Perinteinen kaalipiirakka
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Pellillinen kaali-jauhelihapiirakkaa taltuttaa isommankin nälän. Peltipiirakka maistuu iltapalana ja eväänä tai vaikka sunnuntain myöhäisellä aamiaisella. Parhaimmillaan nostalginen kaalipiirakka on voitaikinasta tehtynä.
| 1 kg | (2 pkt, à 500 g) voitaikinaa (pakaste) |
| 3 dl | vettä |
| 1 kpl | lihaliemikuutio |
| 1 1/2 dl | riisiä |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
| 400 g | sika-nautajauhelihaa |
| 750 g | keräkaalia |
| 1/2 dl | vettä |
| 2 rkl | siirappia |
| 2 tl | kuivattua meiramia |
| 1 tl | suolaa |
| 1/4 tl | valkopippuria |
| Lisäksi | |
|---|---|
| 1 kpl | kananmuna |
- 1.
Ota taikinat sulamaan noin tunti ennen leipomista.
- 2.
Kiehauta vesi ja puolet liemikuutiosta ja kypsennä riisi liemessä pakkauksen ohjeen mukaan.
- 3.
Kuumenna 1 rkl öljyä isolla paistinpannulla. Ruskista jauheliha öljyssä, murenna loppu liemikuutio joukkoon ja sekoittele hetki. Kumoa jauheliha ja riisi kulhoon.
- 4.
Suikaloi kaali. Lisää 1 rkl öljyä paistinpannulle ja paista kaalisuikaleita, kunnes kaali hiukan pehmenee ja saa väriä. Lisää vesi, siirappi ja mausteet. Hauduta miedolla lämmöllä kypsäksi. Sekoita jauheliha-riisiseokseen. Anna täyteen jäähtyä.
- 5.
Laita yhden taikinapakkauksen voitaikinalevyt vierekkäin leivinpaperille ja nipistele yhdeksi isoksi levyksi. Kauli levy hieman ohuemmaksi. Halutessasi voit leikata piirakkataikinasta ohuita nauhoja piirakan koristeeksi. Vedä taikinalevy leivinpaperin kanssa uunipellille. Levitä täyte taikinalevylle. Kauli myös toisen pakkauksen taikinalevyt yhdeksi isoksi levyksi ja nosta piirakan kanneksi. Nipistele taikinoiden reunat huolellisesti kiinni toisiinsa.
- 6.
Voitele piirakka kananmunalla ja pistele pinta haarukalla. Paista 200-asteisen uunin alatasolla 35–40 minuuttia.
Perinteinen kaalipiirakka
arvosana5/5
Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)
Pellillinen kaali-jauhelihapiirakkaa taltuttaa isommankin nälän. Peltipiirakka maistuu iltapalana ja eväänä tai vaikka sunnuntain myöhäisellä aamiaisella. Parhaimmillaan nostalginen kaalipiirakka on voitaikinasta tehtynä.
Ainekset
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kg | (2 pkt, à 500 g) voitaikinaa (pakaste) |
| 3 dl | vettä |
| 1 kpl | lihaliemikuutio |
| 1 1/2 dl | riisiä |
| 2 rkl | rypsiöljyä |
| 400 g | sika-nautajauhelihaa |
| 750 g | keräkaalia |
| 1/2 dl | vettä |
| 2 rkl | siirappia |
| 2 tl | kuivattua meiramia |
| 1 tl | suolaa |
| 1/4 tl | valkopippuria |
Lisäksi | |
| 1 kpl | kananmuna |
Valmistus (Uuni 200°C)
- 1
Ota taikinat sulamaan noin tunti ennen leipomista.
Määrä Ainesosa 1 kg (2 pkt, à 500 g) voitaikinaa (pakaste) - 2
Kiehauta vesi ja puolet liemikuutiosta ja kypsennä riisi liemessä pakkauksen ohjeen mukaan.
Määrä Ainesosa 3 dl vettä 1 kpl lihaliemikuutio 1 1/2 dl riisiä - 3
Kuumenna 1 rkl öljyä isolla paistinpannulla. Ruskista jauheliha öljyssä, murenna loppu liemikuutio joukkoon ja sekoittele hetki. Kumoa jauheliha ja riisi kulhoon.
Määrä Ainesosa 2 rkl rypsiöljyä 400 g sika-nautajauhelihaa - 4
Suikaloi kaali. Lisää 1 rkl öljyä paistinpannulle ja paista kaalisuikaleita, kunnes kaali hiukan pehmenee ja saa väriä. Lisää vesi, siirappi ja mausteet. Hauduta miedolla lämmöllä kypsäksi. Sekoita jauheliha-riisiseokseen. Anna täyteen jäähtyä.
Määrä Ainesosa 750 g keräkaalia 2 rkl rypsiöljyä 1/2 dl vettä 2 rkl siirappia 2 tl kuivattua meiramia 1 tl suolaa 1/4 tl valkopippuria - 5
Laita yhden taikinapakkauksen voitaikinalevyt vierekkäin leivinpaperille ja nipistele yhdeksi isoksi levyksi. Kauli levy hieman ohuemmaksi. Halutessasi voit leikata piirakkataikinasta ohuita nauhoja piirakan koristeeksi. Vedä taikinalevy leivinpaperin kanssa uunipellille. Levitä täyte taikinalevylle. Kauli myös toisen pakkauksen taikinalevyt yhdeksi isoksi levyksi ja nosta piirakan kanneksi. Nipistele taikinoiden reunat huolellisesti kiinni toisiinsa.
- 6
Voitele piirakka kananmunalla ja pistele pinta haarukalla. Paista 200-asteisen uunin alatasolla 35–40 minuuttia.
Määrä Ainesosa 1 kpl kananmuna
Ravintosisältö
182
Energiaa kcal
764
Energiaa kj
10,3 g
Rasvaa
3,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
13,5 g
Hiilihydraatteja
5,0 g
Sokereita
1,5 g
Kuituja
8,1 g
Proteiinia
0,8 g
Suolaa
182
Energiaa kcal
764
Energiaa kj
10,3 g
Rasvaa
3,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
13,5 g
Hiilihydraatteja
5,0 g
Sokereita
1,5 g
Kuituja
8,1 g
Proteiinia
0,8 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 kg (2 pkt, à 500 g) voitaikinaa (pakaste).
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























