Laita kattilaan karitsan potkat, valkosipulit, laakerinlehdet, rosmariinin oksat, suolaa ja lihalientä kunnes karitsat peittyvät. Keitä karitsat ylikypsiksi, nosta pois liemestä ja revi silpuksi. Kelmuta suorakaiteen muotoisen noin 10 x 30 cm kokoisen vuoan pohja. Painele liha vuokaan, peitä kelmulla ja laita päälle paino. Prässää yön yli jääkaapissa.
Valmista maa-artisokkatorttu. Jauha leipä kutterissa ja lisää voisula. Painele massa neljään lieriömuottiin pienen pellin tai vuoan päällä. Hätätapauksessa voit käyttää vuokia, mutta kakun irrottaminen vuoista on huomattavasti hankalampaa.
Kuori ja kuutioi sipuli ja maa-artisokat. Kiehauta maa-artisokat kypsiksi noin 2 minuutin ajan. Jäähdytä. Liota liivatelehtiä muutama minuutti kylmässä vedessä ja sekoita sillä aikaa maa-artisokat, punasipulit ja ranskankerma, mausta suolalla ja pippurilla. Kiehauta vesi pienessä kattilassa, valuta liivatelehdistä kylmä vesi ja sulata kiehuvaan veteen. Sekoita liivate ranskankermaseokseen ja kaada vuokiin leipämurskan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.
Valuta kantarellit. Sekoita kaikki muut ainekset kattilassa ja kiehauta. Kaada kantarellien päälle ja anna marinoitua yön yli.
Valmista kurkkuhyytelö. Soseuta kurkku, inkivääri ja valkosipuli tehosekoittimessa. Siivilöi harson läpi. Kuori vaahto pois.
Mausta suolalla, sokerilla ja tilkalla etikkaa. Mittaa kurkkumehun määrä ja liota mehun määrän mukaan liivatelehtiä kylmässä vedessä. Kuumenna tilkka kurkkumehua kattilassa ja sulata siihen liotetut liivatelehdet. Lisää liivatteet kurkkumehuun ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli esimerkiksi muovirasiassa, johon mahtuu pohjalle noin sentti mehua.
Irrota maa-artisokkatorttu muoteista pienellä veitsellä, leikkaa kurkkuhyytelöstä kuutioita ja nostele kantarellit liemestä. Leikkaa prässätystä karitsasta noin 5 cm levyisiä tankoja ja paista niihin öljytyllä kuumalla pannulla pinnat. Nosta maa-artisokkatorttu ja prässätty karitsa lautaselle ja koristele kantarelleilla, kurkkuhyytelökuutioilla sekä tuoreilla yrteillä.
Maistuvimmat reseptit Turusta löytyvät kulman keittiöstä. Katso kaikki!
Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.
Annos
100g
1364
5710
86,8 g
44,0 g
56,0 g
33,3 g
8,8 g
82,5 g
1,8 g
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle, tarkista tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Ravintolaskelmassa ei huomioitu:
3 kpl laakerinlehteä,
4 kpl tuoretta rosmariinin oksaa,
suolaa,
lihalientä,
suolaa,
mustapippuria,
Laakerinlehti,
Tähtianis,
Kanelitanko,
3 kpl maustepippuria,
1 cm pala inkivääriä,
suolaa,
sokeria,
tilkka etikkaa,
1 kpl liivatetta per 1 dl kurkkumehua,
tuoreita yrttejä koristeluun.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli