Kuulostaako kahden kala-aterian viikkotahti mahdottomalta? Hyödynnä valmisruoat – nämä nousivat lasten suosikeiksi - Yhteishyvä
Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kuulostaako kahden kala-aterian viikkotahti mahdottomalta? Hyödynnä valmisruoat – nämä nousivat lasten suosikeiksi

Lapsiraati testasi kalavalmisruoat

Makutestissä olivat mukana savumuikut, kalapuikot, lohipyörykät, luonnonkalapihvit ja pakastekalakeitto.

Suuntaa kiireen keskellä askeleet tyynesti kaupan valmisruokahyllylle, josta löytyy runsaasti lapsillekin maistuvia kalaisia vaihtoehtoja. Pyysimme lapsia kertomaan mielipiteensä viidestä eri kalavalmisruoasta.

Jaa Somessa
Teksti
Helena Saine-Laitinen

Suositusten mukaan kalaa tulisi syödä vähintään kaksi kertaa viikossa – jo terveyssyistä. Kalat sisältävät ihmiselle välttämätöntä D-vitamiinia ja aivoja helliviä omega-3-rasvahappoja. Tiesitkö, että joka kolmas alle kouluikäinen ei syö kalaa ollenkaan? >>

Kotimainen kala on oiva valinta myös ympäristön kannalta.

Vaikka nopeasti kypsyvä kala onkin pikaruokaa parhaimmillaan, ovat oikopolut usein kiireessä kullanarvoisia. Kalavalmisruoka on hyvä valinta, kun aika on kortilla.

Nappaa siis ostoskoriin ruotokammoisillekin maistuvaa, valmista kalaruokaa. Terveellisillä lisukkeilla ja mausteilla teet niistä omaan makuun sopivia annoksia.

Eniten saat kalasta ja sen hyödyistä irti, kun syöt monipuolisesti vaihdellen eri kalalajeja. Poimi herkulliset kalareseptit moneen makuun >>

Vinkit kalahyllylle

  • Pakkauksesta löydät tarkat tuotetiedot ja ravintoarvot. Vertaile saman tuoteryhmän eri vaihtoehtoja.
  • Erityisesti lapsille on hyvä valita vähäsuolainen vaihtoehto.
  • MSC-merkintä kertoo, että kala on pyydystetty ekologisesti kestävällä tavalla.

5 valmisruokaa kalasta – näin lapset kommentoivat

PAKASTEKALAKEITTO

– testissä Apetit kalakeitto (400 g, pakaste)

Pakastekalakeitto sulaa kattilassa liedellä muutamassa minuutissa kokonaiseksi ateriaksi. Lisänä maistuvat hyvät voileivät.

Halutessasi voit maustaa maitopohjaista, miedon makuista keittoa vaikkapa valkopippurilla, tillillä ja sitruunalla.

Valmiskeiton kala on useimmiten seitiä tai lohta, ja sitä on noin 15 prosenttia keitosta. Yleensä soppaan on sujahtanut myös perunaa ja sipulia. Keitto on kalaisista valmisruoista kevyin (55 kcal/100 g) ja se sopii myös keliaakikolle.

Raadin kommentit:

  • Elma: Keitto näyttää liian keltaiselta, mutta maistuu hyvältä. Tässä on tilliäkin.
  • Eeli: Keiton kala on eriväristä kuin kotona. Perunapalat ovat liian pieniä.
  • Aino: Keitto näyttää ja maistuu hyvältä.
  • Kasper: Meillä kotona kalakeitossa on vaalean kalan lisäksi lohta. Tämä keitto on paremman makuista kuin koulussa.

Kalakeitto oli Ainon ja Elman suosikki.

VILLI- JA LUONNONKALAPIHVIT

– testissä Kotimaista luonnonkalapihvi (4 kpl/250 g)

Suomen kalaisten vesien vähemmän arvostetuista kalalajeista jalostetaan nykyään herkullisia kalapihvejä, -puikkoja ja -säilykkeitä. Villi- ja luonnonkalapihveihin jauhetaan muun muassa lahnaa, särkeä ja sulkavaa. Kalan osuus murekemassasta on noin 50 prosenttia.

Miedosti maustetut pihvit löydät joko palvelutiskiltä tai kylmähyllystä. Paista pannulla tai kuumenna ne mikrossa tai uunissa. Tarjoa lisänä vaikkapa pinaatilla tai piparjuurella maustettua perunasosetta sekä naposteluporkkanoita.

Raadin kommentit:

  • Elma: Voimakkaasti maustettua – onko tässä chiliä?
  • Eeli: Parempaa kermaviilikastikkeen kanssa kuin sellaisenaan.
  • Aino: Aika miedon makuista.
  • Kasper: Sairaan hyvää.

Luonnonkalapihvit olivat Kasperin suosikki.

