Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tiesitkö? Kala vähentää sydämen rytmihäiriöherkkyyttä ja edistää verenpaineen hallintaa

Teksti:
Krista Korpela-Kosonen
Kuvat:
Laura Riihelä
Julkaistu: 28.6.2019
|
Muokattu: 31.8.2020
Sydämesi tykkää, kun vaihdat liharuoan välillä kala-ateriaan. Kalan rasvakoostumus on terveellisempi kuin punaisen lihan.

Pehmeä on parempaa, ainakin rasvavalinnoissa. Kalassa pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa on enemmän kuin punaisessa lihassa. Siksi kalaa on terveellistä valita lautaselle ainakin kahdesti viikossa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Finravinto 2017 -tutkimuksen mukaan suomalaiset syövät kalaa keskimäärin 220 grammaa viikossa.

Kalan pehmeä rasva on hyödyksi sydän- ja verisuonisairauksien ehkäisyssä, sillä se auttaa parantamaan veren rasva-arvoja.

Kalarasva voi lisäksi vähentää veren hyytymistaipumusta ja sydämen rytmihäiriöherkkyyttä sekä edistää verenpaineen hallintaa.

Tärkeä omega-3-rasvahappojen lähde

Kala tuo lautaselle terveydelle hyödyllisiä omega-3-rasvahappoja. Aikuiset suomalaiset saavat noin viidenneksen ruokavalion omega-3-rasvoista kalasta. Kala onkin rasvalevitteiden ja kasviöljyjen jälkeen ruokavaliomme toiseksi merkittävin omega-3-rasvahappojen lähde.

Kalassa on runsaasti pitkäketjuisia omega-3-rasvahappoja eikosapentaeenihappoa eli EPA:a ja dokosaheksaeenihappoa eli DHA:ta. Elimistö pystyy valmistamaan näitä rasvahappoja myös alfalinoleenihaposta, jota saadaan esimerkiksi kasviöljyistä.

Valitse 2/3 rasvoista pehmeänä

Ravitsemussuositusten mukaan 2/3 ruokavalion rasvoista tulisi olla pehmeää, tyydyttymätöntä rasvaa. Kalan lisäksi pehmeän rasvan hyviä lähteitä ovat kasviöljyt, kasvirasvalevitteet, kasviöljypohjaiset salaatinkastikkeet, pähkinät ja siemenet.

Pehmeän rasvan riittävä saanti edistää sydänterveyttä, mutta on hyödyksi myös tyypin 2 diabeteksen ehkäisyssä, kohonneen verenpaineen hoidossa ja matala-asteisen tulehduksen lievittämisessä.

Sydämen ja verisuonten lisäksi pehmeä rasva hellii aivojenkin terveyttä. Se vähentää esimerkiksi muistisairauksien riskiä.

Tutustu kalan terveysvaikutuksiin

Arkiruokaa kalasta