Haudutettu turska Melker Anderssonin tapaan
60 min

Nappaa talteen!
Ruotsalainen huippukokki Melker Andersson hauduttaa turskan valkoviiniliemessä lempeänmakuiseksi. Resepti on helppo, vaikka siinä onkin monta työvaihetta. Maku palkitsee pienen vaivannäön. Tarjoa pehmeä turskafilee pikantin piparjuuren, katkarapujen ja valkoviinillä maustetun kermakastikkeen kanssa.
| 600 g | turskafileetä |
| 1 l | kalalientä |
| 1 dl | kuivaa valkoviiniä |
| Valkoviini-kermakastike | |
|---|---|
| 1 kpl | pieni sipuli (esim. salottisipuli) |
| 1 rkl | voita |
| 2 dl | kuivaa valkoviiniä |
| 4 dl | vettä |
| 1 kpl | kalaliemikuutio |
| 2 dl | kuohukermaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/3 tl | valkopippuria rouhittuna |
| 1 rkl | voita |
| 1 rkl | vehnäjauhoja |
| 1 tl | sitruunamehua |
| Lisäksi | |
| 4 kpl | kananmunaa |
| 60 g | (1/3 ps à 180 g) katkarapuja |
| 4 rkl | piparjuurta raastettuna |
| tilliä | |
| sitruunaa | |
- 1.
Aloita keittämällä lisukkeeksi tulevat kananmunat koviksi (8–10 minuuttia siitä hetkestä, kun vesi alkaa kiehua). Sulata katkaravut pakkauksen ohjeen mukaan.
- 2.
Tee kastike. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se voissa pannulla alhaisella lämmöllä kypsäksi. Lisää viini. Keitä, kunnes nestettä on jäljellä noin puolet (1 dl). Lisää vesi ja kalaliemikuutio. Keitä seosta, kunnes sitä on jäljellä noin 3 dl. Sekoita kerma kastikkeeseen ja anna kastikkeen kiehua poreillen alhaisella lämmöllä 10 minuuttia. Kypsennä kala kastikkeen kiehuessa.
- 3.
Leikkaa kala annospaloiksi. Kiehauta kalaliemi ja viini isolla pannulla. Laita kalat liemeen. Hauduta kaloja alhaisella lämmöllä noin 5–8 minuuttia, kunnes kala on kypsää. Nosta kala reikäkauhalla talouspaperille valumaan.
- 4.
Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Yhdistä pienessä kulhossa pehmeä rasva, jauhot ja sitruunamehu. Vatkaa seos kastikkeeseen. Anna kastikkeen kiehua alhaisella lämmöllä vielä 5 minuuttia.
- 5.
Asettele kalat lautasille ja lusikoi kastiketta päälle. Viimeistele annokset katkaravuilla, pilkotulla kananmunalla, piparjuurella ja tillillä. Tarjoa ruoka sitruunalohkojen kanssa.
Haudutettu turska Melker Anderssonin tapaan
arvosana3/5
60 min
Ruotsalainen huippukokki Melker Andersson hauduttaa turskan valkoviiniliemessä lempeänmakuiseksi. Resepti on helppo, vaikka siinä onkin monta työvaihetta. Maku palkitsee pienen vaivannäön. Tarjoa pehmeä turskafilee pikantin piparjuuren, katkarapujen ja valkoviinillä maustetun kermakastikkeen kanssa.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 600 g | turskafileetä |
| 1 l | kalalientä |
| 1 dl | kuivaa valkoviiniä |
Valkoviini-kermakastike | |
| 1 kpl | pieni sipuli (esim. salottisipuli) |
| 1 rkl | voita |
| 2 dl | kuivaa valkoviiniä |
| 4 dl | vettä |
| 1 kpl | kalaliemikuutio |
| 2 dl | kuohukermaa |
| 1/2 tl | suolaa |
| 1/3 tl | valkopippuria rouhittuna |
| 1 rkl | voita |
| 1 rkl | vehnäjauhoja |
| 1 tl | sitruunamehua |
Lisäksi | |
| 4 kpl | kananmunaa |
| 60 g | (1/3 ps à 180 g) katkarapuja |
| 4 rkl | piparjuurta raastettuna |
| tilliä | |
| sitruunaa | |
Valmistus
- 1
Aloita keittämällä lisukkeeksi tulevat kananmunat koviksi (8–10 minuuttia siitä hetkestä, kun vesi alkaa kiehua). Sulata katkaravut pakkauksen ohjeen mukaan.
Määrä Ainesosa 4 kpl kananmunaa 60 g (1/3 ps à 180 g) katkarapuja - 2
Tee kastike. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se voissa pannulla alhaisella lämmöllä kypsäksi. Lisää viini. Keitä, kunnes nestettä on jäljellä noin puolet (1 dl). Lisää vesi ja kalaliemikuutio. Keitä seosta, kunnes sitä on jäljellä noin 3 dl. Sekoita kerma kastikkeeseen ja anna kastikkeen kiehua poreillen alhaisella lämmöllä 10 minuuttia. Kypsennä kala kastikkeen kiehuessa.
Määrä Ainesosa 1 kpl pieni sipuli (esim. salottisipuli) 1 rkl voita 2 dl kuivaa valkoviiniä 4 dl vettä 1 kpl kalaliemikuutio 2 dl kuohukermaa - 3
Leikkaa kala annospaloiksi. Kiehauta kalaliemi ja viini isolla pannulla. Laita kalat liemeen. Hauduta kaloja alhaisella lämmöllä noin 5–8 minuuttia, kunnes kala on kypsää. Nosta kala reikäkauhalla talouspaperille valumaan.
Määrä Ainesosa 600 g turskafileetä 1 l kalalientä 1 dl kuivaa valkoviiniä - 4
Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Yhdistä pienessä kulhossa pehmeä rasva, jauhot ja sitruunamehu. Vatkaa seos kastikkeeseen. Anna kastikkeen kiehua alhaisella lämmöllä vielä 5 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1/2 tl suolaa 1/3 tl valkopippuria rouhittuna 1 rkl voita 1 rkl vehnäjauhoja 1 tl sitruunamehua - 5
Asettele kalat lautasille ja lusikoi kastiketta päälle. Viimeistele annokset katkaravuilla, pilkotulla kananmunalla, piparjuurella ja tillillä. Tarjoa ruoka sitruunalohkojen kanssa.
Määrä Ainesosa 4 rkl piparjuurta raastettuna tilliä sitruunaa
Vinkki! Voit valmistaa ruoan myös muista vaalealihaisista kaloista.
Ravintosisältö
483
Energiaa kcal
2022
Energiaa kj
31,3 g
Rasvaa
18,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
5,0 g
Hiilihydraatteja
2,8 g
Sokereita
0,3 g
Kuituja
37,3 g
Proteiinia
2,5 g
Suolaa
483
Energiaa kcal
2022
Energiaa kj
31,3 g
Rasvaa
18,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
5,0 g
Hiilihydraatteja
2,8 g
Sokereita
0,3 g
Kuituja
37,3 g
Proteiinia
2,5 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 l kalalientä, 1 dl kuivaa valkoviiniä, 4 rkl piparjuurta raastettuna, tilliä, sitruunaa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























