Internet Explorer -selainta ei enää aktiivisesti tueta. Suosittelemme käyttämään sivustoamme esimerkiksi Google Chrome tai Mozilla Firefox -selaimilla.

Korona-aikana kauppaan ei kannata lähteä koko perheen kanssa.

Kaupassa käynti korona-aikana – näin minimoit tartuntariskin! Asiantuntija vastaa yleisimpiin kysymyksiin

Teksti:
Krista Korpela-Kosonen
Kuvat:
Nico Backström
Julkaistu: 7.4.2020
|
Muokattu: 31.8.2020
Ruokakaupassa on käytävä, vaikka riski koronavirustartunnasta voi aiheuttaa huolta. Elintarviketurvallisuusosaston johtaja Leena Räsänen Ruokavirastosta kertoo, mikä on hygieenisin ja turvallisin tapa asioida kaupassa koronaepidemian aikana. Vastausten lähteenä lisäksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL), Päivittäistavarakauppa ry (PTY) ja S-ryhmä.

Mikä on tärkeintä, mitä ruokakaupassa käydessä on pidettävä mielessä?

Ennen kauppaan lähtöä ja heti sen jälkeen kädet pitää pestä huolellisesti vedellä ja saippualla. Silmiä, nenää tai suuta ei kannata kosketella, ellei ole juuri pessyt käsiä.

Kaupassa on tärkeää pitää turvaväli muihin ihmisiin. Sopiva etäisyys on 1–2 metriä eli reilu ostoskärryn mitta. Jos kauppareissulla yskittää tai aivastuttaa, suojana tulee käyttää nenäliinaa tai hihaa.

Muita päin ei pidä pärskiä, sillä koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisara- ja kosketustartuntana, kun tartunnan saanut ihminen yskii tai aivastaa.

Voiko pienessä flunssassa tai karanteenissa oleva lähteä kauppaan?

Koronavirus leviää ihmiskontakteissa tartunnan saaneesta ihmisestä toiseen. Siksi flunssaoireisena tai sairaana ei saa lähteä kauppaan.

Koronan takia karanteenissa oleva ei voi käydä kaupassa, koska karanteenissa on vältettävä lähikontaktia muiden ihmisten kanssa. Jos kotona on sairastuneita, kannattaa hyödyntää ruoan verkkokauppaa sekä naapureita ja tuttuja kauppa-asiointiin.

Ruoan verkkokauppa palvelee osoitteessa www.foodie.fi. Katso palvelusta, onko asuinpaikallasi noutopalvelua tai kotiinkuljetusta.

Tarvitaanko kauppareissulle mukaan suojavarusteita, kuten kertakäyttökäsineet tai käsidesiä?

Tärkeintä on huolehtia hyvästä käsihygieniasta pesemällä kädet huolellisesti ennen kauppareissua ja sen jälkeen. Kaupassa voi halutessaan pitää myös käsidesiä mukana, mutta kädet kannattaa silti pestä aina kauppa-asioinnin jälkeen.

Kertakäyttökäsineiden puhtaudesta on huolehdittava yhtä hyvin kuin käsien puhtaudesta. Käsineet kädessä on vältettävä omien kasvojen koskettelua. Käsineet puetaan ja riisutaan niin, että kosketaan vain niiden suuaukon reunoihin ja sisäosiin. Käytetyt kertakäyttökäsineet heitetään käytön jälkeen roskikseen.

Miten kauppareissu kannattaa ajoittaa?

Mahdollisia ruuhka-aikoja kannattaa kaupassa nyt välttää. Esimerkiksi varhain aamulla tai myöhään illalla kaupassa saattaa olla väljempää.

Kauppaan ei kannata lähteä koko perheen kanssa, vaan on parempi, että vain yksi perheestä asioi siellä. Ostoslista on hyvä suunnitella huolellisesti etukäteen, jotta asiointi kaupassa on nopeaa. Useamman päivän ruokaostokset on järkevää keskittää yhteen ostoskertaan, ettei kaupassa tarvitse käydä joka päivä.

Viikon ruokalistaa voi suunnitella Yhteishyvän Oma ruokalista-palvelussa.

Voiko koronatartunnan saada pakkaamattomista elintarvikkeista, kuten hedelmistä, kasviksista tai palvelutiskin tuotteista?

Ruokakaupassa myynnissä olevista elintarvikkeista ei tämän hetkisen tiedon mukaan voi saada koronavirustartuntaa. Pakkaamattomien hedelmien ja kasvisten käyttöön ei liity mitään poikkeavaa riskiä. Ne pestään ja kuoritaan ennen käyttöä kuten yleensäkin.

Pitääkö joidenkin elintarvikkeiden käyttöä kokonaan välttää?

Välttelyyn ei ole syytä, sillä koronavirus ei säily eikä lisäänny elintarvikkeissa. Kaikenlaisten elintarvikkeiden käsittelyssä on aina hyvä huolehtia käsien puhtaudesta ja ruoanvalmistushygieniasta.

Ovatko kaupan pinnat, kuten ostoskärryt, hedelmävaaka tai irtomyyntipisteen ottimet riskejä koronavirustartunnan kannalta?

Virus voi säilyä pinnoilla ja tartunta on mahdollinen myös kosketustartuntana käsien kautta sairastuneen henkilön ysköksistä saastuneiden pintojen välityksellä.

Pintojen osuus viruksen leviämisessä ei nykytiedon mukaan ole kuitenkaan merkittävä. Hyvästä käsihygieniasta on syytä huolehtia kauppareissulla. Myös kaupoissa tehostetaan entistä enemmän puhtaanapitoon.

Miten kannattaa toimia kaupan kassalla?

Turvaväli 1–2 metriä muihin ihmisiin pitää huomioida myös kaupan kassalla. Asiointiin kannattaa valita kassa, jossa on vähiten ruuhkaa ja jonoa. Kortilla maksaminen on suositeltavaa.

Kaikissa S-ryhmän ruokakaupoissa Food Market Herkkua lukuun ottamatta voi maksaa myös esimerkiksi MobilePay-sovelluksella vain omaa älypuhelinta käyttämällä.

S-ruokakaupoissa on luovuttu kassakapuloiden käyttämisestä. Lisäksi kassojen kuittipäätteet käännetään asiakkaisiin päin siten, että asiakkaat voivat itse ottaa kuittitulosteen.

Ottamalla käyttöön sähköisen kuittipalveluun voi luopua kassalla saatavista paperisista kuiteista ja takuukuiteista. Sähköisen kassakuitin voi aktivoida S-mobiilissa ja päivittämällä S-Etukorttinsa myymälän S-Etukorttipäätteellä.

Kassalla ostoksia ei kannata pakata aivan rinnakkain, vaan edellisen asiakkaan tulee antaa pakata ostokset kaikessa rauhassa.

Pitääkö kaupasta ostetut tuotepaketit desinfioida kotona?

Elintarvikkeiden tai tuotepakkausten desinfioimisesta ei ole hyötyä tartuntojen ehkäisyssä. Koronavirus tarttuu pisaratartuntana tartuntaa kantavasta ihmisestä, eikä kauppojen pintojen tai esineiden osuutta pidetä merkittävänä taudin leviämisessä.

Lue lisää