Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Viihde-elektroniikka puhtaaksi!

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 4.8.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Television kuvaruutu ja tietokoneen tai puhelimen näyttö likaantuvat helposti. Puhdistamiseen ei kannata käyttää mitä tahansa liinaa ja pesuainetta, koska ne saattavat vahingoittaa laitteen herkkää pintaa.

Viihdelaitteen puhdistus

  1. Kytke laitteen virta pois päältä ja irrota töpseli seinästä.
  2. Puhdista ulkokuori ja näyttö pehmeällä ja nukkaamattomalla liinalla.
  3. Laitteen ulkokuoressa oleviin tahroihin voi ottaa avuksi kevyesti kostutetun liinan, mutta liian kostealla ei saa pyyhkiä eikä kosteutta saa joutua laitteen sisään.
  4. Esimerkiksi tietokoneen tuuletusaukkoihin kerääntyy nopeasti pölyä, joten ne on hyvä puhdistaa säännöllisesti kuivalla ja pehmeällä liinalla.
  5. Näytöille on olemassa niitä varten kehitettyjä puhdistusaineita ja mikrokuituliinoja. Puhdistusaine on varmempi suihkauttaa liinalle kuin suoraan näytölle.
  6. Tavallisia pesuaineita tai muita aineita ei kannata käyttää, ellei niitä ole erikseen suositeltu laitteen ohjekirjassa. Pesuaine voi heikentää näytön laatua.

Tarkista laitekohtaiset puhdistusohjeet tuoteselosteesta.

Näppäimistölle pikapuhdistus

Sormilla näprättävien laitteiden puhdistaminen pitää laitteen toimintakuntoisena ja hygieenisenä. Näppäinten likaisuus johtuu usein ruoanmuruista ja pölyyntymisestä. Suoraan kosketukseen joutuvat laitteet pysyvät puhtaampina ahkeralla käsienpesulla.

Pyyhi näppäimistön, kaukosäätimen tai peliohjaimen pinta kevyesti kostutetulla mikrokuituliinalla. Liina saa olla vain aivan kevyesti kostea, jottei laite rikkoudu.

Puhdista myös näppäimistön pohja ja kumitassut, jotka estävät näppäimistöä liukumasta.

Näppäimistön sisään joutuneet muruset voi imuroida pienellä suuttimella rikkaimurin sisään.

Apua puhdistuslevystä?

Elektronisen soittimen sisäiseen putsaukseen voi kokeilla puhdistuslevyä, joka poistaa laitteen lukupäille kertyneen lian. Lika saattaa hankaloittaa laitteen toimintaa. Puhdistuslevy asetetaan soittimeen kuten normaali levy.

Osa puhdistuslevyistä soveltuu useille soittimille, kuten CD-, DVD- ja Blu-Ray-soittimeen, tietokoneelle ja pelikonsoleille. Osa on tarkoitettu vain tiettyä laitetta varten. Lue laitteen ja puhdistuslevyn ohjeet ennen käyttöä.

Jos lukupäiden toiminta takkuaa puhdistuslevypyörityksistä huolimatta, laite kannattaa viedä huoltoon.