Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Härkis on kasviperäinen vastine jauhelihalle

Teksti:
Tiina Rantanen
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 24.8.2016
|
Muokattu: 31.8.2020
Härkis on kotimaisista härkäpavuista valmistettu, käyttövalmis tuote, joka muistuttaa niin maultaan kuin käyttöominaisuuksiltaan kypsää jauhelihaa. Härkäpapu on yksi maailman vanhimpia viljelykasveja, Suomessakin sitä on viljelty tiettävästi jo 1200-luvulta alkaen. Härkis sopii myös vegaanille.

Ravintosisältö

Verso Härkis -härkäpapuvalmiste on kotimainen käyttövalmis, kypsä tuote, jonka pääraaka-aine (56,8 %) on suomalainen härkäpapu. Tuote on kasviperäinen, laktoositon ja soijaton. Proteiinia valmisteessa on 17 prosenttia.

Ravintosisältö/100 g:

Energiaa 212 kcal/888 kJ

Rasvaa 9 g

• josta tyydyttynyttä 0,7 g

Hiilihydraatteja 13 g

• josta sokereita 1,8 g

Ravintokuitua 4 g

Proteiinia 17 g

Suolaa 1,5 g, eli tuote on voimakassuolainen

Käyttö

Härkistä käytetään ruoanvalmistuksessa kuten kypsää jauhelihaa tai soijarouhetta. Härkis maistuu hyvältä myös kylmänä. Siihen on jo lisätty mausteeksi suolaa ja pippuria. Kastikkeisiin ja patoihin Härkis kannattaa laittaa vasta valmistuksen loppuvaiheessa.

Härkis soveltuu hyvin myös kasvispyörykkä- tai pihvitaikinan raaka-aineeksi. Mureketaikinat kannattaa valmistaa tehosekoittimessa tai monitoimikoneessa, jotta taikina saa helposti muotoiltavan rakenteen.

Härkistä voi sekoittaa myös jauhelihan joukkoon, jolloin kasvisten ja kasviproteiinin määrä ruoassa lisääntyy. Herkulliset hampurilaispihvit syntyvät, kun sekoittaa 250 gramman paketillisen Härkistä 400 grammaan jauhelihaa, sekä silppuaa joukkoon sipulin. Mausteeksi voi suolan ja pippurin lisäksi käyttää myös valkosipulia.

Härkis säilyy avaamattomana jääkaapissa neljä viikkoa ja tuotteen voi myös pakastaa.

Katso reseptit

Lisää aiheesta