Täyteläinen madekeitto
30 min (josta 30 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Talvisesongin herkullisin kalakeitto saa täyteläisen maun kermasta. Madekeitto on helppo valmistaa kokonaisesta kalasta, kun erottelet ruodot lihasta vasta kypsennyksen jälkeen.
| 1 kg | (n. 1 kg) made (nyljetty ja perattu) |
| LIEMI | |
|---|---|
| 1 kpl | sipuli |
| 1 rkl | voita tai margariinia |
| 1 l | vettä |
| 4 kpl | laakerinlehteä |
| 1 tl | suolaa |
| 8 kpl | maustepippuria |
| KEITTO | |
| 15 cm | purjoa |
| 1 kpl | sipuli |
| 3 kpl | porkkanaa |
| 500 g | (5–7 kpl) perunoita (kiinteitä) |
| 1 rkl | voita tai margariinia |
| 1/2 tl | suolaa |
| 2 dl | (1 prk) kuohukermaa |
| 1/2 kpl | sitruunan mehu |
| 1/2 tl | pippuriseosta rouhittuna |
| 1/2 kpl | ruukkua tilliä |
- 1.
Kuori ja hienonna liemen sipuli. Kuullota rasvassa kattilassa. Lisää vesi, laakerinlehdet, suola ja pippurit. Kuumenna kiehuvaksi.
- 2.
Huuhtele made ja varmista, että kidukset on poistettu. Leikkaa kala ruotoineen ja päineen muutamaan osaan. Nosta kalapalat kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori vaahto pois. Hauduta kala kypsäksi miedolla lämmöllä kannen alla 10−15 minuuttia. Nosta kala vadille ja siivilöi liemi talteen. Poimi laakerinlehdet liemen joukkoon.
- 3.
Halkaise, huuhtele ja suikaloi purjo. Kuori ja hienonna sipuli. Pese, kuori ja paloittele porkkanat sekä perunat.
- 4.
Kuullota purjo, sipuli ja porkkanat rasvassa kattilassa. Lisää liemi, perunat ja suola. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä (noin 10 minuuttia). Perkaa käsittelylämpöiseksi jäähtynyt kala ruodottomaksi sormin ja leikkaa suupaloiksi. Hienonna tilli.
- 5.
Lisää kala ja kerma keittoon. Kuumenna. Viimeistele sitruunanmehulla, pippurilla ja tillillä.
Täyteläinen madekeitto
arvosana5/5
30 min (josta 30 min aktiivista)
Talvisesongin herkullisin kalakeitto saa täyteläisen maun kermasta. Madekeitto on helppo valmistaa kokonaisesta kalasta, kun erottelet ruodot lihasta vasta kypsennyksen jälkeen.
Ainekset (4 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 1 kg | (n. 1 kg) made (nyljetty ja perattu) |
LIEMI | |
| 1 kpl | sipuli |
| 1 rkl | voita tai margariinia |
| 1 l | vettä |
| 4 kpl | laakerinlehteä |
| 1 tl | suolaa |
| 8 kpl | maustepippuria |
KEITTO | |
| 15 cm | purjoa |
| 1 kpl | sipuli |
| 3 kpl | porkkanaa |
| 500 g | (5–7 kpl) perunoita (kiinteitä) |
| 1 rkl | voita tai margariinia |
| 1/2 tl | suolaa |
| 2 dl | (1 prk) kuohukermaa |
| 1/2 kpl | sitruunan mehu |
| 1/2 tl | pippuriseosta rouhittuna |
| 1/2 kpl | ruukkua tilliä |
Valmistus
- 1
Kuori ja hienonna liemen sipuli. Kuullota rasvassa kattilassa. Lisää vesi, laakerinlehdet, suola ja pippurit. Kuumenna kiehuvaksi.
Määrä Ainesosa 1 kpl sipuli 1 rkl voita tai margariinia 1 l vettä 4 kpl laakerinlehteä 1 tl suolaa 8 kpl maustepippuria - 2
Huuhtele made ja varmista, että kidukset on poistettu. Leikkaa kala ruotoineen ja päineen muutamaan osaan. Nosta kalapalat kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori vaahto pois. Hauduta kala kypsäksi miedolla lämmöllä kannen alla 10−15 minuuttia. Nosta kala vadille ja siivilöi liemi talteen. Poimi laakerinlehdet liemen joukkoon.
Määrä Ainesosa 1 kg (n. 1 kg) made (nyljetty ja perattu) - 3
Halkaise, huuhtele ja suikaloi purjo. Kuori ja hienonna sipuli. Pese, kuori ja paloittele porkkanat sekä perunat.
Määrä Ainesosa 15 cm purjoa 1 kpl sipuli 3 kpl porkkanaa 500 g (5–7 kpl) perunoita (kiinteitä) - 4
Kuullota purjo, sipuli ja porkkanat rasvassa kattilassa. Lisää liemi, perunat ja suola. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä (noin 10 minuuttia). Perkaa käsittelylämpöiseksi jäähtynyt kala ruodottomaksi sormin ja leikkaa suupaloiksi. Hienonna tilli.
Määrä Ainesosa 1 rkl voita tai margariinia 1/2 tl suolaa 1/2 kpl ruukkua tilliä - 5
Lisää kala ja kerma keittoon. Kuumenna. Viimeistele sitruunanmehulla, pippurilla ja tillillä.
Määrä Ainesosa 2 dl (1 prk) kuohukermaa 1/2 kpl sitruunan mehu 1/2 tl pippuriseosta rouhittuna
Ravintosisältö
494
Energiaa kcal
2070
Energiaa kj
25,5 g
Rasvaa
15,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
21,0 g
Hiilihydraatteja
4,8 g
Sokereita
2,3 g
Kuituja
43,0 g
Proteiinia
3,1 g
Suolaa
494
Energiaa kcal
2070
Energiaa kj
25,5 g
Rasvaa
15,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
21,0 g
Hiilihydraatteja
4,8 g
Sokereita
2,3 g
Kuituja
43,0 g
Proteiinia
3,1 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 4 kpl laakerinlehteä, 8 kpl maustepippuria, 15 cm purjoa.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























