Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Kylmää herkkua kuumasta uunista! Näillä ohjeilla onnistut uunijäätelön tekemisessä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Reetta Pasanen
Julkaistu: 18.2.2021
|
Muokattu: 19.2.2021
Uunijäätelö on helppo herkku, josta saat parin pienen kikan avulla mahtavia makuja tulvivan komistuksen vaikka synttäripöytään. Kasaa keko jäätelöä kakku- tai keksipohjalle ja sujauta väleihin ihania makupaloja. Peittele jäätelö marengilla ja paahda pikaisesti kuumassa uunissa.

1. Tee lämpöä eristävä pohja kakusta tai kekseistä

Nopein pohja syntyy valmiista torttu- tai kakkupohjasta. Jos leivot pohjan itse, paista se vaikka brownie- tai mokkapalataikinasta ja anna kakkulevyn jäähtyä hyvin. Voit koota pohjan myös tähteeksi jääneistä kakkupaloista. Asettele palat tiiviisti, niin uunin kuumuus ei pääse sulattamaan täytteeksi tulevaa jäätelöä. Todellisen retroherkun teet digestive- tai kanelikekseistä. Yhdistä 200 grammaa murennettuja keksejä ja 75 grammaa sulatettua voita tai margariinia ja painele seos uunivuoan pohjalle. Anna pohjan jähmettyä kylmässä ennen kuin täytät sen jäätelöllä.

2. Valitse oma lemppari tai yhdistele makuja

Perinteinen vaniljajäätelö on aina hyvä valinta – varsinkin, jos mausteeksi tulee hedelmiä, hilloa tai suklaapaloja. Yhtä hyvin voit valita jäätelöksi oman suosikkimakusi – tai vaikka kaksi. Kokeile esimerkiksi lakritsi-sitruunajäätelöä tai tee uunijäätelö appelsiini- tai nougatjäätelöstä. Tuoreilla mansikoilla rikastettu mansikkajäde – täydellistä!

Yksinkertaisimmillaan riittää, että ladot jäätelöpalat ja muut täytteet suoraan kakkupohjan päälle. Jos haluat tehdä pullean jäätelökupolin, vuoraa pyöreäpohjainen kulho tuorekelmulla, painele täytteet kauhalla tiiviisti kulhoon ja paina kakkupohja niiden päälle. Pakasta pari tuntia ennen kuin kumoat jäätelökakun pellille ja kuorrutat marengilla.

3. Lisää rousketta ja makupaloja

Sekoita jäätelöön rouskuvia, makeita tai ihanan kirpeitä sattumia. Anna jäätelön pehmetä hetki huoneenlämmössä, jotta voit sekoittaa siihen hedelmäpaloja tai -sosetta, pähkinöitä, kookoshiutaleita, rouhittua suklaata tai rapeaa keksimurua. Myös kotimaiset pakastemarjat maistuvat mahtavilta uunijäätelössä. Lusikoi pehmeä jäätelö tuorekelmulla vuorattuun kulhoon tai rasiaan ja pakasta uudelleen. Kumoa kovettunut jäätelö kakkupohjalle ja kuorruta marengilla.

4. Piilota koko keko huolellisesti marengilla

Marenkivaahto suojaa uunijäätelöä sulamiselta. Siksi sitä pitää olla tarpeeksi ja jokaisessa kohdassa. Jos kokoat uunijäätelön pellille, peittele myös kakkupohjan reuna huolellisesti marengilla.

Helpoimman marengin teet vaahdotetuista kananmunan valkuaisista, johon lisäät pienissä erissä tomusokeria. Lisää myös pieni tilkka sitruunanmehua, niin marengin pinta kuivahtaa hieman paahtamisen aikana. Jos haluat vaahdosta silkkisen sileää ja omistat digitaalisen ruokalämpömittarin, voit tehdä italialaisen marengin, jossa valkuaisvaahtoon vatkataan hitaasti 120-asteista sokerilientä. Vegaanisen marengin saat vaahdottamalla aquafabaa eli kikhernepurkin lientä ja tomusokeria. Minkä tahansa version teetkin, kuumenna uuni 250-asteiseksi hyvissä ajoin, jotta saat marengilla peitellyn uunijäätelön heti uuniin. Paahda sitä uunin ylätasolla muutama minuutti, kunnes marengin pinta saa vähän väriä. Tarkkaile paahtumista, koska marenki kärähtää helposti.

5. Viimeistele kastikkeella

Voit tarjota uunijäätelön kanssa suklaa- tai kinuskikastiketta kylmänä tai lämpimänä. Kevyesti sokeroiduista kotimaisista marjoista teet uunijäätelölle helposti raikkaan marjakastikkeen. Painele marjasose sileäksi tiheän siivilän läpi.

Testaa myös tämä! Pohjattoman hyvä gluteeniton uunijäätelö

Uunijäätelö onnistuu myös ilman kakku- tai keksipohjaa uuninkestävissä annosvuoissa.

Näillä ohjeilla leivot kuohkeat kakkupohjat myös uunijäätelöihin!

Itse leivottu kakku kruunaa tärkeän hetken. Löydä parhaat reseptit hurmaaviin täytekakkuihin, samettisiin juustokakkuihin ja suussasulaviin suklaakakkuihin.

Paista, täytä ja rullaa! Kääretorttu pyörähtää juhlapöytään pikavauhtia

Kääretorttu on helppo juhlapöydän klassikkoleivonnainen, joka taipuu myös uunijäätelön pohjaksi. Katso kaikki ihanat kääretorttuideat!

Muista muffinssit, kun herkun pitää syntyä vikkelästi

Muffineja on hauska leipoa – ja lapsetkin innostuvat taikinan sekoittamisesta ja lusikoimisesta pieniin muffinivuokiin.