Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Tunnetko siemenet?

Teksti:
Katri Schröder ja Yhteishyvän toimitus
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 17.12.2013
|
Muokattu: 31.8.2020
Monet syötävistä siemenistä ovat terveyspommeja. Ne sisältävät runsaasti hyvää rasvaa, proteiinia, kuituja ja kivennäisaineita sekä vitamiineja.

Siemenissä on paljon energiaa, hyviä rasvahappoja, proteiineja ja kuitua. Ne sopivat ruoanlaittoon, leivontaan ja ruokien viimeistelyyn ja osa jopa naposteltavaksi.

Siemenet ovat tärkeä osa kasvissyöjien ja vegaanien ruokavaliota. Myös keliaakikoille sopivat siemenet antavat mukavan lisän leivonnaisiin. Liottamalla siemeniä yön yli niistä saa helpommin sulavia ja niiden ravintoaineet imeytyvät paremmin.

Pellavansiemenet

Pellava on maailman vanhimpiin viljelykasveihin kuuluva yksivuotinen öljykasvi. Sen ravinteikkaista siemenistä puristetaan öljyä, joka sisältää enemmän omega-3-rasvahappoihin kuuluvaa alfalinoleenihappoa kuin mikään muu kasviöljy. Siemenistä tehdään myös rouhetta.

Pellavansiemenet edistävät vatsan toimintaa. Pellava sisältää runsaasti lignaania eli liukenevaa kuitua. Lignaanit ovat kasvikunnassa yleisesti esiintyviä fenolisia yhdisteitä, joilla on eläinkokeissa todettu syöpää ehkäisevää vaikutusta. Lisäksi ne voivat vaikuttaa ehkäisevästi sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen. Pellavansiemeniä suositellaan nautittavaksi kaksi ruokalusikallista päivässä. Pellavansiemeniä ei suositella raskaana oleville, imettäville eikä pienille lapsille.

Ruskeat, pienet pellavansiemenet sopivat niin puuron, viilin kuin salaatinkin joukkoon sekä ruoanlaittoon ja leivontaan.

Kurpitsansiemenet

Keski-Amerikasta kotoisin olevat kurpitsat ovat melonin ja kurkun sukulaiskasveja. Kuoritut kurpitsansiemenet ovat litteitä ja väriltään tummanvihreitä. Kurpitsansiemenistä valmistetaan myös öljyä, jonka maku on pähkinäinen ja melko voimakas.

Kurpitsansiemenet antavat mukavaa rapeutta salaatteihin, keittoihin ja vaikkapa pastaruokiin. Siemeniä voi lisätä myös leipä- ja sämpylätaikinaan. Kurpitsansiemenet ovat jo kokonsa vuoksi erinomaista naposteluruokaa.

Auringonkukansiemenet

Auringonkukkaa viljellään laajalti, ja sen siemenet ovat yleinen ruokaöljyn raaka-aine.

Kuorittuja auringonkukansiemeniä voi napostella sellaisenaan välipalana tai käyttää salaateissa, mysleissä ja vaikkapa risoton joukossa. Tuorepuuroa voi valmistaa liottamalla siemeniä yön yli ja sekoittamalla joukkoon hedelmiä tai marjoja. Siemenet antavat puurolle mukavaa suuntuntumaa. Auringonkukansiemenet sopivat myös leivontaan ja rouhittuna vaikkapa pirtelön sekaan.

Seesaminsiemenet

Kiinassa ja Intiassa kasvava seesami on yksivuotinen kukkiva ruohokasvi.

Seesaminiemeniä käytetään sellaisenaan tai paahdettuna makeisiin ja leivontaan. Seesaminsiemen on Lähi-idästä peräisin olevien ruokalajien eli muun muassa maapähkinävoita muistuttavan tahinitahnan, makean leivonnaisen halvan ja dippikastikkeena tutun hummuksen perusaines. Siemenistä puristetaan myös aromikasta öljyä.

Pinjansiemenet

Pinjansiemenet ovat Välimeren maissa villinä kasvavan pinjamännyn käpyjen siemeniä. Pienen mantelin muotoisissa siemenissä on mieto pihkan maku.

Pinjansiemenet sopivat naposteltaviksi, paahdettuina tai sellaisenaan salaatteihin ja leivontaan. Siemen on myös aidon, italialaisen pestokastikkeen raaka-aine.

Pieni kourallinen siemeniä käy hyvin välipalasta.