Sämpyläkuusi
Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Helpot sämpylät leivotaan ihanasti jouluiseen tyyliin sisarussämpylöiksi. Taikina muotoillaan joulukuuseksi ja pinta koristellaan vihreän eri sävyillä.
| 4 dl | maitoa |
| 11 g | (1 ps) kuivahiivaa |
| 3 rkl | rypsiöljyä |
| 3 rkl | vaaleaa siirappia |
| 6 - 7 dl | vehnäjauhoja |
| 2 dl | täysjyvävehnäjauhoja |
| 1 dl | kaurahiutaleita |
| 1 tl | suolaa |
| Koristelu | |
|---|---|
| 25 g | voita |
| 1 dl | kurpitsansiemeniä |
| 2 rkl | kuivattua persiljaa |
| 2 rkl | kuivattua yrttiseosta |
- 1.
Lämmitä maito hieman kädenlämpöä kuumemmaksi (42-asteiseksi). Sekoita hiiva, öljy ja siirappi maitoon. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Alusta ne maitoon, kunnes saat kimmoisan, käsistä ja kulhon reunoista irtoavan taikinan. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa vähintään puoli tuntia.
- 2.
Kuumenna uuni 200 asteeseen.
- 3.
Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä noin 10 minuuttia. Jaa taikina 23 osaan ja pyöritä palloiksi. Aseta pallot leivinpaperille pellille kuusen muotoon siten, että jätät palojen väliin vähän kohoamisvaraa. Peitä taikinakuusi liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia.
- 4.
Kypsennä sisarussämpyläkuusta uunissa noin 20 minuuttia. Ota uunista, peitä liinalla ja anna jäähtyä.
- 5.
Sulata voi ja voitele jäähtynyt kuusi voisulalla. Painele kurpitsansiemeniä ja yrttimausteita pintaan koristeeksi.
Sämpyläkuusi
arvosana4/5
Noin 2 tuntia (josta 30 min aktiivista)
Helpot sämpylät leivotaan ihanasti jouluiseen tyyliin sisarussämpylöiksi. Taikina muotoillaan joulukuuseksi ja pinta koristellaan vihreän eri sävyillä.
Ainekset (23 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 4 dl | maitoa |
| 11 g | (1 ps) kuivahiivaa |
| 3 rkl | rypsiöljyä |
| 3 rkl | vaaleaa siirappia |
| 6 - 7 dl | vehnäjauhoja |
| 2 dl | täysjyvävehnäjauhoja |
| 1 dl | kaurahiutaleita |
| 1 tl | suolaa |
Koristelu | |
| 25 g | voita |
| 1 dl | kurpitsansiemeniä |
| 2 rkl | kuivattua persiljaa |
| 2 rkl | kuivattua yrttiseosta |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Lämmitä maito hieman kädenlämpöä kuumemmaksi (42-asteiseksi). Sekoita hiiva, öljy ja siirappi maitoon. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Alusta ne maitoon, kunnes saat kimmoisan, käsistä ja kulhon reunoista irtoavan taikinan. Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä paikassa vähintään puoli tuntia.
Määrä Ainesosa 4 dl maitoa 11 g (1 ps) kuivahiivaa 3 rkl rypsiöljyä 3 rkl vaaleaa siirappia 6 - 7 dl vehnäjauhoja 2 dl täysjyvävehnäjauhoja 1 dl kaurahiutaleita 1 tl suolaa - 2
Kuumenna uuni 200 asteeseen.
- 3
Vaivaa taikinaa jauhotetulla pöydällä noin 10 minuuttia. Jaa taikina 23 osaan ja pyöritä palloiksi. Aseta pallot leivinpaperille pellille kuusen muotoon siten, että jätät palojen väliin vähän kohoamisvaraa. Peitä taikinakuusi liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa noin 40 minuuttia.
- 4
Kypsennä sisarussämpyläkuusta uunissa noin 20 minuuttia. Ota uunista, peitä liinalla ja anna jäähtyä.
- 5
Sulata voi ja voitele jäähtynyt kuusi voisulalla. Painele kurpitsansiemeniä ja yrttimausteita pintaan koristeeksi.
Määrä Ainesosa 25 g voita 1 dl kurpitsansiemeniä 2 rkl kuivattua persiljaa 2 rkl kuivattua yrttiseosta
Ravintosisältö
157
Energiaa kcal
659
Energiaa kj
5,0 g
Rasvaa
1,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
22,7 g
Hiilihydraatteja
3,1 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
4,4 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
157
Energiaa kcal
659
Energiaa kj
5,0 g
Rasvaa
1,1 g
Tyydyttynyttä rasvaa
22,7 g
Hiilihydraatteja
3,1 g
Sokereita
1,3 g
Kuituja
4,4 g
Proteiinia
0,3 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























