Perinteinen kaalipiirakka

arvosana5/5

(4)arviota
12 Palaa

Noin 2 tuntia (josta 60 min aktiivista)

Pellillinen kaali-jauhelihapiirakkaa taltuttaa isommankin nälän. Peltipiirakka maistuu iltapalana ja eväänä tai vaikka sunnuntain myöhäisellä aamiaisella. Parhaimmillaan nostalginen kaalipiirakka on voitaikinasta tehtynä.

Ainekset

MääräAinesosa
1 kg(2 pkt, à 500 g) voitaikinaa (pakaste)
3 dlvettä
1 kpllihaliemikuutio
1 1/2 dlriisiä
2 rklrypsiöljyä
400 gsika-nautajauhelihaa
750 gkeräkaalia
1/2 dlvettä
2 rklsiirappia
2 tlkuivattua meiramia
1 tlsuolaa
1/4 tlvalkopippuria

Lisäksi

1 kplkananmuna

Valmistus (Uuni 200°C)

  1. 1

    Ota taikinat sulamaan noin tunti ennen leipomista.

    MääräAinesosa
    1 kg(2 pkt, à 500 g) voitaikinaa (pakaste)
  2. 2

    Kiehauta vesi ja puolet liemikuutiosta ja kypsennä riisi liemessä pakkauksen ohjeen mukaan.

    MääräAinesosa
    3 dlvettä
    1 kpllihaliemikuutio
    1 1/2 dlriisiä
  3. 3

    Kuumenna 1 rkl öljyä isolla paistinpannulla. Ruskista jauheliha öljyssä, murenna loppu liemikuutio joukkoon ja sekoittele hetki. Kumoa jauheliha ja riisi kulhoon.

    MääräAinesosa
    2 rklrypsiöljyä
    400 gsika-nautajauhelihaa
  4. 4

    Suikaloi kaali. Lisää 1 rkl öljyä paistinpannulle ja paista kaalisuikaleita, kunnes kaali hiukan pehmenee ja saa väriä. Lisää vesi, siirappi ja mausteet. Hauduta miedolla lämmöllä kypsäksi. Sekoita jauheliha-riisiseokseen. Anna täyteen jäähtyä.

    MääräAinesosa
    750 gkeräkaalia
    2 rklrypsiöljyä
    1/2 dlvettä
    2 rklsiirappia
    2 tlkuivattua meiramia
    1 tlsuolaa
    1/4 tlvalkopippuria
  5. 5

    Laita yhden taikinapakkauksen voitaikinalevyt vierekkäin leivinpaperille ja nipistele yhdeksi isoksi levyksi. Kauli levy hieman ohuemmaksi. Halutessasi voit leikata piirakkataikinasta ohuita nauhoja piirakan koristeeksi. Vedä taikinalevy leivinpaperin kanssa uunipellille. Levitä täyte taikinalevylle. Kauli myös toisen pakkauksen taikinalevyt yhdeksi isoksi levyksi ja nosta piirakan kanneksi. Nipistele taikinoiden reunat huolellisesti kiinni toisiinsa.

  6. 6

    Voitele piirakka kananmunalla ja pistele pinta haarukalla. Paista 200-asteisen uunin alatasolla 35–40 minuuttia.

    MääräAinesosa
    1 kplkananmuna

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 kg (2 pkt, à 500 g) voitaikinaa (pakaste).

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Marja Samuli, Anu Brask
Kuvat:
Tuomas Kolehmainen
19.10.2018
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä