Täyteläinen madekeitto | Keitot | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.
Täyteläinen madekeitto

Täyteläinen madekeitto

timer-icon30 min  (josta 30 min aktiivista)
Fork and knife
4 Annosta
Fork and knife
4 Annosta
Talvisesongin herkullisin kalakeitto saa täyteläisen maun kermasta. Madekeitto on helppo valmistaa kokonaisesta kalasta, kun erottelet ruodot lihasta vasta kypsennyksen jälkeen.

Ainekset

1 kg
(n. 1 kg) made (nyljetty ja perattu)

liemi

1 kpl
sipuli
1 rkl
voita tai rypsiöljyä
1 l
vettä
4 kpl
laakerinlehteä
1 tl
suolaa
8 kpl
maustepippuria

keitto

15 cm
purjoa
1 kpl
sipuli
3 kpl
porkkanaa
500 g
(5–7 kpl) perunoita (kiinteitä)
1 rkl
voita tai rypsiöljyä
1/2 tl
suolaa
2 dl
(1 prk) kuohukermaa
1/2 kpl
sitruunan mehu
1/2 tl
pippuriseosta rouhittuna
1/2 kpl
ruukkua tilliä

Reseptin ainekset S-ryhmän kaupoista

Valmistus

1

Kuori ja hienonna liemen sipuli. Kuullota rasvassa kattilassa. Lisää vesi, laakerinlehdet, suola ja pippurit. Kuumenna kiehuvaksi.

1 kpl
sipuli
1 rkl
voita tai rypsiöljyä
1 l
vettä
4 kpl
laakerinlehteä
1 tl
suolaa
8 kpl
maustepippuria
2

Huuhtele made ja varmista, että kidukset on poistettu. Leikkaa kala ruotoineen ja päineen muutamaan osaan. Nosta kalapalat kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Kuori vaahto pois. Hauduta kala kypsäksi miedolla lämmöllä kannen alla 10−15 minuuttia. Nosta kala vadille ja siivilöi liemi talteen. Poimi laakerinlehdet liemen joukkoon.

3

Halkaise, huuhtele ja suikaloi purjo. Kuori ja hienonna sipuli. Pese, kuori ja paloittele porkkanat sekä perunat.

15 cm
purjoa
1 kpl
sipuli
3 kpl
porkkanaa
500 g
(5–7 kpl) perunoita (kiinteitä)
4

Kuullota purjo, sipuli ja porkkanat rasvassa kattilassa. Lisää liemi, perunat ja suola. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä (noin 10 minuuttia). Perkaa käsittelylämpöiseksi jäähtynyt kala ruodottomaksi sormin ja leikkaa suupaloiksi. Hienonna tilli.

15 cm
purjoa
1 kpl
sipuli
3 kpl
porkkanaa
1 rkl
voita tai rypsiöljyä
500 g
(5–7 kpl) perunoita (kiinteitä)
1/2 tl
suolaa
5

Lisää kala ja kerma keittoon. Kuumenna. Viimeistele sitruunanmehulla, pippurilla ja tillillä.

1 kg
made (n. 1 kg) made (nyljetty ja perattu)
2 dl
(1 prk) kuohukermaa
1/2 kpl
sitruunan mehu
1/2 tl
pippuriseosta rouhittuna
1/2 kpl
ruukkua tilliä
Miltä maistui?(2 arviota)
Resepti:
Henriikka, S-kokeilukeittiö
Kuvat:
Ninna Lindström
Julkaistu: 28.12.2020
Muokattu: 22.1.2021

Ravintosisältö

Ravintosisältö

Huom! Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Yksi annos

Koko resepti

2043

488

25,5 g

15,3 g

20,0 g

4,3 g

2,3 g

42,5 g

3,1 g

Ravintolaskelmassa ei huomioitu:

4 kpl laakerinlehteä,

8 kpl maustepippuria,

15 cm purjoa,

0,5 tl pippuriseosta rouhittuna.

Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli