Lapsen olo ratkaisee
Ruuska toivoo vanhempien seuraavan lasten vointia tarkasti.
"Monesti vanhemmat ajattelevat, että kuumeeton lapsi voi mennä päiväkotiin, vaikka lapsen nenä vuotaisi vihreää limaa ja hengitys olisi vaivalloista. On hyvä muistaa, että kuumeetonkin lapsi saattaa voida huonosti. Varsinkaan pieni, alle kolmevuotias lapsi ei osaa kertoa huonosta olostaan. Hän on itkuinen, kärttyinen ja haluaa koko ajan syliin. Ruoka ei maistu eikä uni tule", Ruuska kuvaa.
Sairas lapsi saattaa Ruuskan mukaan olla virkeä kotona, mutta asia on toinen päiväkodissa, jossa kontaktien ja äänten määrä on suurempi kuin kotioloissa. Ruuska kehottaakin vanhempia asettumaan lapsen asemaan ja miettimään, jaksaisivatko nämä itse lähteä samassa kunnossa liikkeelle.
"Puolikuntoista lasta ei kannata tuoda hoitoon, sillä silloin lapsi jaksaa ryhmässä ehkä päivän ja on sen jälkeen taas kipeänä. Mitä aiemmin lapsi jää flunssaisena kotiin, sen lyhyemmäksi sairasteluaika jää."
Sisaruksetkin tartuttavat
Sairauksien leviämisvaara on aina pidettävä mielessä. Usein vanhemmat tuovat päiväkotiin esimerkiksi vatsatautiin sairastuneen sisaruksen, vaikka tämäkin levittää tautia.
"Monissa päiväkodeissa ollaan tiukkoja. Jos joku perheestä on vatsataudissa, ei yksikään perheen lapsista voi tulla päiväkotiin. Myös silmätulehdus leviää kuin kulovalkea. Näissä tapauksissa on tärkeää kuunnella ja noudattaa lääkärin ohjeita."
Ruuska ymmärtää vanhempien työpaineet, ja siksi hänestä tuntuu välillä pahalta soittaa kesken työpäivän. Vaikka töistä olisi vaikeaa olla pois, on sairaan lapsen paikka silti aina kotona.
Keskinäistä luottamusta
Lastentarhanopettaja toivoo, että lasten vanhempien luottavat päiväkodin henkilökuntaan.
"Vanhempien tulee kertoa rehellisesti, mikä lapsella on. Esimerkiksi parvorokko on raskaana oleville vaarallinen tauti. Päivähoidon piirissä on paljon perheitä ja työntekijöitä, jotka odottavat perheenlisäystä ja sairaus voi olla hengenvaarallinen sikiölle. Siksi on hyvä selvittää, mistä rokosta on kyse", hän perustelee.
Myös lapset kaipaavat tietoa taudeista ja tartunnoista. Mikä olisi paras tapa puhua lapselle ilman, että lietsoo turhaa pelkoa?
"Lapselle kannattaa puhua totuudenmukaisesti ja rauhallisesti. Hänelle voi kertoa, että mikään yleisimmistä taudeista ei ole vaarallinen, mutta on mukavampaa olla terveenä, ja siksi tartuntoja kannattaa yrittää estää. Tartuntojen välttäminen ei koskaan onnistu täydellisesti ja jokainen sairastuu joskus. Kenenkään ei tulisi ajatella, että sairastuminen olisi omaa syytä. Jokainen vanhempi tuntee oman lapsensa parhaiten ja löytää varmasti oikean tavan keskustella asiasta", Sormunen neuvoo.
Aiheesta jutellaan lasten kanssa myös päiväkodissa.
"Totta kai keskusteluissa käytetään lapsisuodatinta, mutta varsinkin 3–6-vuotiaille voi puhua yllättävän avoimesti. Nykyisin on paljon kirjoja, joiden ansiosta lapsi pystyy samaistumaan tilanteeseen. Lapsilla itselläkin on kokemusta sairastelusta, eikä heitä tarvitse juurikaan avittaa keskustelun alkuun", Ruuska tietää.