Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Unohtuiko siman valmistus? Tee pikasima neljässä päivässä – tai vielä vikkelämmin parissa tunnissa!

Teksti:
Yhteishyvä
Kuvat:
Piia Arnould
Julkaistu: 25.4.2022
|
Muokattu: 5.10.2023
Vappuviikollakin ehtii! Perinteinen sima onnistuu nopeimmillaan neljässä päivässä, kun annat pullotetun juoman tekeytyä huoneenlämmössä. Vappuaattona simasuut pelastaa parin tunnin pikasima, johon kuplat lainataan kuohujuomasta.

Neljän päivän pikasima

Tee perinteinen sitruunainen sima tuorehiivalla tai kuivahiivalla, ja anna sen käydä isossa astiassa huoneenlämmössä vuorokauden ajan. Siivilöi sima seuraavana päivänä pulloihin, joihin olet ripauttanut pohjalle pienen määrän sokeria ja muutaman rusinan. Yleensä simapullot laitetaan tässä vaiheessa jääkaappiin, jossa sima vaatii valmistuakseen kokonaisen viikon. Oikotie on huoneenlämpö. Sima valmistuu noin puolet nopeammin huoneenlämmössä, joten jätä pullot keittiön työtasolle kolmeksi päiväksi. Sulje kierrekorkit löyhästi. Jos käytät patenttikorkkipulloja, voit päästää niistä välillä ylimääräiset sihit pois. Jäähdytä sima kolmen päivän kuluttua jääkaappikylmäksi – ja avaa pullot varovasti.

Pikasima parissa tunnissa

Jos sima on vielä vappuaattonakin tekemättä, ei hätää! Keitä siman makuinen sitruunajuoma – ja lisää siihen kuplat alkoholittomasta tai matala-alkoholisesta kuohujuomasta. Myös kivennäisvesi käy pikasiman kuplittamiseen. Pese muutama sitruuna ja vuole kuorten keltaiset pintaosat kattilaan. Lisää pari desiä fariinisokeria ja litra vettä. Halutessasi voit lorauttaa joukkoon myös pari lusikallista siirappia tai hunajaa antamaan simalle makua. Keittele seosta, kunnes sokeri sulaa, ja anna seoksen jäähtyä pari tuntia huoneenlämmössä. Siivilöi juoma sitten kannuun ja jäähdytä kylmäksi. Lisää kuplat parin tunnin pikasimaan vasta juuri ennen tarjoamista kaatamalla laseihin saman verran simatiivistettä ja kuohujuomaa.

Katso kaikki herkulliset reseptit vappuun!