Oscar Pub & Grillin prässätty karitsa
Oscar Pub & Grillin prässätty karitsa
Yhteistyössä

Oscar Pub & Grillin prässätty karitsa

Yhteistyössä: Kulman Keittiö

Oscar Pub & Grillin prässätty karitsa vaatii tovin enemmän vaivaa, mutta kaiken voi valmistaa lähes loppuun asti jo edeltävänä päivänä. Kun leikkaat ja paistat prässätyn karitsan ja kokoat muut aineet sen ympärille, syntyy erityisen juhlava annos juuri ennen tarjoilua helposti ja nopeasti.

Ainekset (4 annosta)

MääräAinesosa

Prässätty karitsan potka

1 1/2 kgtammisen karitsan potkaa
5 kplvalkosipulin kynttä
3 kpllaakerinlehteä
4 kpltuoretta rosmariinin oksaa
suolaa
lihalientä

Maa-artisokkatorttu

6 kplsaaristolaisleivän viipaletta
30 gsulatettua voita
1/2 kplpunasipuli
400 gmaa-artisokkaa
4 kplliivatelehteä
5 dlranskankermaa
suolaa
mustapippuria
2 rklvettä

Pikkelöityjä kantarelleja

120 gsäilyke kantarelleja
1/2 dlvalkoviinietikkaa
1 dlsokeria
1 1/2 dlvettä
laakerinlehti
tähtianis
kanelitanko
3 kplmaustepippuria

Mummonkurkkuhyytelö

1 kplkurkku
1 cmpala inkivääriä
1 kplvalkosipulinkynsi
suolaa
sokeria
tilkka etikkaa
1 kpl liivatetta per 1 dl kurkkumehua

Lisäksi

tuoreita yrttejä koristeluun

Valmistus

  1. 1

    Laita kattilaan karitsan potkat, valkosipulit, laakerinlehdet, rosmariinin oksat, suolaa ja lihalientä kunnes karitsat peittyvät. Keitä karitsat ylikypsiksi, nosta pois liemestä ja revi silpuksi. Kelmuta suorakaiteen muotoisen noin 10 x 30 cm kokoisen vuoan pohja. Painele liha vuokaan, peitä kelmulla ja laita päälle paino. Prässää yön yli jääkaapissa.

    MääräAinesosa
    1 1/2 kgtammisen karitsan potkaa
    5 kplvalkosipulin kynttä
    3 kpllaakerinlehteä
    4 kpltuoretta rosmariinin oksaa
    suolaa
    lihalientä
  2. 2

    Valmista maa-artisokkatorttu. Jauha leipä kutterissa ja lisää voisula. Painele massa neljään lieriömuottiin pienen pellin tai vuoan päällä. Hätätapauksessa voit käyttää vuokia, mutta kakun irrottaminen vuoista on huomattavasti hankalampaa.

    MääräAinesosa
    6 kplsaaristolaisleivän viipaletta
    30 gsulatettua voita
  3. 3

    Kuori ja kuutioi sipuli ja maa-artisokat. Kiehauta maa-artisokat kypsiksi noin 2 minuutin ajan. Jäähdytä. Liota liivatelehtiä muutama minuutti kylmässä vedessä ja sekoita sillä aikaa maa-artisokat, punasipulit ja ranskankerma, mausta suolalla ja pippurilla. Kiehauta vesi pienessä kattilassa, valuta liivatelehdistä kylmä vesi ja sulata kiehuvaan veteen. Sekoita liivate ranskankermaseokseen ja kaada vuokiin leipämurskan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.

    MääräAinesosa
    1/2 kplpunasipuli
    400 gmaa-artisokkaa
    4 kplliivatelehteä
    5 dlranskankermaa
    suolaa
    mustapippuria
    2 rklvettä
  4. 4

    Valuta kantarellit. Sekoita kaikki muut ainekset kattilassa ja kiehauta. Kaada kantarellien päälle ja anna marinoitua yön yli.

    MääräAinesosa
    120 gsäilyke kantarelleja
    1/2 dlvalkoviinietikkaa
    1 1/2 dlvettä
    3 kplmaustepippuria
    1 dlsokeria
    laakerinlehti
    kanelitanko
    tähtianis
  5. 5

    Valmista kurkkuhyytelö. Soseuta kurkku, inkivääri ja valkosipuli tehosekoittimessa. Siivilöi harson läpi. Kuori vaahto pois.

    MääräAinesosa
    1 kplkurkku
    1 cmpala inkivääriä
    1 kplvalkosipulinkynsi
  6. 6

    Mausta suolalla, sokerilla ja tilkalla etikkaa. Mittaa kurkkumehun määrä ja liota mehun määrän mukaan liivatelehtiä kylmässä vedessä. Kuumenna tilkka kurkkumehua kattilassa ja sulata siihen liotetut liivatelehdet. Lisää liivatteet kurkkumehuun ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli esimerkiksi muovirasiassa, johon mahtuu pohjalle noin sentti mehua.

    MääräAinesosa
    suolaa
    sokeria
    tilkka etikkaa
    1 kpl liivatetta per 1 dl kurkkumehua
  7. 7

    Irrota maa-artisokkatorttu muoteista pienellä veitsellä, leikkaa kurkkuhyytelöstä kuutioita ja nostele kantarellit liemestä. Leikkaa prässätystä karitsasta noin 5 cm levyisiä tankoja ja paista niihin öljytyllä kuumalla pannulla pinnat. Nosta maa-artisokkatorttu ja prässätty karitsa lautaselle ja koristele kantarelleilla, kurkkuhyytelökuutioilla sekä tuoreilla yrteillä.

    MääräAinesosa
    tuoreita yrttejä koristeluun

Maistuvimmat reseptit Turusta löytyvät kulman keittiöstä. Katso kaikki!

Ravintosisältö

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 3 kpl laakerinlehteä, 4 kpl tuoretta rosmariinin oksaa, suolaa, lihalientä, suolaa, mustapippuria, Laakerinlehti, Tähtianis, Kanelitanko, 3 kpl maustepippuria, 1 cm pala inkivääriä, suolaa, sokeria, tilkka etikkaa, 1 kpl liivatetta per 1 dl kurkkumehua, tuoreita yrttejä koristeluun.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Kuvat:
TOK
18.1.2019
|
Päivitetty: 26.9.2025

Samankaltaisia reseptejä