Joulukinkun yrttikuorrutus ja uudenlaiset lisukkeet
Useita tunteja (josta 20 min aktiivista)

Nappaa talteen!
Perinteinen joulukinkku saa uuden ilmeen raikkaasta yrttikuorrutuksesta. Surauta lisukkeeksi hernehummus sekä sinapilla ja kanelilla maustettu omenasose.
| 6 - 7 kg | joulukinkku (kypsä) |
| Yrttikuorrutus kinkulle | |
|---|---|
| 1 dl | korppujauhoa |
| 1 dl | tuoretta persiljaa |
| 1/2 dl | minttua |
| suolaa | |
| 1/2 - 1 dl | sinappia |
| pakastekarpaloita tai -puolukoita, halutessasi | |
| Hernehummus | |
| 1 kpl | (400 g) pakasteherneitä |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 1/2 kpl | sitruunan mehu |
| 2 rkl | öljyä |
| 1 rkl | tahinia |
| 1/2 tl | suolaa |
| Sinappinen omenasose | |
| 2 kpl | omenaa |
| 1/2 dl | omenamehua |
| 2 rkl | vahvaa sinappia (esim. dijon) |
| 2 tl | kanelia |
- 1.
Paista joulukinkku pakkauksen ohjeen mukaan ja anna kinkun jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
- 2.
Yhdistä korppujauho ja yrtit tehosekoittimessa tai sauvasekoittimen kulhossa. Hienonna pienimuruiseksi seokseksi. Sivele kypsä kinkku sinapilla ja painele kuorrutetta päälle. Koristele kinkku halutessasi pakastekarpaloilla tai -puolukoilla.
- 3.
Tee hummus. Sulata herneet mikrossa tai huuhtele siivilässä lämpimällä vedellä. Kuori ja hienonna valkosipuli ja purista sitruunan mehu. Yhdistä hummuksen ainekset ja soseuta tasaiseksi tahnaksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa tilkka vettä.
- 4.
Valmista sinappinen omenasose. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Yhdistä kaikki ainekset ja soseuta. Tarjoa joulukinkku hernehummuksen ja sinappisen omenasoseen kanssa.
Joulukinkun yrttikuorrutus ja uudenlaiset lisukkeet
Perinteinen joulukinkku saa uuden ilmeen raikkaasta yrttikuorrutuksesta. Surauta lisukkeeksi hernehummus sekä sinapilla ja kanelilla maustettu omenasose.
Ainekset (8 annosta)
| Määrä | Ainesosa |
|---|---|
| 6 - 7 kg | joulukinkku (kypsä) |
Yrttikuorrutus kinkulle | |
| 1 dl | korppujauhoa |
| 1 dl | tuoretta persiljaa |
| 1/2 dl | minttua |
| suolaa | |
| 1/2 - 1 dl | sinappia |
| pakastekarpaloita tai -puolukoita, halutessasi | |
Hernehummus | |
| 1 kpl | (400 g) pakasteherneitä |
| 1 kpl | valkosipulinkynsi |
| 1/2 kpl | sitruunan mehu |
| 2 rkl | öljyä |
| 1 rkl | tahinia |
| 1/2 tl | suolaa |
Sinappinen omenasose | |
| 2 kpl | omenaa |
| 1/2 dl | omenamehua |
| 2 rkl | vahvaa sinappia (esim. dijon) |
| 2 tl | kanelia |
Valmistus
- 1
Paista joulukinkku pakkauksen ohjeen mukaan ja anna kinkun jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
Määrä Ainesosa 6 - 7 kg joulukinkku (kypsä) - 2
Yhdistä korppujauho ja yrtit tehosekoittimessa tai sauvasekoittimen kulhossa. Hienonna pienimuruiseksi seokseksi. Sivele kypsä kinkku sinapilla ja painele kuorrutetta päälle. Koristele kinkku halutessasi pakastekarpaloilla tai -puolukoilla.
Määrä Ainesosa 1 dl korppujauhoa 1/2 dl minttua 1 dl tuoretta persiljaa suolaa 1/2 - 1 dl sinappia pakastekarpaloita tai -puolukoita, halutessasi - 3
Tee hummus. Sulata herneet mikrossa tai huuhtele siivilässä lämpimällä vedellä. Kuori ja hienonna valkosipuli ja purista sitruunan mehu. Yhdistä hummuksen ainekset ja soseuta tasaiseksi tahnaksi esimerkiksi sauvasekoittimella. Lisää tarvittaessa tilkka vettä.
Määrä Ainesosa 1 kpl (400 g) pakasteherneitä 1 kpl valkosipulinkynsi 1/2 kpl sitruunan mehu 1 rkl tahinia 2 rkl öljyä 1/2 tl suolaa - 4
Valmista sinappinen omenasose. Kuori omenat ja poista siemenkodat. Yhdistä kaikki ainekset ja soseuta. Tarjoa joulukinkku hernehummuksen ja sinappisen omenasoseen kanssa.
Määrä Ainesosa 2 kpl omenaa 2 rkl vahvaa sinappia (esim. dijon) 1/2 dl omenamehua 2 tl kanelia
Ravintosisältö
1647
Energiaa kcal
6895
Energiaa kj
119,9 g
Rasvaa
43,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
19,4 g
Hiilihydraatteja
14,8 g
Sokereita
1,6 g
Kuituja
97,4 g
Proteiinia
16,0 g
Suolaa
1647
Energiaa kcal
6895
Energiaa kj
119,9 g
Rasvaa
43,3 g
Tyydyttynyttä rasvaa
19,4 g
Hiilihydraatteja
14,8 g
Sokereita
1,6 g
Kuituja
97,4 g
Proteiinia
16,0 g
Suolaa
Ravintotiedot ovat suuntaa antavia. Kun valmistat ruokaa tai leivot erityisruokavaliota noudattavalle, tarkistathan tuotteiden sopivuuden pakkausmerkinnöistä.
Ainekset, joita laskelma ei huomioi: 1 dl Tuoretta persiljaa, 0,5 dl Minttua, Suolaa, Pakastekarpaloita tai -puolukoita, halutessasi, Valkosipulinkynsi, 0,5 tl Suolaa, 2 tl Kanelia.
Lähde: Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, Fineli





























