Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Piparkakkutalon teko ja koristelu on mukavaa puuhaa erityisesti lasten kanssa.

Piparkakkutalon ohje: kaavat, kokoaminen ja koristelu

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 5.11.2015
|
Muokattu: 17.11.2022

Aloita tästä: piparkakkutalon kaava ja mitat

Minkälaisen piparkakkutalon tekisit tänä vuonna? Perinteisen mökin, taikinaisen hevostallin vai kenties korkealle kohoavan Muumitalon? Malleja on monia ja ennen leipomista kannattaakin suunnitella, mitä kaikkea talon tekemiseen tarvitaan.

Jos suunnitelmissa on helppo piparkakkutalo, ota avuksi valmiit kaavat tai muotit. Lataa tästä piparkakkutalon kaava ja tulosta se leipomista varten. Seuraavaksi tehdään nimittäin taikina!

Milloin piparkakkutalo tehdään? Moni ajoittaa leipomisen joulukuun alkuun. Piparkakkutalon tekeminen voi olla perheen yhteinen puuha vaikka itsenäisyyspäivänä.

Tee seuraavaksi: piparkakkutalon taikina

Tämä piparkakkutalon taikina sopii nimenomaan piparkakkutalojen ja muiden piparirakennelmien tekoon. Taikinaa on helppo käsitellä, näppärä leipoa, eikä se leviä uunissa. Taikina on myös normaalia taikinaa kestävämpää, joten osat eivät murene kovin helposti. Kun taikina on valmis, anna sen kovettua jääkaapissa yön yli.

Piparkakkutalon taikina on normaalia taikinaa kestävämpää.

Seuraavana päivänä: piparkakkutalon leipominen

Anna taikinan lämmetä hetki huoneenlämmössä, niin sitä on helpompi kaulia. Voit kaulia taikinan suoraan leivinpaperin tai silikonisen paistoalustan päällä, niin osia ei tarvitse siirrellä enää leikkaamisen jälkeen, vaan voit vetäistä leivinpaperin suoraan pellille. Näin osat pitävät muotonsa.

Kauli taikina riittävän ohueksi (3–4 mm), jotta osista ei tule liian paksuja. Jos tarvitset kaulitsemisen avuksi jauhoja, käytä niitä maltilla.

Leikkaa taikinasta mökin osat kaavojen avulla joko taikinapyörällä tai pizzaleikkurilla. Tee osasta taikinaa alusta mökille. Alusta voi olla hieman muita osia paksumpi. Ylimääräisestä taikinasta voit tehdä esimerkiksi pihakuusia tai tähtiä ja sydämiä talon katon koristeeksi.

Paista isoja osia leivinpaperoidulla pellillä 150-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia ja pieniä 175-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Paista piparit koviksi, mutta älä anna niiden palaa.

Anna valmiiden osien jäähtyä kunnolla tasaisella alustalla. Koristelu ja kokoaminen kannattaa säästää seuraavaan päivään, jotta osat ehtivät kovettua helposti käsiteltäviksi.

Nyt seuraa jännittävin osuus! Piparkakkutalon koristelu ja kokoaminen

Koristelu on monen suosikkivaihe piparkakkutalon tekemisessä. Käytä piparkakkutalon koristeluun pikeeriä ja erivärisiä sokerikuorrutteita, karkkeja, sulatettua suklaata, tomusokeria ja nonparelleja. Ikkunat voit sulattaa hedelmäkarkeista. Koristele seinät ennen kokoamista, niin kuvioiden pursottaminen on helpompaa. Katon ja pihan voit koristella kokoamisen jälkeen.

Kokoaminen on puolestaan se vaihe, jota moni jännittää. Kokoamiseen käytettävä sula sokeri on nimittäin todella tahmeaa ja kuumaa! Harjoittele vaikka ensin liimaamalla muutama tavallinen pipari yhteen ja etene sitten talon kokoamiseen. Sulata sokeri pannulla miedolla lämmöllä pikkuhiljaa. Kasta osien reunat kuumaan sokeriin ja liimaa osat yhteen. Pidä sula sokeri pienellä lämmöllä, jotta se ei pääse kovettumaan.

Milloin piparkakkutalo syödään?

Monen mielestä joulun päättävä loppiainen on oikea aika piparkakkutalon syömiseen. Toiset napsivat talosta osia pitkin joulun pyhiä ja jotkut herkuttelevat piparkakkutalolla uuden vuoden juhlissa. Tyyli on siis vapaa!

Kaikki joulun piparireseptit ja -ideat

Lahjaksi, myyjäisiin, joulupöytään – katso kaikki reseptit joulun leivonnaisiin

Joulun parhaat makuelämykset – katso reseptit ja ideat vuoden rakkaimpaan juhlaan

Löydä oma joulunviettotyylisi ja nauti vuoden ihanimmasta ajasta itsesi näköisellä tavalla.

Lisää aiheesta