Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Sitä talvipäivää en unohda: Kekkonen, synnytys, hiihtokilpailut – lukijat jakoivat talvipäivämuistonsa Facebookissa

Koostaja:
Yhteishyvä
Kuvat:
Johnèr
Julkaistu: 25.1.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Lue, mitä kaikkea kuuluu lukijoiden ikimuistoisiin talvipäiviin. Keräsimme tarinoita Yhteishyvän Facebook-sivuilla.

”Olimme ystäväni kanssa hiihtämässä, kun Kekkonen tuli risteävällä ladulla vastaan. Niiattiin ja hiljaiseksi veti.”

”70-luvulla pienenä tyttönä mamman ja papan luona juostiin pimeinä talvi-iltoina pihan poikki saunaan. Löylyjen jälkeen menimme nakuina hankeen tekemään lumienkeleitä ja sitten takaisin lämmittelemään. Saunan jälkeen syötiin lauantaimakkaraa sinapilla ja sitten pääsi papan kainaloon sohvalle taikka mamman viekkuun.”

”Lapsuudessa 1980-luvulla mummulassa järjestettiin aina hiihtolomaviikon sunnuntaina perinteiset hiihtokilpailut meille serkuksille ja naapuriperheen lapsille. Jokainen hiihti omassa sarjassaan, ettei kellekään tulisi paha mieli, ja palkintojenjako oli tietysti kunnon seremonia! Kilpailunumerolapuissa luki kilpailijan numero ja hiihtoseuran nimi: saman perheen lapsilla oli oma hiihtoseuransa kotikylän tai -talon mukaan. Oma seurani oli Ojankulman ohittajat.”

"Saunan jälkeen syötiin lauantaimakkaraa sinapilla ja sitten pääsi papan kainaloon sohvalle taikka mamman viekkuun."

”Vuoden 2017 toiseksi viimeinen päivä sanoimme tahdon. Juuri sopivasti sinä päivänä satoi lumi, ja tunnelmassa oli taikaa. Meillä oli pienet intiimit häät kylätalolla keskellä metsää. Vieraille oli illaksi sauna ja palju. Oli ihanaa.”

Juttu jatkuu kuvien jälkeen

”80-luvun lopussa oltiin juuri astumassa teini-ikään, ja yhtenä talvi-iltana saatiin ajatus lähteä likkojen kanssa luistelemaan Larun ”Piraatin” kentälle. Jotenkin kummasti jollekin meistä tarttui pieni mankka matkaan. Tähtitaivas valaisi pimeää iltaa. Oli pakkasta, ja lumipenkat olivat korkeat. Tyhjän kentän laidalle asetuimme pukemaan teriä kinttuihin, mankka valmiiksi ja Abban kassu soimaan. Siellä me neljä kaverusta kiidettiin Dancing Queenin tahtiin ja naurettiin elämän puhtaasta ilosta.”

"Pakkasta oli varmasti rapiat -30. Kun synnytyksen jälkeen katselin sairaalan ikkunasta, taivas oli kirkas ja aurinko paistoi.”

”Muistan päivän kuin eilisen, kun tyttäreni syntyi sydäntalveen 4.1.03. Pakkassäässä lähdimme aamulla kohti sairaalaa. Henki huurusi, ja lumi narskui. Pakkasta oli varmasti rapiat -30. Kun synnytyksen jälkeen katselin sairaalan ikkunasta, taivas oli kirkas ja aurinko paistoi.”

”Mieleen ovat painuneet lapsuuden talvipäivät 60-luvulla. Mäkeä laskettiin suksilla, pahvinpaloilla tai muovisäkeillä. Joskus kevättalvella oli niin hyvät hankikelit, että hanki kesti potkukelkan. Käytiin hiihtomajoilla, merkittiin hiihtokilometrit korttiin ja ostettiin kuumaa mehua ja pumpernikkeliä.”

”Joskus 90-luvulla mökillä, kun vielä oli paljon lunta ja paksut jäät, sain ajella moottorikelkalla niin paljon kuin jaksoin.”

Pakkaa reppuun retkieväät tai nauti lämpimät ruoat ulkoilun jälkeen