Syksyn mukavin säästömahdollisuus lymyää keittiön kuivakaapissa. Nyt kannattaa nostaa esiin jauhopussit, lesepakkaukset ja kuivahiiva, ja leipoa säästö ruokalaskuun. Mahtavia aineksia edullisiin, ihanan tuoreisiin leipiin ja sämpylöihin löydät myös jääkaapin perukoilta.
Leivän perusaineet – jauhot, hiiva, vesi ja suola – eivät maksa monta euroa. Luomujauhot nostavat kotona leivotun leivän makua ja laatua vain pienellä lisäpanostuksella. Parin erilaisen jauhopussin lisäksi kätevintä on varata kaappiin iso paketti kuivahiivaa.
Ravinteikkaat täysjyvä-, ruis-, kaura- ja spelttijauhot pitävät vatsan kiitollisena pitkään. Erilaisia jauhoja yhdistelemällä tuunaat niin terveyspointit kuin makupisteetkin mieleisiksi. Rikasta taikinat leseillä ja puurohiutaleilla. Peruskauralla pääsee pitkälle! Siemenet ja pähkinät ovat nekin erinomaisia lisäyksiä.
Taikinoissa kannattaa hyödyntää tähteeksi jääneitä aineksia. Esimerkiksi keitetyt ja haarukalla murskatut perunat, kypsä riisi tai aamupuuron jämät mehevöittävät leipätaikinan ja taklaavat ruokahävikkiä. Myös juustonpalaset, juuresraasteet, aurinkokuivatut tomaatit, oliivit ja yrtit lainaavat leipään persoonallista makuaan. Jogurtista, piimästä, rahkasta, ranskankermasta tai kermaviilistä saa sämpylöihin pehmeää happamuutta.
Erikoisvälineitä ei tarvita, koska parhaat leipäreseptit ovat kirjaimellisesti vaivattomia. Esimerkiksi yön yli -sämpylöiden ja pataleipien taikinaa ei tarvitse vaivata lainkaan. Ainekset vain sekoitetaan keskenään. Lopun työn hoitaa jääkaappi, aika ja lopulta uuni.
Ota tavaksi leipoa säästöä Yhteishyvän resepteillä: kokeile yön yli -porkkanasämpylöitä, pehmeitä perunasämpylöitä, gluteenittomia kaurasämpylöitä ja helppoa yrtti-juustoleipää. Muista myös rieskat ja teeleivät! Kaurapuuron tai perunamuusin tähteistä saat nopeasti lämpimät ja tuoksuvat rieskat iltapalalle.
Joulun lähestyessä parasta leivottavaa ovat joululeivät, kuten klassinen saaristolaisleipä. Omenamehulla ja kaljamaltailla maustettu vuokaleipä valmistuu vaivatta graavilohen ja muiden kalaherkkujen kaveriksi, ja on odotettu tuliainen pikkujouluihin, joulupöytään tai vaikka lahjaksi.
Leipomalla leivät ja sämpylät itse säästyy selvää rahaa jo yhdellä kerralla, saati pidemmällä aikavälillä. Esimerkiksi yön yli -porkkanasämpylöiden taikina maksaa luomuporkkanoita ja luomujauhoja käyttäen noin 2,9 euroa. Taikinasta riittää 20 sämpylään, jolloin yhden sämpylän ainesten hinnaksi jää alle 0,15 euroa.
Tilaa Yhteishyvän uutiskirje, niin saat ajankohtaiset reseptit ja arkea helpottavat vinkit suoraan sähköpostiisi.