Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Nämä kolme gluteenitonta leivonnaista vievät kielen

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Elvi Rista
Julkaistu: 31.8.2023
|
Muokattu: 31.8.2023
Mehevän herkulliset sämpylät ja muffinit sekä valloittava syksyinen omenapiirakka onnistuvat myös gluteenittomasti. Nämä kolme reseptiä sopivat alkusyksyyn, jolloin vietetään keliakiaviikkoa. Tänä vuonna keliakiaviikko on 4.-10.9.2023.

Syksyinen omenapiirakka

Omenapiirakka on klassikkoleivonnainen, joka kuuluu syksyyn. Tämän gluteenittoman reseptin avulla siitä voivat nauttia myös keliaakikot. Kun piirakkapohjan tekee gluteenittomista kaurajauhoista, herkkuleivonnainen sopii ja maistuu kaikille.

Kardemumma ja kaneli toimivat tässä piirakassa omenan makupareina ja kaiken kruunaa ihana rouskuva kauratosca piirakan pinnalla.

Mehevät mustikkamuffinit

Runsasta mustikkasatoa kannattaa hyödyntää leivonnassa. Gluteenittomat ja vegaaniset muffinit sopivat moneen ruokavalioon ja ovat uskomattoman meheviä, kiitos taikinan joukkoon sekoitettavien mustikoiden.

Muffineissa ei tarvita gluteenittomassa leivonnassa usein käytettyä psylliumia tai ksantaania. Gluteenittomuuden takia nämä muffinit eivät ruskistu samalla tavalla kuin vehnäjauhoon tehdyt. Niitä ei kuitenkaan kannata paistaa sen takia pidempään, kuin ohjeessa lukee, jotta muffinit eivät kuivu.

Herkulliset kaurasämpylät

Höyryävän lämpimien kaurasämpylöiden pinta on rapea ja melko paksu. Sisältä sämpylät ovat meheviä ja pehmeitä. Ennen uunia pinnalle ripotellut kaurahiutaleet antavat sämpylöille mukavan lisän.

Gluteenittomat sämpylät valmistuvat nopeasti, sillä ne kohotetaan vain kerran, pellille muotoiltuna. Taikina on melko löysä ja muotoilussa kannattaakin käyttää apuna gluteenittomia jauhoja.

Tutustu gluteenittomiin resepteihin