Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Virpi Hämeen-Anttila: "Jäin libanonilaiseen mezeen kerralla koukkuun"

Teksti:
Susanna Karhapää
Kuvat:
SOK
Julkaistu: 31.7.2017
|
Muokattu: 3.3.2023
Kirjailija Virpi Hämeen-Anttila rakastui libanonilaiseen mezeen ensipuraisulla. Mezessä parasta on se, että koko ateria rakentuu alkupaloista.

"Maistoin libanonilaista mezeä ensimmäisen kerran 14 vuotta sitten. Olimme libanonilaisessa ravintolassa yhdessä mieheni Jaakko Hämeen-Anttilan ja ruokatoimittaja Anna Paljakan kanssa. Ravintola oli valittu, koska mieheni on Lähi-idän asiantuntija.

Meidän oli tarkoitus puhua ruokaelämyksistämme, mutta minulta oli unohtua puhuminen kokonaan, niin aterian lumoissa olin.

Olen aina pitänyt alkupaloista enemmän kuin pääruoasta. Kun tutustuin välimerelliseen mezeen, jäin kerralla koukkuun! Mezet tarjoiltiin kauniilta pikkuvadeilta. Lähi-idän ruoka ei vielä silloin ollut niin tuttua Helsingissä kuin nykyään. En ollut aikaisemmin maistanut edes hummusta!

Mezessä on perinteisesti pikkupaloja, salaatteja, tahnoja ja dippauskastikkeita. Ruokaisia pikkupaloja ovat kibbe eli lampaanlihapullat, makkarat ja falafelpyörykät. Olennainen osa mezeä on hummus ja pitaleipä. Munakoisotahna on tavallinen seuralainen, mutta tahnaa voi tehdä vaikka mistä. Punajuuresta saa kauniinvärisen tahnan.

Oma suosikkini mezen antimista on falafelpyörykkä. Niitä voi tarjoilla hummuksen ja jogurtin kanssa."

Katso Virpi Hämeen-Anttilan falafel-pyöryköiden resepti