Perunalimppu

Nappaa talteen!
| 1 kg | jauhoista perunaa, esim. rosamunda |
| 4 dl | maitoa |
| 3/4 dl | siirappia |
| 1/2 dl | kaljamaltaita |
| 2 tl | suolaa |
| 1 tl | aniksen siemeniä |
| 1/2 tl | fenkolin siemeniä |
| 7 dl | karkeita täysjyväruisjauhoja |
| 1 kpl | kuivahiivaa |
| 8 dl | vehnäjauhoja |
| Voiteluun | |
|---|---|
| 2 rkl | siirappia |
| 2 rkl | vettä |
- 1.
Kuori ja lohko perunat. Keitä kypsiksi ja valuta vesi pois. Soseuta perunat sähkövatkaimella tai survimella. Sekoita joukkoon maito, siirappi ja maltaat. Mausta suolalla ja rouhituilla siemenillä. Sekoita ruisjauhojen joukkoon kuivahiiva ja sekoita kädenlämpöiseen taikinaan. Lisää taikinaan vehnäjauhoja vähitellen niin, että taikinasta tulee kiinteän napakka. Kohota taikinaa peitettynä tunnin ajan lämpimässä. Vaivaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä ja muotoile siitä kaksi leipää. Nosta leivät leivinpaperoidulle uunipellille kohoamaan 15 minuutiksi. Paista leivät 175-asteisen uunin alatasolla noin tunnin ajan. Voitele leipiä kypsymisen loppuvaiheessa siirappivedellä.
Perunalimppu
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kg | jauhoista perunaa, esim. rosamunda |
| 4 dl | maitoa |
| 3/4 dl | siirappia |
| 1/2 dl | kaljamaltaita |
| 2 tl | suolaa |
| 1 tl | aniksen siemeniä |
| 1/2 tl | fenkolin siemeniä |
| 7 dl | karkeita täysjyväruisjauhoja |
| 1 kpl | kuivahiivaa |
| 8 dl | vehnäjauhoja |
Voiteluun | |
| 2 rkl | siirappia |
| 2 rkl | vettä |
Valmistus
- 1
Kuori ja lohko perunat. Keitä kypsiksi ja valuta vesi pois. Soseuta perunat sähkövatkaimella tai survimella. Sekoita joukkoon maito, siirappi ja maltaat. Mausta suolalla ja rouhituilla siemenillä. Sekoita ruisjauhojen joukkoon kuivahiiva ja sekoita kädenlämpöiseen taikinaan. Lisää taikinaan vehnäjauhoja vähitellen niin, että taikinasta tulee kiinteän napakka. Kohota taikinaa peitettynä tunnin ajan lämpimässä. Vaivaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä ja muotoile siitä kaksi leipää. Nosta leivät leivinpaperoidulle uunipellille kohoamaan 15 minuutiksi. Paista leivät 175-asteisen uunin alatasolla noin tunnin ajan. Voitele leipiä kypsymisen loppuvaiheessa siirappivedellä.
Ravintosisältö
2213
Energiaa kcal
9265
Energiaa kj
11,5 g
Rasvaa
3,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
436,5 g
Hiilihydraatteja
72,5 g
Sokereita
40,5 g
Kuituja
62,5 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
2213
Energiaa kcal
9265
Energiaa kj
11,5 g
Rasvaa
3,0 g
Tyydyttynyttä rasvaa
436,5 g
Hiilihydraatteja
72,5 g
Sokereita
40,5 g
Kuituja
62,5 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 0,5 dl Kaljamaltaita, 2 tl Suolaa, 1 tl Aniksen siemeniä, 0,5 tl Fenkolin siemeniä, 1 pussi Kuivahiivaa, 2 rkl Vettä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























