Jos pyydetään mainitsemaan suomalaisia perinneruokia, tulee ensimmäisten joukossa mieleen karjalanpiirakka. Perinneherkku maistuu niin arjen pikaisena välipalana kuin juhlatarjottavana. Miksi sitä ei sitten saa Kotimaista-merkin tuotteena?
Vastaus on yksinkertainen – Suomessa ei viljellä riisiä.
Kotimaista-tuotteiden tulee täyttää aina Hyvää Suomesta -merkin vaatimukset. Monen raaka-aineen tuotteessa raaka-aineista 75–100 prosenttia on oltava suomalaista.
Näin ollen Kotimaista merkin tuotesarjassa ei ole esimerkiksi suklaata, koska kaakaopapuja ei kasva Suomessa. Suklaan kaakaopitoisuus on lähes poikkeuksetta yli 25 prosenttia.
Kotimaista-merkin puutarhatuotteiden, kuten vihannesten, marjojen tai perunoiden on puolestaan täytettävä Sirkkalehtimerkin vaatimukset.