Joka kokin salainen ase – näin opit käyttämään tomaattisäilykkeitä

Teksti:
Kati Pohja
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 22.10.2018
|
Muokattu: 30.1.2025
Tomaattisäilykkeet ovat joka kokin salainen ase. Niillä saa ruokiin helposti makua, rakennetta ja väriä. Lue, mitä eroa on tomaattimurskalla, paseeratulla tomaatilla, tomaattisoseella ja muilla säilykkeillä ja tutustu niiden käyttötarkoituksiin.

1. Keittiön moniottelija: tomaattimurska

Tomaattimurska on perusraaka-aine, jota voi käyttää lähes kaikkiin tomaattipohjaisiin ruokiin. Kuorituista tomaateista valmistettu murska antaa ruokiin väriä, makua ja hapokkuutta. Käytä koostumukseltaan nesteistä murskaa etenkin muhennoksiin, kastikkeisiin, keittoihin, patoihin ja salsoihin.

Härkisbolognese
Härkisbolognese

Kasvisbolognese härkiksestä

Helppo tomaattikastike
Helppo tomaattikastike

Helppo tomaattikastike

2. Kiireisen apuri: maustettu tomaattimurska

Tomaattimurskaa saa myös maustettuna. Yrtti-, valkosipuli- tai chilimaustetulla murskalla saa ruokaan helposti lisää makua. Murskat sopivat erityisen hyvin pikakokkaukseen tai silloin, kun tuoreita mausteita ei satu olemaan kotona.

Tomaatti-fetapasta uunissa
Tomaatti-fetapasta uunissa

Tomaatti-fetapasta uunissa

Italianpata
Italianpata

Italianpata

3. Hauduttelijan suosikki: kokonaiset tomaatit

Kokonaiset, tomaattimehuun säilötyt kuoritut tomaatit ovat aromikkaita ja monikäyttöisiä. Käytä niitä pizzakastikkeisiin, patoihin ja muihin hauduttamista vaativiin ruokiin. Voit kipata tomaatit pataan kokonaisina, valuttaa liemestä ja paloitella tai murskata kauhalla kattilassa.

Salmorejo-keitto
Salmorejo-keitto

Salmorejo-keitto

Täyteläinen tomaattikastike
Täyteläinen tomaattikastike

Täyteläinen tomaattikastike

4. Nälkäisen pelastaja: paseerattu tomaatti

Paseerattu tomaatti on koostumukseltaan kermainen ja sileä, eikä yhtä nesteinen kuin murska. Sen maussa on hiukan makeutta. Käytä paseerattua tomaattia erityisesti nopeasti kypsyvissä ruoissa, kuten pastakastikkeissa ja nopeissa arkikeitoissa.

Tomaatti kanapasta
Tomaatti kanapasta

Pikakokkaajan kana-tomaattipasta

Pikainen punacurrykeitto
Pikainen punacurrykeitto

Pikainen punacurrykeitto

5. Täyteläisyyden tuoja: tomaattisose eli pyree

Tomaattisose eli pyree valmistetaan poistamalla tomaattimurskasta kuoret, siemenet ja nestettä. Useita kertoja tiivistetystä massasta tulee paksua ja aromikasta. Kuumenna tomaattisosetta hetki öljyssä, jolloin sen maku pehmenee. Yhdessä muiden tomaattisäilykkeiden kanssa käytettynä se antaa täyteläistä makua ruokaan.

Annos texmex-broilerikeittoa valkoisessa keittokulhossa.
Annos texmex-broilerikeittoa valkoisessa keittokulhossa.

Texmex-broilerikeitto

Tonnikalapasta
Tonnikalapasta

Tonnikalapasta

6. Aurinkokuivatut tomaatit

Kuivatut, öljyyn säilötyt tomaatit sopivat ruoanvalmistukseen ja sellaisenaan tarjottavaksi. Lisää aurinkokuivattuja tomaatteja tapastarjottimelle, pizzaan ja pastaan. Niistä saa myös maukkaita kastikkeita, tahnoja ja pestoa. Käytä tomaattien maustama öljy esimerkiksi leivonnassa tai salaateissa.

Pesto aurinkokuivatuista tomaateista
Pesto aurinkokuivatuista tomaateista

Pesto aurinkokuivatuista tomaateista

Välimerellinen uunilohi
Välimerellinen uunilohi

Välimerellinen uunilohi

Kokeile myös näitä reseptejä tomaattisäilykkeistä

Gazpacho-shotit

Gazpacho-shotit

arrow-right
Keittämättä valmis pizzakastike

Keittämättä valmis pizzakastike

arrow-right
Pikashakshuka

Shakshuka

arrow-right
Kesäkurpitsamoussaka

Kesäkurpitsamoussaka

arrow-right
Uunilihapullat tomaattikastikkeessa

Uunilihapullat tomaattikastikkeessa

arrow-right