Täyteläinen madekeitto

arvosana5/5

(3)arviota
4 Annosta

30 min (josta 30 min aktiivista)

Talvisesongin herkullisin kalakeitto saa täyteläisen maun kermasta. Madekeitto on helppo valmistaa kokonaisesta kalasta, kun erottelet ruodot lihasta vasta kypsennyksen jälkeen.

Ainekset (4 annosta)

MääräAinesosa
1 kg(n. 1 kg) made (nyljetty ja perattu)

LIEMI

1 kplsipuli
1 rklvoita tai margariinia
1 lvettä
4 kpllaakerinlehteä
1 tlsuolaa
8 kplmaustepippuria

KEITTO

15 cmpurjoa
1 kplsipuli
3 kplporkkanaa
500 g(5–7 kpl) perunoita (kiinteitä)
1 rklvoita tai margariinia
1/2 tlsuolaa
2 dl(1 prk) kuohukermaa
1/2 kplsitruunan mehu
1/2 tlpippuriseosta rouhittuna
1/2 kplruukkua tilliä

Valmistus

  1. 1

    Kuori ja hienonna liemen sipuli. Kuullota rasvassa kattilassa. Lisää vesi, laakerinlehdet, suola ja pippurit. Kuumenna kiehuvaksi.

    MääräAinesosa
    1 kplsipuli
    1 rklvoita tai margariinia
    1 lvettä
    4 kpllaakerinlehteä
    1 tlsuolaa
    8 kplmaustepippuria
  2. 2

    Huuhtele made ja varmista, että kidukset on poistettu. Leikkaa kala ruotoineen ja päineen muutamaan osaan. Nosta kalapalat kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori vaahto pois. Hauduta kala kypsäksi miedolla lämmöllä kannen alla 10−15 minuuttia. Nosta kala vadille ja siivilöi liemi talteen. Poimi laakerinlehdet liemen joukkoon.

    MääräAinesosa
    1 kg(n. 1 kg) made (nyljetty ja perattu)
  3. 3

    Halkaise, huuhtele ja suikaloi purjo. Kuori ja hienonna sipuli. Pese, kuori ja paloittele porkkanat sekä perunat.

    MääräAinesosa
    15 cmpurjoa
    1 kplsipuli
    3 kplporkkanaa
    500 g(5–7 kpl) perunoita (kiinteitä)
  4. 4

    Kuullota purjo, sipuli ja porkkanat rasvassa kattilassa. Lisää liemi, perunat ja suola. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä (noin 10 minuuttia). Perkaa käsittelylämpöiseksi jäähtynyt kala ruodottomaksi sormin ja leikkaa suupaloiksi. Hienonna tilli.

    MääräAinesosa
    1 rklvoita tai margariinia
    1/2 tlsuolaa
    1/2 kplruukkua tilliä
  5. 5

    Lisää kala ja kerma keittoon. Kuumenna. Viimeistele sitruunanmehulla, pippurilla ja tillillä.

    MääräAinesosa
    2 dl(1 prk) kuohukermaa
    1/2 kplsitruunan mehu
    1/2 tlpippuriseosta rouhittuna

Ravintosisältö

Tämäkin resepti on suunniteltu hyvinvointiasi ajatellen.

Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.

Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 4 kpl laakerinlehteä, 8 kpl maustepippuria, 15 cm purjoa.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli

Resepti:
Henriikka, S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Ninna Lindström
27.12.2020
|
Päivitetty: 25.9.2025

Samankaltaisia reseptejä