Joulukinkun paistaminen | Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Joulukinkun paistaminen

Joulukinkun paistaminen
Annokset
20
Joulukinkku on helppo juttu, kun otat sen ajoissa sulamaan ja varaat reilusti aikaa myös paistamiselle. Kypsän kinkun voit kuorruttaa korppujauhoilla ja koristella kuivatuilla karpaloilla.
Jaa Somessa

Ainekset

5 kg
Luuton juhlakinkku
1 kpl
Iso paistopussi
Paistolämpömittari

KUORRUTUS

1 dl
Sinappia
1 kpl
Kananmuna
1 dl
Korppujauhoja
1 dl
Kuivattuja karpaloita

Vinkki: Voit koristella kinkun myös perinteiseen tapaan kokonaisilla neilikoilla.

Vinkit: 3 x kinkun kaveri

Homejuustokastike Kiehauta 2 dl kinkun paistolientä ja 2 dl vettä. Lisää ohuena nauhana suurus, jossa on 2 rkl vehnäjauhoja ja ½ dl vettä. Keitä 10 minuuttia. Lisää 1 dl homejuustomuruja ja 1 dl kermaa.

Piparjuurisinappi Sekoita 1 dl sinappia, 2 tl piparjuuritahnaa ja 2 tl hunajaa.

Pippurinen ranskankerma Sekoita 200 g ranskankermaa, 3 tl hienonnettuja viher- ja roseepippureita, 1 tl sinappia, 1 tl hunajaa ja ripaus suolaa.

Näin teet

1

Siirrä jäinen kinkku jääkaappiin 3 vuorokautta ennen valmistusta. Ota sulanut kinkku huoneenlämpöön noin 5 tuntia ennen paistoa. Poista pakkaus. Jos kinkussa on verkko, jätä se paikoilleen kypsennyksen ajaksi.

2

Laita kinkku paistopussiin ja sulje pussi. Leikkaa pieni ilmareikä pussin yläkulmaan. Työnnä paistolämpömittari pussin läpi kinkun paksuimpaan kohtaan siten, että asteikko näkyy uunista ulos. Aloita paistaminen, kun kinkun sisälämpötila on noin 10 astetta. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Laita kinkku uuniin. Alenna puolen tunnin kuluttua uunin lämpötila 125 asteeseen.

3

Kypsennä kinkkua noin tunti jokaista painokiloa kohti. Jos haluat kinkusta mehevän kypsää, ota se uunista, kun mittari näyttää 75 astetta. Jos taas haluat kinkustasi murenevan kypsää, ota se uunista, kun mittari näyttää 80 astetta. Anna kinkun jäähtyä 15–20 minuuttia. Poista pussi ja ota liemi talteen kastiketta varten. Poista kinkusta verkko, kamara ja osa silavaa. Jätä pintaan ohut kerros silavaa makua antamaan.

4

Säädä uuni 250 asteeseen. Nosta kinkku uuniritilälle. Yhdistä sinappi ja kananmuna. Voitele kinkku sinappiseoksella. Kuorruta kinkku korppujauhoilla. Tee pintaan ristikkokuvio veitsellä. Kuorruta kinkkua uunissa 10–15 minuuttia tai kunnes pinta on hieman ruskistunut. Koristele kuivatuilla karpaloilla.

Resepti
Kati Pohja
Kuvausjärjestelyt
Henna Siponen
Kuvat
Anna Huovinen
Julkaistu: 7.11.2018
Muokattu: 15.5.2019