Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Varaa nämä ainekset mökkikeittiöön ja selviät myös yllätysvieraista + 5 pikareseptiä nälkäisille lomalaisille

Teksti:
Helena Saine-Laitinen
Kuvat:
Anna Huovinen
Julkaistu: 5.7.2019
|
Muokattu: 14.5.2024
Ruoanlaitto mökkioloissa luistaa, kun pidät kaapissa hyvin säilyviä ruoka-aineita ja heittäydyt rohkeasti oikopoluille. Kun suojaat ainekset, säästyt ei-toivottujen ruokavieraiden aiheuttamilta ikäviltä yllätyksiltä.

Raaseporissa mökkeilevälle Annika Suomelle tuli mitta täyteen, kun taas kerran mökin ruokakaapista löytyi papanoita ja rikki rouskuteltu keksipaketti. Hän päätti voittaa taistelun jyrsijöitä ja muitakin ötököitä vastaan ja marssi kodintarvikeosastolle.

”Siirsin jauhot ja suurimot, murot ja myslit sekä riisit ja pastat kauniisiin lasi-, metalli- ja muovipurkkeihin. Hankin myös pari kaapin mittoihin sopivaa isompaa, läpinäkyvää muovista säilytyslaatikkoa, joihin mahtuvat loput kuivamuonat”, Annika kertoo.

”Tilapulan vuoksi siirsin harvemmin tarvittavien laatikon naapurihuoneeseen. Nyt mökin perusaineet ovat tiiviin kannen alla suojassa niin hiiriltä kuin valolta, lämmöltä ja kosteudelta.”

Säilykkeet pelastavat pulmapäivät

Perustarvikkeita kannattaa pitää kaapissa myös sellaisen päivän varalle, kun ruoka on saatava pöytään erityisen nopeasti.

Erilaisista säilykkeistä loihdit mausteiden, valmiskastikkeiden ja liemikuutioiden avulla maistuvaa ruokaa, kuten pastakastikkeita, munakkaita tai ruokaisia salaatteja.

”Lasten kanssa poksautamme herkkuhetkeen popcornit.”

Huoneenlämmössä säilytettävät sipulit ja tomaatit, kananmunat sekä vakuumiin pakatut, esikypsennetyt sämpylät, bagelit, tortillat ja pitaleivät ovat mökkikokille oivia luottoaineksia.

”Lasten kanssa poksautamme herkkuhetkeen popcornit tai polkaisemme pystyyn kestit ohukaisjauheesta valmistettujen lettujen ja hillon kera”, Annika vinkkaa.

Harkitut herkut kylmätilaan

Käytä rajallinen jääkaappitila fiksusti ja pidä siellä ”pitkien päiväysten elintarvikkeita” kuten meetvurstia ja pitkään kypsytettyjä juustoja – emmentaalia, parmesaania, halloumia tai homejuustoa sekä vispikermaa ja vaahtoutuva vaniljakastiketta.

Varaa myös muutama paketti vaikkapa tuoreravioleja eli täytettyjä pastatyynyjä, jotka kypsyvät parissa minuutissa. Kun haudutat niitä hetken valmispastakastikkeessa ja lisäät kirsikkatomaatteja tai oliiveja, saat valmisruoasta oman makuisen.

5 nopeaa ja näppärää reseptiä

  1. Risottoriisi + säilykesienet + sipuli + lihaliemikuutio + kermatilkka + parmesaani = sienirisotto italialaiseen tapaan.

  2. Tortillalätyt + ketsuppi + pizzamauste + juustoraaste = quesadilla.

  3. Pizzajauhoja + kuivahiiva + vesi + täytteet säilykepurkeista (tomaattikastike, tonnikala, paahdettu paprika, artisokka, kapris tms.) + juustoraaste = tonnikalapizza.

  4. Säilykeananasrengas + hunaja + sitruunamehu + kaneli + kardemumma + vaniljakastike = marinoidut grilliananakset.

  5. Valmis marenkilevy + keksit + kostutusmehu + hillo tai hedelmäsäilyke + kermavaahto = kerrosherkku eli pappilan hätävara.

Poimi vinkit mökkikeittiöön