valinnassa kannattaa huomioida, mistä suunnasta aurinko paistaa eri vuodenaikoina. Terassin teko aloitetaan tasoittamalla maanpinta. Alustalle levitetään kerros sepeliä, hiekkaa tai soraa routavaurioiden estämiseksi. Perustuksen voi tehdä ilman betonivalua, jos terassista tulee pieni, eikä maa roudi sen alla.

Terassin materiaaliksi valitaan puu, joka kestää vuodenaikojen lämpötilaerot, auringonpaahteen ja sateet. Etenkin avoterasseihin sopii parhaiten lämpökäsitelty tai painekyllästetty puutavara, kuten kestopuu. Katetuissa terasseissa voi käyttää myös käsittelemätöntä puutavaraa, jos pitää huolta sen pintakäsittelystä.

Terassin perustukset

Tarvikkeet:

  • kattohuopaa
  • kevytsoraharkkoja 
  • soraa

Kevytsoraharkkojen alta kaivetaan savi pois ja tilalle laitetaan sorakerros, joka tiivistetään tärylevyllä. Sopivan sorakerroksen paksuus on noin 20 senttiä ja leveys 60 senttiä. Kevytsoraharkkojen väliin jätetään pituussuunnassa 60 senttiä ja leveyssuunnassa metri.

Terassin kaiteet valmistetaan rungon ja pintalautojen tapaan kestopuusta.

Terassin rungon ja lautojen asennus

Terassin runko tehdään puutavarasta, jonka leveys on 150 mm ja paksuus 50 mm. Rungon raaka-aineena kannattaa käyttää kestopuuta tai lehtikuusta.

Kestopuisten pintalautojen koko voi olla esimerkiksi 28 mm x 95 mm. Lautojen väliin jätetään noin viisi millimetriä. Puuosien kiinnittämiseen käytetään ruostumattomia tai haponkestäviä ruuveja ja nauloja.

Ruuvit ruuvataan suoraan, jotta ruuvien kannat ovat samassa tasossa lautojen pinnan kanssa.

Reunimmaisten pintalautojen kulmat ja kaikkien lautojen päät hiotaan pyöreiksi.

Ristikkokaiteiden teko

Terassin kaiteet valmistetaan rungon ja pintalautojen tapaan kestopuusta.