Kesäkeitto kalasta
30 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Kuhakesäkeitto on täynnä kesäisiä makuja satokauden tuoreista raaka-aineista! Lisää kesäkeiton joukkoon tuoretta kuhaa ja pirskautus sitruunaa, niin saat helposti vaihtelua kesän klassikkoherkkuun.
| 300 g | kuhafileitä (nahaton ja ruodoton) |
| 300 g | varhaisperunaa |
| 3 kpl | porkkanaa |
| 1 - 2 kpl | varhaissipulia varsineen |
| 1 kpl | pieni kukkakaali |
| 2 rkl | voita tai rypsiöljyä |
| 1 l | vettä |
| 2 kpl | kalaliemikuutiota |
| 1 - 2 kpl | laakerinlehteä |
| 500 g | (1 rs) kotimaisia herneenpalkoja (noin 2 dl herneitä) |
| 2 dl | ruokakermaa (15 %) |
| 1/2 kpl | sitruunan mehu |
| ripaus valkopippuria jauhettuna | |
| Lisäksi | |
|---|---|
| 1/2 kpl | ruukkua tilliä |
- 1.
Kuutioi kuha. Pese ja puolita perunat. Pese, kuori ja viipaloi porkkanat. Huuhtele muut kasvikset. Hienonna sipulin valkoinen osa ja viipaloi varret. Säästä vihreä osa. Paloittele kukkakaali kukinnoiksi ja kuutioi kukkakaalin varsi.
- 2.
Kuullota sipulin valkoista osaa ja porkkanoita rasvassa kattilassa hetki. Lisää vesi, liemikuutiot ja laakerinlehdet, kuumenna kiehuvaksi. Lisää perunat ja anna kiehua noin 5 minuuttia.
- 3.
Lisää kukkakaali kattilaan. Jatka keittämistä noin 5 minuuttia, kunnes kasvikset ovat napakan kypsiä.
- 4.
Irrota herneet paloistaan (noin 2 dl). Lisää kuha, herneet ja kerma keittoon. Kuumenna höyryäväksi. Mausta keitto sitruunanmehulla ja pippurilla. Siirrä kattila pois levyltä ja anna kuhan hautua kypsäksi kannen alla muutaman minuutin ajan. Viimeistele keitto sipulinvarsilla ja tillillä.
Kuhakesäkeitto on täynnä kesäisiä makuja satokauden tuoreista raaka-aineista! Lisää kesäkeiton joukkoon tuoretta kuhaa ja pirskautus sitruunaa, niin saat helposti vaihtelua kesän klassikkoherkkuun.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 300 g | kuhafileitä (nahaton ja ruodoton) |
| 300 g | varhaisperunaa |
| 3 kpl | porkkanaa |
| 1 - 2 kpl | varhaissipulia varsineen |
| 1 kpl | pieni kukkakaali |
| 2 rkl | voita tai rypsiöljyä |
| 1 l | vettä |
| 2 kpl | kalaliemikuutiota |
| 1 - 2 kpl | laakerinlehteä |
| 500 g | (1 rs) kotimaisia herneenpalkoja (noin 2 dl herneitä) |
| 2 dl | ruokakermaa (15 %) |
| 1/2 kpl | sitruunan mehu |
| ripaus valkopippuria jauhettuna | |
Lisäksi | |
| 1/2 kpl | ruukkua tilliä |
Valmistus
- 1
Kuutioi kuha. Pese ja puolita perunat. Pese, kuori ja viipaloi porkkanat. Huuhtele muut kasvikset. Hienonna sipulin valkoinen osa ja viipaloi varret. Säästä vihreä osa. Paloittele kukkakaali kukinnoiksi ja kuutioi kukkakaalin varsi.
Määrä Ainesosa 300 g kuhafileitä (nahaton ja ruodoton) 300 g varhaisperunaa 3 kpl porkkanaa 1 - 2 kpl varhaissipulia varsineen 1 kpl pieni kukkakaali - 2
Kuullota sipulin valkoista osaa ja porkkanoita rasvassa kattilassa hetki. Lisää vesi, liemikuutiot ja laakerinlehdet, kuumenna kiehuvaksi. Lisää perunat ja anna kiehua noin 5 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1 l vettä 2 kpl kalaliemikuutiota 1 - 2 kpl laakerinlehteä - 3
Lisää kukkakaali kattilaan. Jatka keittämistä noin 5 minuuttia, kunnes kasvikset ovat napakan kypsiä.
- 4
Irrota herneet paloistaan (noin 2 dl). Lisää kuha, herneet ja kerma keittoon. Kuumenna höyryäväksi. Mausta keitto sitruunanmehulla ja pippurilla. Siirrä kattila pois levyltä ja anna kuhan hautua kypsäksi kannen alla muutaman minuutin ajan. Viimeistele keitto sipulinvarsilla ja tillillä.
Määrä Ainesosa 500 g (1 rs) kotimaisia herneenpalkoja (noin 2 dl herneitä) 2 dl ruokakermaa (15 %) 1/2 kpl sitruunan mehu ripaus valkopippuria jauhettuna 1/2 kpl ruukkua tilliä
Vinkki: Tarjoa loppu sitruuna lohkoina keiton kanssa.
Ravintosisältö
343
Energiaa kcal
1436
Energiaa kj
15,0 g
Rasvaa
7,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
25,8 g
Hiilihydraatteja
10,8 g
Sokereita
7,0 g
Kuituja
22,5 g
Proteiinia
2,6 g
Suolaa
343
Energiaa kcal
1436
Energiaa kj
15,0 g
Rasvaa
7,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
25,8 g
Hiilihydraatteja
10,8 g
Sokereita
7,0 g
Kuituja
22,5 g
Proteiinia
2,6 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 - 2 kpl laakerinlehteä, ripaus valkopippuria jauhettuna.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























