Piparkakkutaikinasta tehty lyhty on tunnelmallinen ja kaunis vaihtoehto piparkakkutalolle. Se on ihana lahjaidea tai tuliainen pikkujouluihin.
Kestävimmät koristelut saat pikeerillä ja marengilla, jotka kuivuessaan kovettuvat kestäviksi.
Lyhdyn ikkunoiksi käyvät liivatelehdet. Värilliset ikkunat saat, kun levität tikkarimurskaa ikkuna-aukkoihin 2 minuuttia ennen piparitaikinan paistoajan loppumista.
Käytä valmiin lyhdyn sisällä vain led-kynttilää tai paristokäyttöisiä jouluvaloja, jotka eivät kuumene.
Näyttävään mutta vaivattomaan piparijälkkäriin tarvitaan vain muutama lähikaupasta löytyvä aines. Makea ja rapea piparkakkutaikina yhdistyy pehmeään vaniljarahkaan sekä kirpeisiin puolukoihin. Kaiken kruunaa rosmariinilla maustettu kinuskikastike.
Superhelppo piparigalette eli piparipiirakka tehdään suoraan pellille. Kauli sulanut taikina ohueksi pyöreäksi pohjaksi, ja levitä päälle rahka ja marjat. Taita taikinan reunat hieman täytteiden päälle, jotta täytteet eivät leviä paiston aikana pellille.
Lämmitä kinuski kattilassa ja lisää sinne tuore rosmariinin oksa mausteeksi. Tarjoa jäähtynyt piirakka kinuskin kanssa.
Näyttävän joulukakun saat, kun koristelet sen piparkakuilla. Tee pipareista talon näköisiä: leikkaa piparitaikinasta tasaisia tai terävähuippuisia suorakulmioita. Piirrä niihin pikeerillä ikkunoita ja ovet. Käytä mielikuvitusta ja koristele talot erilaisiksi.
Kun näitä pieniä piparkakkutalojen seiniä asettaa reilusti vierekkäin, kokonaisuus muistuttaa kaupunkia.
Piparkakkutalon rakentaminen on täydellistä tekemistä viikonloppuun. Tuloksena on jouluista tunnelmaa tuova koriste, jonka voi antaa myös lahjaksi.
Piparitalon taikinassa on enemmän jauhoja ja sokeria ja se on hieman kestävämpää kuin tavallinen piparitaikina. Taikina kannattaa tehdä jo perjantai-iltana ja jättää yöksi jääkaappiin kiinteytymään. Lauantaina pääsee aloittamaan leipomisen, jota varten kannattaa tulostaa kaavat paperille.
Anna talon osien jäähtyä rauhassa tasaisella alustalla paistamisen jälkeen. Tee koristelua varten pikeeri eli kananmunan valkuaisesta ja tomusokerista sekoitettu tahna. Se kestää kuivuttuaan paljon paremmin kuin kaupan valmis sokerikuorrute.
Anna koristeluiden kuivua useampi tunti, vaikka seuraavaan päivään. Kiinnitä talon osat toisiinsa sulatetulla sokerilla. Muista työskennellä varovasti, sokeri on polttavan kuumaa! Kun talo on pystyssä, voit koristella vielä saumakohdat pikeerillä.
Onko piparkakkutaikina mielestäsi parempaa kuin valmiit piparit? Tässä on resepti juuri sinulle.
Leikkaa piparitaikina paksuiksi kuutioiksi ja paista kuutiot pannulla lämpimiksi ja pinnasta rapeiksi. Tarjoile lämpimät piparikuutiot lämpiminä leipäjuuston, kinuskin ja kirpeiden puolukoiden kera. Suomalaisuutta huokuva jälkiruoka yhdistää ihanasti makeaa ja hapanta.
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.