Ehkä helpoimpia nopeasti valmistuvia lounasruokia ovat salaatit ja kulhot. Kodin kaappien aineksista saat koostettua annoksen kuin buffetista. Parhaimmillaan lounasannos on, kun jääkaappikylmät ainekset ovat hetken saaneet olla huoneenlämmössä.
Nälkää pitävät hiilarit
Jääkaapissa on usein keitettyä pastaa, joka on loistava pohja salaatille. Myös kuskus tai kvinoa sopii loistavasti salaattiin. Keitetty riisi toimii kulhon pohjalla.
Edellispäivän uunissa paahdetut juurekset tekevät salaatista täyttävän. Kokeile perunalohkoja, porkkanaa, punajuurta tai bataattia. Paahdetut juurekset saa maistumaan salaatissa tai bowlissa pyörittelemällä ne yrtti- tai chiliöljyssä.
Väriä kasviksista
Salaatti ei ole salaatti ilman tuoreita kasviksia, eikä kulhokaan näytä yhtä houkuttelevalta ilman niitä.
Lautaselle voi pilkkoa kurkkua, kaalia, paprikaa, tomaattia tai avokadoa. Myös pakasteesta löytyvän herne- tai maissipussin puolikkaan voi hyvin sekoittaa joukkoon.
Jaksamista proteiineista
Proteiini pitää nälän loitolla. Kokeile papuja tai kikherneitä, kalasäilykettä tai savukalaa, kypsää broileria tai jotain juustoa. Myös leivän päälle tarkoitettu kalkkunaleikkele käy, jos kaapeista ei muuta löydy.
Lisää makua jääkaapin purkeista ja purnukoista
Pilko salaatin tai kulhon joukkoon aurinkokuivattuja tomaatteja, oliiveja, kapriksia tai vaikka jalapenoviipaleita. Marinoitu tai pikkelöity sipuli sopii moneen eri makumaailmaan ja hienonnetut yrtit viimeistelevät annoksen kuin annoksen.
Salaatinkastike valitaan muiden ainesten mukaan. Kastikkeessa voi käyttää esimerkiksi viinietikkaa, soijaa, tahinia, maapähkinävoita, majoneesia, kermaviiliä, sinappia, limeä tai sitruunaa.
Leipää tai sämpylöitä löytyy lähes jokaisen kotoa ja niistä saat tehtyä helposti täyttävän lounaan. Kokeile täytettyä sandwichiä, hampurilaista tai lämppäriä.
Ruokaisa ja runsas sandwich voi sisältää esimerkiksi juustoa tai tofua, hummusta tai muuta paputahnaa, keitettyä tai paistettua kananmunaa, kalaa tai leikkelettä. Sekä tietysti tuoreita kasviksia kuten kurkkua, tomaattia, paprikaa, avokadoa retiisiä tai salaattia.
Hamppari onnistuu, jos kotona on tuoreita kasviksia, kastikkeita sekä pihviksi sopiva pala esimerkiksi tofua tai broilerin fileetä. Kokeile hampparin välissä myös halloumijuustoa tai kalapihviä.
Jääkaapin jämistä valmistuu nopeasti myös herkullinen munakas tai pyttipannu.
Jos teet munakkaan, raasta munaseoksen joukkoon juustoa ja pilko mukaan kylmäsavulohta, broileria, pyöryköitä tai nakkeja. Lisää pannulle myös kypsiä kasviksia ja perunaa pieneksi pilkottuna.
Paista pyttistä varten pilkotut kypsät perunat ja kasvikset pannulla. Lisää lopuksi kypsä proteiini joukkoon. Halutessasi voit paistaa vielä kananmunan annoksen kruunuksi.