Ole tarkkana helteellä! Etenkin nämä ruoat pilaantuvat herkästi
Varmista turvallinen kesäruokailu näiden vinkkien ja perussääntöjen avulla.


Piknikit, grillailut ja juhlien tarjottavat kuuluvat kesän arkeen ja lomailuun. Lämpimät säät ja ruokailu ulkona luovat kuitenkin otolliset olosuhteet ruoan nopealle pilaantumiselle ja ruokamyrkytyksille.
Erityisen herkkiä ovat proteiinipitoiset ruoat, maitotuotteet sekä kypsennetyt tärkkelyspitoiset elintarvikkeet. Riskituotteisiin kuuluu myös yllättäviä aineksia. Katso, mitkä ruoat vaativat erityishuomiota ja pidä mielessä muutama perussääntö – näin herkuttelet turvallisesti kotona, mökillä, puistossa ja rannalla.
Kotimaiset marjat ovat kesän odotetuimpia herkkuja. Kun ostat marjoja, käsittele ne heti kotiin tullessasi ja siirrä kylmään. Kosteassa ja lämpimässä ne homehtuvat nopeasti – esimerkiksi mansikat voivat pilaantua huoneenlämmössä jo muutamassa tunnissa.
Jäätelö kuuluu kesään, mutta ei sulaneena ja uudelleen jäädytettynä versiona.
Jäätelö kuuluu kesään, mutta ei sulaneena ja uudelleen jäädytettynä versiona. Jos jäätelö sulaa huoneenlämmössä tai helteessä, bakteerit lisääntyvät nopeasti. Osa bakteereista voi tuottaa lämpöä kestäviä toksiineja, joita uudelleen pakastaminen ei poista. Uudelleen jäätyneen jäätelön tunnistaa usein jäisistä kiteistä, joiden vuoksi jäätelön rakenne muuttuu rakeiseksi ja epämiellyttäväksi. Myös pehmeä, vuotanut tai muotoutunut pakkaus viittaa sulamiseen ja uudelleenjäätymiseen. Jos epäilet jäätelön kylmäketjun katkenneen, älä tarjoa sitä etenkään lapsille, raskaana oleville, vanhuksille tai riskiryhmille.
Suolaisista kesäherkuista tarkkana on oltava muun muassa kalojen ja äyriäisten kanssa. Pidä ne kylmässä aivan tarjoiluun asti. Graavikalat, lohirullat, sillit ja katkaravut, pilaantuvat lämpimässä huone- tai ulkoilmassa herkästi, samoin kaikki kananmunaa sisältävät ruoat, kuten munavoi ja kananmunasalaatit.
Tarkista niin kotona kuin kesämökilläkin, että jääkaappi on säädetty riittävän kylmäksi: kahdesta viiteen asteeseen. Testaa lämpötila erillisellä lämpömittarilla – monet jääkaapit ovat etenkin kesäisin liian lämpimiä. Jääkaappi ei myöskään saisi olla liian täynnä, jotta ilma kiertää eikä kaapin lämpötila pääse nousemaan.
Kesäjuhlien tarjoilujen suosikkeihin kuuluu monia riskiruokia. Majoneesipohjaiset peruna- ja pastasalaatit soveltuvat huonosti pitkäaikaiseen tarjoiluun. Niissä yhdistyvät monet helposti pilaantuvat raaka-aineet: tuoreet leikatut kasvikset, maitotuotteet, kastikkeet ja kypsennetty tärkkelys.
Yhdistelmä on täydellinen kasvualusta bakteereille, jos kylmäketju katkeaa liian pitkäksi aikaa. Pahimmillaan peruna- ja pastasalaatista voi tulla ”petollisen herkullista” – se näyttää ja maistuu hyvältä, vaikka bakteerit ovat ehtineet lisääntyä vaaralliselle tasolle.
