Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Parempaa leipää helposti – leivo vaivaton pataleipä

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Laura Riihelä
Julkaistu: 2.1.2024
|
Muokattu: 15.1.2024
Helppo ja vaivaton pataleipä sopii sinulle, jos rakastat rapeapintaista mutta sisältä mehevää leipää. Laita taikina tänään tekeytymään ja nauti huomenna vastapaistetusta leivästä.

Jos olet laiska leipuri, ilahdut pataleivän helppoudesta. Tuoreen leivän himoon ei kuitenkaan saa helpotusta näillä resepteillä heti, sillä pataleipää kohotetaan useita tunteja ennen paistamista.

Kuivat ainekset sekoitetaan, vesi lisätään joukkoon ja taikina sekoitetaan pikaisesti. Tätä leipätaikinaa sinun ei tarvitse vaivata, vaan sitko muodostuu taikinan kohotessa yön yli. Pitkän kohotuksen ansiosta hiivaa ei tarvita kuin pieni määrä, joten se ei myöskään maistu leivässä. Sen sijaan leivän maussa saavat tilaa juurileipämäiset aromit, jotka kehittyvät kohotuksen aikana.

Kohotuksen jälkeen taikina muotoillaan kevyesti pyöreäksi leiväksi. Sitä ei tässäkään vaiheessa tule vaivata, jotta kohotuksen aikana muodostuneet ilmakuplat eivät hajoa. Muotoiltu leipä saa kohota vielä sen aikaa, kun paistamiseen käytettävä pata kuumennetaan uunissa. Kuuma kannellinen pata on kuin pieni höyryuuni, jossa leipä paistuu herkullisen meheväksi. Öljyä pata kevyesti ennen kuin lasket leipätaikinan sinne, jotta leipä irtoaa helposti.

Kun otat padan kannen pois paistamisen loppuvaiheessa, saat leipään paksun ja rapean kuoren.

Pataleivän voi maustaa monella tavalla

Mausta pataleipä puolukoilla tai esimerkiksi rouhituilla pähkinöillä tai hienonnettuilla yrteillä. Makuaineet voi lisätä taikinaan myös kohotuksen jälkeen muotoilun yhteydessä.

Vaihda leivän makumaailmaa käyttämällä taikinan nesteenä juuressosetta. Kokeile kurpitsaa, joka värjää leivän lämpimän kellertäväksi tai vaikka punajuurta, joka saa leivän hehkumaan punertavana.

Leivän voi maustaa myös kuivatuilla yrteillä, kuten rosmariinilla.

Saat leipään rakennetta esimerkiksi kaura- ja tattarihiutaleista.

Mehevä pataleipä onnistuu myös gluteenittomana, mutta gluteenitonta versiota ei kohoteta yön yli. Sen kohdalla vain tunti riittää, sillä sitkon muodostumista ei tarvitse odotella.

Leivo tuoreet sämpylät ja leivät näillä resepteillä