Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kinkkurasva hyötykäyttöön! Kaada lämmin paistorasva kompostoriin, se rakastaa sitä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 21.12.2018
|
Muokattu: 1.4.2022
Kinkun paistorasvaa ei saa heittää viemäriin. Lämmin rasva kannattaa hyödyntää pihan kompostorissa, jonne lämmin rasva tuo talvella tarvittavaa lämpöenergiaa.

Kinkunrasvan hävittäminen tuo monelle päänvaivaa. Rasvaa ei saa kaataa viemäriin, koska se voi tukkia putkistoja.

Yksi vaihtoehto on jäähdyttää kinkun paistorasva ja pakata se oikeaoppisesti purkkiin. Tämän jälkeen purkki kuuluu teipata huolellisesti kiinni ja viedä sekajätteeseen. Hyytyneen paistorasvan voi laittaa myös biojäteastiaan.

Vielä fiksumpaa olisi kuitenkin hyödyntää paistorasva kompostorissa, kertoo Biolan tiedotteessaan. Jos pihaltasi löytyy kompostori, kaada rasva tänä jouluna sinne. Rasvaa ei tarvitse ensin jäähdyttää, vaan päinvastoin, kuuma rasva on pieneliöiden herkkua.

"Laitteen toimivuuden edellytys on lämpöenergia. Kompostorin pieneliöillä on oma jouluruoka, kun ne pääsevät hajottamaan tuoretta rasvaa. Ainoa asia mikä kannattaa muutoinkin muistaa talvikompostoinnissa, on että kompostia ei saa päästä liian märäksi", Biolanin tuoteasiantuntija Katja Havukainen muistuttaa.

Kun joulukinkun paistorasva on kaadettu kompostoriin, sen päälle kannattaa laittaa uutta kuiviketta. Se toimii eristeenä ja suojaa lämmintä kompostimassaa. Liian märkä kompostori voi jäätyä.