Kesäjuhlissakin ruokien oikea valmistus, säilytys ja tarjoiluaika ovat ainoita tapoja estää ruokamyrkytyksiä. Salaatin peruna- tai pastapohja on kylmennettävä nopeasti. Salaatti kannattaa valmistaa vasta tarjoilupäivänä ja pitää kylmässä viime hetkeen asti.
Salaatteja ei kannata pitää huoneenlämmössä yli 1–2 tuntia. Jos tarjoiluaika on pidempi, kannattaa iso satsi annostella pienempiin tarjoilukulhoihin, jotka nostetaan pöytään suoraan kylmästä. Nyrkkisääntö on: kun ruoka on ollut 2 tuntia tai enemmän yli 20 asteen lämpötilassa, sitä ei tulisi enää syödä.
Piknikin ja rantaeväiden paras kaveri on riittävillä kylmäkalleilla varustettu kylmälaukku. Ruoan riskit kasvavat nopeasti yli kuuden asteen lämpötilassa, jossa bakteerien kasvu kiihtyy. Ulkona tarjoillut eväät tulisi pitää kylmälaukussa tai tarjota nopeasti. Pakkaa kylmälaukku niin, että herkimmin pilaantuvat tuotteet ovat suoraan kylmäkallejen vieressä. Käytä termospulloja kylmien keittojen tai smoothie-juomien kuljettamiseen. Etenkin kotona evääksi valmistetut smoothiet voivat olla lyhytikäisiä ja alttiita mikrobikasvulle.
Täytetyt sämpylät ja wrapit, jotka sisältävät leikkeleitä, juustoja ja majoneesia, pilaantuvat nopeasti lämpöisessä. Erityisesti tuorejuustot ja pehmeät juustot voivat sisältää myös listeriariskin. Käytä nopeasti myös tiskistä ostetut valmissalaatit: vaikka ne näyttäisivät tuoreilta, kylmäketjun katkeaminen ja säilytys lämpimässä tekee niistä riskiruokia.
Keitetty riisi ja palkokasvit ovat yllättäviä riskituotteita.
Kesämökkiläisenkin kannattaa suosia kylmälaukkuja, kun ruokaa kuljetetaan autossa kohteeseen. Vie helposti pilaantuvat ruoat, kuten kala, kana ja maitotuotteet, jääkaappiin heti perille tultuasi.
Etenkin kesämökillä, mutta myös kotona, ruoan nopea viilentäminen voi olla haaste. Jos haluat keittää ison erän vaikkapa riisiä, papuja tai linssejä, jäähdytä ne nopeasti matalissa astioissa. Jäähtymisen maksimiaika on yksi tunti, mielellään vähemmän. Laita jäähtyvät tuotteet jääkaappiin heti, kun ne eivät enää höyryä. Keitetty riisi ja palkokasvit ovat yllättäviä riskituotteita: jos ne jäähtyvät hitaasti ja seisovat huoneenlämmössä, niihin voi kehittyä uudelleenkuumentamistakin kestävä Bacillus cereus -bakteeri, joka voi aiheuttaa oksentelua ja ripulia.
Kesän grillaus vaatii huomiota. Yksi suurimmista riskeistä on ristiinsaastuminen, joka tapahtuu, kun kypsä grillattu tuote laitetaan takaisin samalle lautaselle tai samaan astiaan, josta se on raakana nostettu grilliin. Käytä siis raaoille ja kypsille elintarvikkeille aina eri astioita ja puhdista astiat huolellisesti, samoin tuotteiden käsittelyyn käytetyt leikkuulaudat, veitset ja kulhot.
Kesällä erityisen tärkeää on kypsän ruoan, kuten grillattujen tuotteiden jälkisäilytys. Laita tähteet nopeasti kylmään tai hävitä ne. Kaiken kaikkiaan hyvä kesäruuan muistisääntö on tämä: kylmään nopeasti – kylmänä mahdollisimman pitkään – pois, jos epäilyttää.







