Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Jyväskylässä kannattaa poiketa Jalo-ravintolaan maistelemaan talon nimikkohampurilaista.

Millaisia ovat suomalaisten suosikkiburgerit? Tässä 5 hampurilaista, joita kannattaa puraista lomareissuilla ympäri Suomea

Teksti:
Marita Joutjärvi
Kuvat:
Ravintolat
Julkaistu: 4.7.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Burgerit maistuvat aina suomalaisille. Kotimaassa matkailevan kannattaa testata kunkin paikkakunnan erikoisuuksia, joissa maistuvat yhä useammin erilaiset kasvikset.

Jyväskylässä burgeriin sujautetaan pekoneesia

Jalon ylpeydenaiheena ovat mahdollisimman lähellä tuotetut ainekset. Nimikkoburgeri Jalo on paikan suosituin kolmesta vaihtoehdosta, possu- ja halloumiburgerin ohella.

”Kaikkia kolmea yhdistää Mummin pullapuodin loistava briossisämpylä, joka tulee taikinana ja paistetaan meillä tarpeen mukaan. Suosikki Jalo kätkee sisälleen muun muassa tuoreesta kokojauhelihasta paistetun 200 grammaisen pihvin, Jukolan Juuston Aito Cheddaria, sipulihilloketta ja pekoneesia”, luettelee keittiömestari Karri Hokkanen.

Pekoneesi on vuosi sitten Jalon väen keksimä oiva kastike: pekoni-majoneesi, joka on savustettu. Syksyksi 2019 listalle on suunnitteilla uutuuksia.

JALO kitchen & lounge, Asemakatu 2, Jyväskylä

Kuopiossa sämpylään uppoaa perunaa

Keittiöpäällikkö Simo Raatikainen paljastaa ravintolansa myydyimmän annoksen ja suosituimman burgerin salaisuuden:

”Ehta-burgeri on vetovoimaisin, koska siinä kaikki on kohdillaan: makoisaa pekonia, mehevä pihvi, emmentaalia, paistettua sipulia, pikkelöityä kurkkua, rucolaa ja piparjuurimajoneesia. Kaikki nuo paikallisen Liepuska-leipomon pehmeän sämpylän sisällä.”

Keittiömestari ja leipomo kehittivät leipäohjeen yhdessä, ja sen salaisuus piilee perunassa. Reseptissä voin määrää vähennettiin ja tilalle lisättiin perunaa. Maukkaita sämpylöitä menee noin 600 kappaleen viikkovauhtia. Ja jos joku haluaa gluteenitonta tai vegaania, niin niitäkin löytyy.

”Eikä tietenkään voi unohtaa puuhiiligrilliämme, joka antaa pihville oman aidon arominsa”, keittiöpäällikkö muistuttaa.

Ehta — Aito ravintola, Minna Canthin katu 16, Kuopio

Helsingissä villiinnytään vegestä

Stone’sin listalta löytyy 9 eri burgerivaihtoehtoa: on viskisipuleilla höystettyä cajunmausteista luomunautaa, karpalomajoneesilla viimeisteltyjä poronjauhelihahampurilaisia sekä erityisen suosittuja vegeburgereita.

”Täysin vegaanisten burgerien kysyntä lisääntyy koko ajan”, huomauttaa keittiömestari Antti Mäkäräinen.

Laktoosittomassa Sloppy Joen vegaaniversiossa on pitkään haudutettu ja mausteinen kastike nyhtökaurasta, tomaattia, salaattia ja aiolia. Toisessa vegeversiossa, Bean Burgerissa, maistuvat papupihvi, puolikuivatut tomaatit, salaatti ja aioli.

Stone’sissa leivotaan sämpylät itse, ja saatavilla on aina myös gluteeniton vaihtoehto. Jos pihviä tekee mieli, ne paistetaan avotulella.

Stone's, Keskuskatu 4, Helsinki

Oulun Paloasemalla tarjotaan savupaprikamajoneesia

Pääasiassa pihviravintolana tunnetun Vanhan Paloaseman baarissa on tarjolla muun muassa burgeriherkkuja.

”Puuhiiligrilli ja talon oma savupaprikamajoneesi ovat burgereittemme makuavain. Kannisto leipoo briossisämpylät, ja liha on 100-prosenttisesti kotimaista rotukarjanautaa. Aito grilli antaa burgerille vastustamattoman maun”, luonnehtii keittiömestari Liisa Manninen.

Lisukkeeksi voi valita vaikka bataattiranskalaisia tai parmesaanilla höystettyjä ranskiksia. Tarjolla on aina gluteeniton versio, ja tilauksesta ravintola tekee myös vegaaneille omat herkut.

Vanha Paloasema, Kauppurienkatu 24, Oulu

Vaasassa maistuu kanaburgeri

Kuten ravintolan nimikin jo antaa vinkkiä, Crispy Chicken Burger on yksi Kokokanan suosikkiannoksia.

”Se koostuu muun muassa pankojauheella leivitetystä broilerin rintaleikkeestä, sinappi-chilimajoneesista ja avokadosalsasta. Ja kylkeen tulevat tietenkin Kanalan omat ranet”, selvittää keittiömestari Arto Huhtala vasta maaliskuussa listoille tulleesta herkusta.

Ravintolan kolmesta burgerivaihtoehdosta Koko Burger 200-grammaisen täyslihapihvin kera on myös todella kysytty. Vegan Burger mustapapupihveineen kasvattaa myös koko ajan suosiotaan.

”Pyrimme erottumaan tekemällä itse mahdollisimman paljon. Jos se ei onnistu, niin teetämme raaka-aineen mittatilaustyönä juuri meille”, Huhtala korostaa.

Kokokana, Rewell Center 101, Vaasa

Tutustu S-ryhmän ravintolatarjontaan ympäri Suomen: Raflaamo.fi

Joko olet tehnyt itse näitä burgereita?