Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Rapujen aika on nyt – kokeile uudella tavalla keittiössä

Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
Anna Huovinen
Julkaistu: 25.6.2020
|
Muokattu: 31.8.2020
Punapanssariset saksiniekat tuovat juhlan tuntua tuttuihin herkkuruokiin. Paloittele mehevät makupalat pastaan ja paahda jäljelle jäävistä kuorista hieno maku kalakeittoon.

Keitetyistä täpläravuista kannattaa poimia lihat tarkasti talteen. Täpläravun hienoarominen liha sopii moniin ruokiin, joihin tavallisesti käytät katkarapuja. Rapujen muhkeimmat suupalat löydät saksista ja pyrstöpanssarin alta.

Klassinen herkkuleipä toast skagen syntyy, kun kääntelet ravunlihat ranskankermaan ja maustat sipulisilpulla, sitruunalla, chilillä, suolalla ja pippurilla. Lisää mukaan tilliä ja ruohosipulia ja lusikoi seos runsaaksi keoksi paahdetulle leivälle. Kokeile skagenseosta myös uuniperunan tai munakkaan täytteenä.

Täpläravun hienoarominen liha sopii moniin ruokiin, joihin tavallisesti käytät katkarapuja.

Hyödynnä myös ravun kuoret keittämällä niistä maukas liemi. Paahda kuoria voissa sipulin, valkosipulin, miedon chilin sekä sellerin tai fenkolin kanssa. Lisää vettä tai kalalientä sekä maun mukaan valkoviiniä ja tomaattipyreetä. Keitä parikymmentä minuuttia, ja siivilöi liemi lopuksi.

Voit pakastaa liemen kerta-annoksina ja käyttää esimerkiksi risottoihin, keittoihin ja kastikkeisiin.

3 x makua ravusta

  1. Pastaan: Kuullota purjoa. Lisää ranskankermaa, kirsikkatomaatteja ja kypsää ravunlihaa. Mausta basilikalla ja sitruunalla.
  2. Salaattiin: Paloittele salaattiin ravun lisäksi avokadoa, omenaa, varsiselleriä, herneitä, rypäleitä ja paahdettuja pähkinöitä.
  3. Keittoon: Tee liemi ravunkuorista. Suurusta liemi ja kääntele joukkoon notkeaa kermavaahtoa. Lisää ravunlihat, kuumenna ja mausta yrteillä.

Vinkkejä rapujuhliin