KALAPYÖRYKKÄ

– testissä Hätälän paistettu lohipyörykkä (250 g)

Ruodottomat kalapyörykät kuuluvat lasten lempiruokiin. Kylmätiskistä poimitut pyörykät tarvitsevat vain pikaisen käynnin paistinpannulla tai mikrossa.

Paistetuille pullille teet nopean kastikkeen lisäämällä pannulle purkillisen kermaa, sinappia, sitruunapippuria ja tillisilppua.

Tutki pyöryköiden tuoteselosteita, niin huomaat eroja muun muassa käytetyissä kalalajeissa ja rasvaprosenteissa. Maistelussa olleiden lohipyöryköiden kalaprosentti yllätti iloisesti – se oli peräti 80.

Raadin kommentit:

  • Elma: Sopivan värisiä. Maistuu pippurilta. Tykkään enemmän pehmeämmistä kalapullista.
  • Eeli: Tuoksuu ja maistuu lihapullalta, sopivan napakka. Pullat maistuvat koulussa kalaisammilta.
  • Aino: Pehmeitä ja hyviä.
  • Kasper: Ottaisin lisää.

Kalapyörykät olivat Elman toinen suosikki.

KALAPUIKOT

– testissä Rainbow kalapuikot (10 kpl/250 g)

Paneroidut kalapuikot pitävät pintansa niin koti- kuin kouluruokasuosikkeina. Useimmiten ne ovat murekemassaksi jauhettua alaskanseitiä. Uusimpia tulokkaita ovat turskafileestä ja lohesta valmistetut sekä täysjyväkuorrutteiset ja gluteenittomat puikot. Kalan osuus tuotteesta on noin 65 prosenttia.

Paista jäiset kalapuikot nopeasti pannulla rasvatilkassa tai kypsennä kevyemmin ja käryttömästi uunissa.

Samalla pellille mahtuvat paahtumaan myös ohuet juurestikut.

Lisänä maistuvat myös tuoreet kasvikset ja kermaviilidippi.

Raadin kommentit:

  • Elma: Tosi hyvän makuista, kuori on herkkua.
  • Eeli: Vie kielen mennessään. Kuori on kalapuikoissa parasta. Näitä voisi laittaa myös burgerin väliin.
  • Aino: Miedon ja hyvän makuisia.
  • Kasper: Hyvä maku on tärkeintä.

Kalapuikot olivat Eelin suosikki.

SAVUMUIKKUSÄILYKE

– testissä Kitkan Herkun Kitkan savumuikku tomaatissa (215 g, säilyke)

Kun nälkä iskee ja syötävää pitää saada heti, avaa säilykepurkki, valuta savumuikut mausteöljystä ja nostele kalat paahdetulle ruisleivälle. Kokonaan syötävät pikkukalat sopivat myös kalalautaselle vaikkapa savu-tai loimulohen ja keitettyjen perunoiden kanssa nautittavaksi.

Savumuikut uivat mieluusti myös kermaiseen kalakeittoon tai sujahtavat piirakan täytteeksi.

Huoneenlämmössä kauan hyvänä säilyvä kalasäilyke on oiva arjen pelastajatuote. Muikkuvalmisteen kalapitoisuus on 70 prosenttia.

Raadin kommentit:

  • Elma: Pelottavan näköinen, mutta maistoin vähän kielellä. Syödäänkö tämä kokonaan?
  • Eeli: Liian ruskean- ja harmaanvärinen.
  • Aino: Yksi riittää, kiitos.
  • Kasper: Olen syönyt ennenkin, tykkään.

Näin makutesti toteutettiin

  • Kalaisia valmisruokia olivat maistamassa ja kommentoimassa kirkkonummelaiset Eeli, 8, Elma, 6, Kasper, 8, ja Aino, 6.
  • Raatilaiset listasivat kalaruokasuosikeikseen uunilohen, kalakeiton, kuhafileen ja äidin lohimedaljongit.
  • Eka- ja tokaluokkalaiset raatilaiset popsivat hyvällä halulla arvioitavana olevia kalaisia valmisruokia – vain savumuikut olivat vieraampia, mutta niitäkin kaikki maistoivat reippaasti.
  • Ruoat tuotiin tarjolle yksitellen, ja maistelun jälkeen niistä keskusteltiin vapaasti. Maku nousi tärkeimmäksi kriteeriksi, ja kaikki nyökyttelivät hyväksyvästi Eelin lausahdukselle: ”Kala jees, ruodot nou.”
  • Tarjolla oli myös perunasosetta, kermaviilikastiketta, herneitä ja kurkkua.

Nappaa lisää vinkkejä

Helppoja kalareseptejä

Julkaistu: 26.8.2019
Muokattu: 12.9.2019
Jaa Somessa